Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kleryczek

arcybiskup WIELGUS-KONFIDENT

Polecane posty

Gość kleryczek

http://www.onet.pl/d77 powiedzcie mi kochani jak teraz mamy spojzec swiatu woczy ??? ten ham od 67 roku byl kapusiem i robil takie rzeczy ze gdyby zyl nasz jan to pewno sam by wydal wyrok na niego !!!!!!!!!! widac to po jego twarzy kim byl i kim jest !!! do konca zachowuje pozory i klamie !!!! powinien wisiec tak jak saddam......

Gość litoooośśści
a ty obok niego , naucz się czytać i słuchać wiadomości i oddzielić fakty od fałszu

Gość hieroniim
to jest straszne ! czego jeszcze sie dowiemy o naszych glowach kosciola ??? obawiam sie najgorszego ze za kilka lat wyjdzie na jaw cos strasznego cos czego nie chce prorokowac !!!! domyslacie sie o co chodzi ..

Gość kochani moi
albo nie jesteście katolikami i wtedy wara wam od tego kto jest kim w kościele albo jesteście katolikami i MUSICIE uznac dogmat o nieomylności papieża, a on uznał WIELGUSA albo rybki albo pipki :D

Gość litoooośśści
jeżeli napiszę na kafeterii że Adam Małysz był kiedyś kobietą ,jak myślicie ile osób może mi uwierzyć i posłać plotkę w świat . I tak właśnie jest z mediami że powiedzą coś ze znakiem zapytania na końcu a taki ,,kleryczek,, pisze że tak właśnie jest.

Gość hieroniim
do litosci to juz nie sa pomowienia -to FAKTY

Gość kochani moi
a co za różnica?

Gość litoooośśści
czy wy nie potraficie czytać

Gość kochani moi
albo nie jesteście katolikami i wtedy wara wam od tego kto jest kim w kościele albo jesteście katolikami i MUSICIE uznac dogmat o nieomylności papieża, a on uznał WIELGUSA albo rybki albo pipki

Gość donna anna
"albo nie jesteście katolikami i wtedy wara wam od tego kto jest kim w kościele" "albo jesteście katolikami i MUSICIE uznac dogmat o nieomylności papieża, a on uznał WIELGUSA" nie jestem katoliczką i mam prawo oceniać postępowanie każdego człowieka, łącznie z biskupem i papieżem /to też tylko ludzie/. Od wielkich inkwizytorów też wara? Mordowali w wyjątkowo betsialski i okrutny sposób całe rzesze, kilku z nich jest do dzieś świętymi Kościoła Katolickiego. Masz coś i na ich usprawiedliwienie, parafianko? :O

Gość litoooośśści
donna anna zapomniałaś już że za zbrodnie chrześcijan Ojciec święty Jan Paweł 2 już dawno przeprosił

Gość kochani moi
akurat ja nie jestem katoliczką :D I g.... mnie obchodzi kogo sobie na kogo wybierają...

Gość litoooośśści
niech pierwszy rzuci kamieniem ten co jest bez winy...........

Gość hieroniim
heh smieszna jestes . jesli nie jestem katolikiem to gowno mnie to obchodzi !! tak masz racje ,ale obchodzi tych ,ktorych zabijal,ktorzy cierpieli przesladowanie i wiezienie . dlaczego ks popieuszko byl meczennikiem i nie zgodzil sie byc hamem i kapusiem a taki wielgus zrobil to z premedytacja !!!to tak samo ja pec czy skoredecki ktorzy molestowali seksualnie bedac wysoko w hierarchi koscielnej !!1 te grzechy ich sa najpodlejsze i najgorsze i nie mam zamiaru az ich tam u gory osadza chce teraz ich unicestwienia chocazby moralnego i publicznego !!! tyle nie Katolik

Gość kochani moi
ale sprawa Wielgusa jest sprawą jego nominacji uznanej przez papieża. Konfidentów jest i było pełno wszędzie , w kościele też, dlaczego akurat Wielgusem się ekscytować? ps. a kogo on zabił?

Gość hieroniim
dzialal wspolnie i w porozumieniu w grupie [organizacji ] przestepczej jaka bylo pzpr czy sb czy jakis inny wywiad!! to ze donosil np . Popieuszke moglo owocowac wyrokiem na niego a on bral kase za to i byl nikczemnikiem w sutannie !!!!

Gość kleryczek
wiadomosc z ostatniej chwili !!!! http://www.onet.pl/74e to dla tych ktorzy sa albo beda fanatykami koscielnymi juz jest pewne ze byl kapusiem i czynil zlo tysiacom ludzi ,nawet milionom !!! jak wam teraz !!!

Gość kochani moi
ale własnie tego człowieka wybrał papież dla swojej organizacji :) a jeżeli można mu postawić zarzuty z kodeksu karnego - proszę bardzo, powinni to zrobić.

Gość tomecki
tu pisze wszystko . ja nie mam pretensji o to ze go bronicie ze wiara nie pozwala wam myslec nawet o tym ze ktos taki moze byc glowa kosciola w polsce !!!a;e fakty sa inne i bardzo gorzkie ... >>>"Prawda jest wstrząsająca. Czwartkowa »Rzeczpospolita« opublikuje tekst Tomasza Terlikowskiego, który zawiera cytaty dokumentów potwierdzających wcześniejsze informacje o współpracy abp Wielgusa ze służbami PRL" - pisze w swoim blogu Igor Janke. To kolejna - po "Gazecie Polskiej" i "Wprost" - publikacja na temat współpracy duchownego z komunistyczną służbą bezpieczeństwa. Autor artykułu Tomasz Terlikowski zapoznał się w IPN z materiałami dotyczącymi arcybiskupa. Dziennikarz podkreślił, że dokumenty te nie pozostawiają wątpliwości, że ksiądz Wielgus był świadomym współpracownikiem bezpieki. Zastrzegł jednocześnie, że istnieją wątpliwości odnośnie ewentualnej szkodliwości jego działań. Dziennikarz powiedział w IAR, że w dokumentach są informacje, iż arcybiskup mógł na kogoś donieść, jednak nie sposób przekonać się, czy ktokolwiek został przez to skrzywdzony. Igor Janke przedstawia fragment, który udostępniła Salonowi24 redakcja "Rzeczpospolitej": "Z esbeckich akt zgromadzonych w Instytucie Pamięci Narodowej wyłania się ponury obraz wieloletniej i zakrojonej na szeroką skalę współpracy duchownego z tajnymi służbami PRL. Ksiądz Wielgus nie spotykał się z funkcjonariuszami SB tylko w sprawach paszportowych, jak dotąd utrzymywał. Był cennym agentem. Nosił rozmaite pseudonimy — Adam, Adam Wysocki, Grey. Odbył specjalne przeszkolenie wywiadowcze, usiłował przeniknąć do środowiska Radia Wolna Europa w Monachium, przez wiele lat utrzymywał kontakty z IV wydziałem Komendy Wojewódzkiej MO w Lublinie: pisał dla esbeków analizy o pracownikach Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, a prowadzącym go oficerom dostarczał nagrań z przemówień i kazań hierarchów kościelnych" "Rzeczpospolita" napisała, że współpraca Stanisława Wielgusa z SB trwała 20 lat. Rozpocząć się miała jeszcze w okresie, gdy ksiądz Wielgus był studentem historii filozofii na KUL-u, a zakończyć w momencie upadku komunizmu, kilka miesięcy po tym, jak ksiądz profesor został rektorem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. "Dlaczego to robił? Dokumenty nie zostawiają złudzeń — głównym powodem była przemożna chęć przyspieszenia kariery naukowej" - czytamy na stronach Salonu24. Całość artykułu – w czwartkowej "Rzeczpospolitej"

Gość fizykoterapialni
to z jakich pobudek to czynil jest najstraszniejsze !!! "Dlaczego to robił? Dokumenty nie zostawiają złudzeń — głównym powodem była przemożna chęć przyspieszenia kariery naukowej" - czytamy na stronach Salonu24.

Gość kochani moi
"ze wiara nie pozwala wam myslec nawet o tym ze ktos taki moze byc glowa kosciola w polsce " brak wiary katolickiej pozwala mi wierzyć, ze ktos taki moze byc glowa kosciola w polsce ale mnie to nie obchodzi...każdy ma taką głowe jaką chce..a kościół (papież) chce taką..

Gość fizykoterapialni
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamien ;) dziwne papiez nie rzuca wiec jest pewno tez jakims agentem albo gorzej pewno byl w wafen ss???:)

Gość mimozzzzza
Watykan milczy w sprawie kolejnych zarzutów o współpracę z SB, postawionych przez polskie media arcybiskupowi Stanisławowi Wielgusowi. milczy bo pewno sami sie boja dyskredytacji i czegos co na nich ciazy ,boja sie ze wielgus zacznie sypac i bedzie afera i pospadaja im z glow te korony !!! barwo dziennikarze !!!!!!!!!!!!! cos mi sie wydaje ze tej kod leona jest 100% prawda tez tak zaciekle bronia swej wersji a fakty sa inne ...

Gość kochani moi
ale to już kwestia całego kościoła katolickiego a nie akurat Wielgusa tylko

Gość mimozzzzza
zgadzam sie calego kosciola ale to dotyczy akurat nas ,polakow wiec powinno sie zganic ,stepic i poteznie unicestwic takiego czlowieka !!!

Gość kochani moi
ale takich, podobnych i gorszych jest całe mnóstwo w Polsce....

Gość lalunieczkea
wiem o tym ze jest cale mnostwo!!! powiedz wiec czemu najezdzacie na giertycha ??? nie byl agentem ,a chce dobrze dla dzieci czemu go opluwacie ??? a kogos kto stoi juz za kilka dni na najwyzszym piedestale w hierarchi kosciola i sa mu postawione zarzuty jakos bronicie !!! to sie mi nie podoba bo ten drogi jest o niebo gorszy od romana !!!

Mimo że ta sprawa mnie nie obchodzi mam 3 uwagi: 1. Wielgus to człowiek bliski Radyju i Rydzowi - oni więc go bronią, ale także robi to \"Wyborcza\", natomiast atakują gazety bliskie PIS (Dziennik, Rzepa) oraz stworzony przez UBeków Wprost. Ponadto na początku lat 90\' Glemp miał wgląd do teczek wszystkich purpuratów, więc albo ktoś go zrobił w trąbę, albo tor oszada anty Rydzowa, co jest w interesie PISuaru, który chce rządzić także klerem, a nie tylko Wolską. 2. O jakiej \"karierze naukowej\' w przypadku Wielgusa i jakiegokolwiek innego klechy można mówić? Wyższej matematyki ilości diabłów na łebku szpilki? Chemii molekularnej święconej wody? A może embriologicznych aspektach niepokalanego poczęcia? 3. Tak w ogóle to kolejny temat zastępczy który podobnie jak 99% tzw. afer ma odwrócić uwagę od biedy, emigracji, wyzysku, biurokracji, piekła kobiet i burdelu we wszystkich dziedzinach w naszym pięknym kraju. To wszystko co mam do napisania na ten temat ;) :P

Gość ooooooooooooooooooooooooo
no mamy kapusia jak sie patrzy !!!!!!za sam wyglad juz bym go do celi wrzucila!!! jaka to hanba i wstyd dla polakow miec takiego w szeregach jakiej katolickiej organizacji !!!!!!!!!