Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezsilnaaaa

czy jest tutaj ktos kto zna łacine i moglby mi pomoc??

Polecane posty

Gość bezsilnaaaa

:( no wlasnie...potrzebuje pomocy kogos, kto zna lacine i moglby mi pomoc. Mam maly problem...musze przeanalizowac tekst i mam slowko terribilique - wg mnie to jest od przymiotnika terribilis...ale moze sie myle? jest ktos kto moglby mi pomoc?

Gość to z angielskiego terrible
znaczy okropny :P

Gość ja ci nie pomoge
bo na studiach wybralam sobie zamiast laciny,greke :P

Nie wiem, czy nie palne teraz glupoty, ale wydaje mi sie, ze pamietam z mojej laciny, ze QUE to koncowka nie nalezaca do wlasciwego wyrazu- jest tylko spojnikiem oznaczajacym I.

Gość bezsilnaaaa
Aga, jesteś cudowna. dziekuje Ci....tak, to bedzie raczej to I, niestety ja lacine mam w pigulce, niby podana na zajeciach, ktorych bylo moze z 6, przy czym pani jedynie zasygnalizowala, ze na tej a na tej stronie, jest ta a ta deklinacja, ten a ten czas, i tyle...Zero praktyki, cwiczenia, nic. Czasami na tablicy napisala dla przykladu jakąs jedna odmiane .Wiekszosc czasu stanowily wstawki roznego rodzaju, opowiesci o jej zyciu, itd itp. A teraz mame tekst dlugi ,i mamy wszystko okreslac, czesci mowy, przypadki, rodzaje, czasowniki odmieniac we wszystkich czasach itd itp...dlatego naprawde ciezko mi cokolwiek na temat laciny mowic, musze sama po omacku dochodzic do tego co tam jest napisane. Ale dziekuje Ci bardzo! to wlasnie to Czytalam o tym ale wylecialo mi z glowy:)