Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania332

Nie wiem jakigo pieska wybracsuczke rasy cocker spaniel czy suczke jamnika?

Polecane posty

Gość ania332

Naprawde trudno jest mi zdecydowac :( Moze sa osoby ktore mialy pieska ktorejs tej rasy i napisza jakie sa cechy tych pieskow ?

Gość Jamniki są wredne...
Miałam kiedyś suczkę...

Gość ale ta suczka
jest naprawde slodka...czemu byla wredna ta Twoja ??

A spanielki są śliczne:)

Wszystko gryzła (domowników też), trudno było ją upilnować...

Gość wlasnie wiem ze
cocker spanielki sa sliczne...takie kochane :) ale ta suczka jamnika tez jest bardzo slodziutka ...

Ja miałam kiedyś suczkę cocer spaniela,czarną podpalaną.Udało się ją ułożyć,chodziła po mieście bez smyczy,nie brała jedzenia od obcych,była towarzyskim psem.Ale spaniele to płochacze i z naturą nie wygrasz :( Przez całe życie pchała się do wszelkiej wody (jezioro,staw itp) i oczywiście usiłowała polować na ptaki.Kilka razy nawet jej się udało upolować i przynieść (!!) cudzą kurę lub gołębia.

Gość Mama Darusia
Spaniel ma same wady: sierść, cuchnące uszy, spojrzenie ofiary losu.

Ale wszystko zależy od psa... Może trafisz na "ułożoną" jamniczkę:) Ja w każdym bądź razie kupuję sobie psa (nie sukę), tylko nie wiem jeszcze jakiej razy. Ale pewnie słodkiego mieszańca:)

Gość najfajniejsze są labki
takie kochane i rodzinne:)

Gość a te uszy sa cuchnace
??? :( naprawde ?

Gość do jamniki sa wredne
--->>>a czemu teraz kupujesz psa a nie suke ?

Ale czasem jest trudno... Mój jamnik był zwariowany, wszędzie było go pełno... Natomiast mojej koleżanki był taki spokojny...

Wszystkie psy długouche maja skłonności do chorób uszu i jak złapią jakąś infekcję to te uszy śmierdzą i trzeba je leczyć oraz wietrzyć.Po prostu spaniele to psy szczególnej troski,tak samo trzeba być systematycznym w czesaniu sierści!

Nie chce mieć całej watahy psów pod bramą.

Gość a czy te choroby uszu
zdarzaja sie czesto ??

Albo kupię mieszańca, albo sznaucerka mini:)

Gość jamniki to sa uparte
i kochane lobuzy, sama mam jamnika i jest fantastyczny:) zero wrednosci- w ogole jak na razie zadnego wrednego jamnika nie spotkalam-a spaniela owszem, znam lub znalam chyba z 20-25 jamnikow:) a spaniele wszystkie jakie spotkalam to na razie glupie byly..

Gość ania332
tak naprawde moim marzeniem jest golden retriever :) ale nie stac mnie na niego :(

Gość jamniki to sa uparte
u jamnikow tez sie zdarzaja cuchnace uszy, ale to sie leczy, po prostu tak samo jak spaniele wesza cigale z nosem przy ziemi, uszy maja dlugie, to i ciagle jakiegos grzyba albo cos lapia.

Gość jamniki to psy mysliwskie
ktore maja zakodowane samodzilene podejmowanie decyzji( dziłaly w norach i tam musialy robic to co najsensowniejsze w danym momencie), dlatego sa dosc trudne do ulozenia, bo maja zawsze swoje zdanie. Na spanielach sie nie znam, ale pewnie tez.Wiemze spanielom czasem odbija, maja ponoc do wieksza sklonnosc do jakisch odchylek psychicznych. W rodzinie mam jamniki - one rządza.

Aby uszy były zdrowe to trzeba o nie dbać! Należy u weta zakupić płyn do czyszczenia psich uszu i co jakiś czas sprawdzać i czyścić je.Dobrze im robi tzw. wietrzenie uszu.Ja po prostu np na godzinę związywałam mojej uszy w kitkę (ale delikatnie!!) i wtedy one się wietrzyły.Spaniele łapią choroby z bakterii i braku powietrza,dlatego higiena jest tak ważna bo bakterie lubią ciepłe i kłaczaste miejsca jak wewnętrzna część ucha.

Gość ania332
no i nie wiem...:(

może pomyśl też osąsiadach? ;) Mieszkałam kiedyś w bloku obok jamnika i powiedziałam sobie - nigdy w życiu!! Latem państwo do pracy szli a pieskowi balkon zostawiali otwarty,więc ten jamnik cały boży dzień szczekał na wszystko swym piskliwym głosikiem :o Moja spanielka była tak nauczona że szczekała tylko gdy do naszych drzwi ktoś dzwonił :)

Gość trudno powiedzieć ale
Jamniki mają słabe kręgosłupy. Jeśli będzie często chodził po schodach może go w końcu sparaliżować tak jak mojego. To przez to że są takie długie.

Gość bres
Ja akurat mialam spaniela a obecnie mam jamniczke szorstkowlosa. Kai - spaniel - byl oczywiscie milym pieskiem ale trudno bylo go wychowac w zasadzie nigdy nie udalo sie go wychowac do konca. zrobil nam w domu wiele szkod (pogryzione meble buty zalatwianie sie na dywan itp) i to nie tylko kiedy byl szczeniakiem. Natomiast Freja - jamniczka - jest najwspanialszym psem jakiego mialam. Fakt ma silny charakter jest uparta czasem sie obraza, np po kapieli :) ale jest niesamowicie madrym psem i bardzo grzecznym. nigdy nie bylo z nia problemow szybko nauczyla sie chodzenia na smyczy (chociaz prowadzamy ja na niej bardzo rzadko) zalatwiania sie na zewnatrz, bardzo chetnie uczyla sie rtez roznych sztuczek. teraz ma juz 13 lat ale nadal jest bardzo zywa uwielbia sie bawic. oczywiscie kazda rasa ma swoje zalety i wady co sie tyczy jamnikow to patrzac na freje moge wymienic sklonnosc do ciaz urojonych z tym faktycznie mielismy klopot poniewaz kazda jej ruja konczyla sie nianczeniem pileczki, skarpetki czy innym przedmiotem ktory akurat jej sie spodobal.

Gość jamniki rulez
jamniki są thebest!! a co do wredności - to wśród każdej rasy znajdą się wredne sztuki. jamniki mogą mieć problemy z kręgosłupem (nie musza), spaniele raczej na pewno bedą mieć z uszami. ja tam wybrałabtym jamniczke :D

Gość ania332
dziekuje za info ale naprawde nie moge sie zdecydowac..:(

Gość ania332
bo jedni sa za jamnikami a drudzy za spanielami..:(