Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lcd

czym się różni plazma od lcd?

Polecane posty

Gość lcd

chcę kupić telewizor lcd, a sa jeszcze plazmy. czym się różni plazma od lcd?

Gość LCD to forma ekranu
płaski ekran a plazma to płaski telewizor - tak w uproszczeniu :D

Gość lcd
czyli taki cienki telewizor bez tyłka jak ja to mówię to plazma, tak? a płaski ekran + tyłek to lcd?

W budowie telewizorów LCD i plazmowych różnic jest mnóstwo, natomiast w efektach końcowych są dwie zasadnicze: - kontrast kolorów jest dużo lepszy w plazmie, sprawiają one wrażenie \"żywych\", zwłaszcza czarny jest po prostu czarny jak smoła, w LCD barwy są jakby bardziej wyblakłe, a czarny wygląda jak odcień szarości - szybkość reakcji (nie wiem czy to fachowe określenie) telewizora podczas szybkich scen (szybkie ruchy kamerą) jest dużo lepsza w LCD, obraz praktycznie zawsze będzie całkowicie płynny, podczas gdy w plazmach zdarzają się małe spowolnienia, minimalnie rozmazany obraz, w bardziej skrajnych przypadkach (co miałem juz okazję nie raz oglądać na plazmie SONY :o ) obraz po prostu się zacina, skacze, itp. :o Ponadto, z tego co się orientuję, żywotność tv plazmowego ocenia się średnio na ok. 8 lat, LCD z pewnością będzie bez problemów służył o wiele dłużej.

I jeszcze jedno... zarówno LCD jak i plazma to telewizory \"bez tyłka\" ;) Te z \"tyłkiem\" to stare telewizory kineskopowe.

Gość lcd
dzięki za info... juz się zdecydowałam i kupuję philipsa 32PF5331.. wydaje mi się,że nie jest najgorszy i cena przystępna :)