Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość peklówka

jak zapeklować mięso?

Polecane posty

Gość peklówka

mam trochę golonek i innej wieprzowiny, podobno po zapeklowniu jest mięsko smaczniejsze, jak to zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
właśnie - też coś takiego chciałam kiedyś zrobic. I czy potrzebne są sztuczne dodatki które nie wiadomo gdzie kupic, np. saletra? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goloneczka
trzeba zrobić tzw "rosół" do peklowania czyli woda+sól + saletra potasowa. Mięsko ma w tym sobie leżeć kilka dni, trzeba co jakiś czas przewrócić, żeby ze wszystkich stron ładnie przeszło. Powinno to stać w chłodnym miejscu. w lodówce teoretycznie jest za zimno, ale ja trzymam w lodówce tydzień. Przy takiej pogodzie można postawić na balkonie, oczywiście szczelnie przykryte. Nie podam dokładnych proporcji, sypię "na oko" ale to musi być mocno słone. Powiedzmy na 10 litrów wody ze 3 garście soli,opakowanie saletry Potem trzeba to koniecznie odparzyć, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Aha - mięso pekluje sie bez kości, więc z golonki trzeb akość usunąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goloneczka
źle napisałam - przepraszam Na 10 litrowy pojemnik. Czyli gdzieś na 5 litrów wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mięso posypuję solą peklującą dostępna w większości spożywczych a w supermarkecie napewno i zostawiam na 24 h proporcje to 2 dag soli na kg mięsa (moj wujek rzeżnik sprzedał mi ten sposób i się sprawdza)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kryska klaryska
Ja nie lubię peklowej bo mięsko po niej jest różowe. Uwielbiam za to "peklowane ze 2 dni w zeykłej soli i pieczone -mięsko jest wtedy takie brązowo-szare. Brązowo szare to hit w naszej rodzinie!:-D Każdy takie piecze na święta!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no właśnie u nas zawsze robiliśmy zwykłą solą i było szare dlatego przerzuciłam się na peklową bo później jest różowe mięsko i porzez to kolorem po upieczniu bardziej przypomina wędlinę sklepową

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja na święta zrobiłam szynkę gotowana w w coca-coli wg przepisu Nigeli. I ku mojemu zdziwieniu na prawdę super wyszła, mięsko soczyste i takie kruchutkie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajnie, a w takim razie jak się pekluje w samej soli? Odzywa sie we mnie czasem taka tęsknota za prawdziwymi wędlinami, nie tym bezsmakowym chłamem ze sklepów... Taką szarą, z \'tęczami\' czasem w środku, pachnącą... Ktoś takie robi domowymi sposobami? Wędzarni nie mam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bziczek
polecam sól do peklowania o której piszą dziewczyny. Mozna znaleźć na półkach z przyprawami - raczej w wiekszych supermarketach. Mięsko można namoczyc w roztworze, a jeszcze lepiej "nastrzyknąć" - normalną strzykawką i igłą. wtedy równomiernie przechodzi solą i nie ma szarego kółeczka na środku. Mięsko soczyste, różowe, nie traci smaku - dodatkowo oczywiście mozna oprószyc przyprawami - ale ostrożnie na te gotowe mieszanki z ogromną iloscią soli - mozna przesadzić;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kavasaki4
jak zapeklowac golanke uzywajac zwyklej soli.co jeszcze jest potrzebne.golonke bede pozniej gotowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wisienka duża
ja pekluję tak - woda + sól kamienna + czosnek ( nie suszony! nie granulowany!!) + majeranek. Robię taką zalewę, do niej wkłądam mięso na 2 - 3 dni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gertyyy
Prowadzę działalność w obszarze przetwórstwa mięsnego. Tworzę wiele nietypowych potraw, a później je sprzedaję restauracjom, sklepom, itp. Moja główna specjalizacja to peklowanie. Używam azotynowej soli peklującej z oferty http://mars1998.pl. Idealny moim zdaniem skład chemiczny, brak oszustw na wydajności opakowania, bezpieczne pakowanie, że nawet odrobina soli się nie zmarnuje. Jestem ich lojalnym klientem i jest też drobne pole do negocjacji cenowych, więc gorąco polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×