Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leprechaun lu

Ty śpij,moje serce...-znacie?to pomóżcie,pliz!!!!

Polecane posty

Gość leprechaun lu

Hej! Moze ktos z was ,moglby mi pomoc-szukam pewnego wiersza,niestety nie znam nawet autora,pamietam tylko ze ejst o rozstaniu i przewija sie przez niego zwrot"ty śpij,moje serce". Bede wdzieczna za tytul tego wiersza.Z gory wielkie dzieki!

Gość leprechaun lu
up

Dookoła noc się stała, księżyc się rozgościł, jeszcze ci nie powiedziałam wszystkich słów miłości. Jeszcze z tobą nie zdążyłam na najdalsze gwiazdy, jeszcze ci nie wymyśliłam najpiękniejszej nazwy. Ale teraz z moich ramion zrobię ci kołyskę, niech cię, miły, nie poranią leśne trawy niskie. A ty śpij, a ty śpij, zanurz się w noc ciemną, a ty śnij, a ty śnij, śnij, że jesteś ze mną. Jeszcze cię nie porównałam, jak porównać trzeba, jeszcze ci nie przychyliłam ziemi ani nieba. Jeszcze z tobą nie obiegłam wszystkich mórz i jezior, jeszcze ci nie uwierzyłam, tak, jak ludzie wierzą. Ale teraz z moich ramion zrobię ci kołyskę, niech cię, miły, nie poranią leśne trawy niskie. A ty śpij, a ty śpij, zanurz się w noc ciemną, a ty śnij, a ty śnij, śnij, że jesteś ze mną. To Agnieszki Osieckiej :)

Gość peeeee
kazimierz przerwa-tetmajer

\'Śpij serce moje...\' Śpij serce moje - nic już nie zakłóci spokoju twego, ciszy i martwoty - ona odeszła i nigdy nie wróci. Śpij serce moje - dla ciebie świt złoty raz tylko zabłysł i wnet zgasł w pomroku, i nie zostawił nic, oprócz tęsknoty Ona odeszła i nawet w jej oku Co było w duszy jej, nie wyczytałem - Śpij serce moje w ciemnych snów obłoku. Niech krew się burzy morzem rozszalałym, Niech pierś pragnienia płomieniami głuszy, Niech mózg goreje wyobraźni szałem: Ty śpij, me serce...w niezmąconej ciszy.... NIESTETY NIE ZNAM AUTORA

Gość peeeee
ale tytułu nie pamiętam;) chyba "śpij serce moje" ale głowy nie dam...

Gość peeeee
o :P

Gość leprechaun lu
stokrotne dzieki!!!:) wlasnie o to mi chodzilo. a co do autora-cos mi tak Asnyk"świta",ale glowy nie dam. no nic,dziekuje slicznie raz jesczze i zycze milej nocki

Gość pee
przecież móię że przerwa-tetmajer