Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zastanawiajaca sie

Wypiszcie wady i zalety tabletek antykoncepcyjnych? Jakie miałyscie skutki

Polecane posty

Gość nie opowiadajcie głupot
że hormony moga na kogokolwiek dobrze działać:) Pewnie dlatego teraz co trzecia para w Polsce nie może miec dziecka i dlatego coraz więcej kobiet ma problemy hormonalne, rosną im włosy na sutach, czy na brzuchu, sa owlosione, łysieją i mają jakieś cysty i inne niespodzianki:o Sory, ale porozmawiajcie na ten temat z POWAŻNym lekarzem, a nie z małolatami z forum. NIGDY, żaden ginekolog nie powinien proponowac 17latce zakłądania spirali, Bo to jeszcze dziecko. I żaden poważny lekarz nie będzie w tym wieku dawał tabletek hormonalnych. To jest smieszne. A nie wiem, czy wiecie, ale lekarze często dostają PREMIĘ od każdej recepty, jaklą na pigułki anty wypiszą. Zapraszają ich potem na rózne "szkolenia", tak naprawdę na sponsorowane wycieczki, dają upominki, pieniądze za każdą wypisaną receptę. Jesteście nawine. Moja mam jest ginekologiem, ordynatorem oddziału endokrynologii, więc wie jak to jest. I wie, jakie potem przypadki do niej trafiają. Dziewczyny kilkunastoltnie bez jajników, z wąsami, które już nigdy nie będą miały dzieci... Niektóre sa po prostu chore i wtedy hormony bardzo im pomagają w normalnym życiu. Ale niektóre robią sobie krzywdę na własne życzenie.

Gość no i co z tegoze
Kazdy organizm jest inny,wiec nie mozna generalizowac.Aby zaczac stosowac jakies chemiczne czy mechaniczne srodki zabezpieczajace przed ciaza nalezy zrobic szereg badan.Od wynikow badan zalezy jak kobieta moze zastosowac metode antykoncepcji.

Gość problem polega na tym
że siedemnastolatka to nie kobieta, tylko dziecko:)

Gość malgorzata 1234
nigdy nic nie bedzie doskonale zwlaszcza jesli chodzi o antykoncepcje tabletki beee kremy pianki tez bee prezerwatywy bee spirala dla mlodych odpada jeszcze sa zastrzyki hormonalne i minipigulka ale pewnie tez beee najlepsza to chyba szklanka zimnej wody;) a tak powaznie to jak juz pisalam dziewczyna powinna sprobowac , jesli jej tabletki nie spasuja to trudno bedzie musiala wybrac inna forme antykoncepcji , ktora w sumie nie daje tyle swodoby co wlasnie tabletki. a co do tabletek jeszcze, jakos nikt tutaj nie pisze o kobietach ktore mimo brania tabletek sa zdrowe, sa mamami i wszyscy czuja sie dobrze. ale droga zalozycielko topiku moze zanim dostaniesz recepte na tabletki zrob sobie badania

Gość no i co z tegoze
No co Wy piszecie!!!jak siedemnastolatka nie moze byc kobietą.Własnie wsrod 17latek jest mało takich odpowiedzialnych dziewczat,ktore przed rozpoczeciem zycia płciowego interesuja sie antykoncepcja i ja stosuja.Gdyby wiekszosc nastolatek tak postepowała nie było by tylu niechcianych ciaz w tak młodym wieku,nie wspomne juz o usuwaniu...

Gość Wiktoria**26
ja brałam pigułki prawie 3 lata, łącznie 5 rodzajów ale najdłużej Diane 35 (rok) i Micorgynon 21 też rok. te wspominam dobrze,poza suchością od czasu do czasu, ale żele mi pomagały. a np. regulon i cerazette brałam tylko po opakowaniu,potem zaraz były skutki uboczne i to sporo. jak od cerazette zaczęłam źle widzieć tzn. nie mogłam znieść soczewek i oczy mnie bolały, miałam wielkeigo nerwa i zero ochoty na seks, rzuciłam to. od maja nic nie biorę, stosowalismy gumki a w dni niepłodne nic. miałam stresa wczesną jesienią, owulacja się sporo spóźniła i teraz jestem w 4 miesiącu ciąży, niezbyt planowanej ale oczekiwanej!! :-D

Gość no i co z tegoze
Ja łykam cilest od kilkunastu layt i czuje sie dobrze,mam dobre wyniki krwi,wątroby.Piesrsi i narzady rodne mam zdrowe.

Gość bambusikowa
ANITA998!!! Czy po wycięciu jajników NIE MA miesiączek????

Gość Zastanawiajaca sie
Ale mi zaden lekarzN IE PROPONOWAł SPIRALI przeczytajcie dobrze zaczym zaczniecie komentowac!!!!!!!!!!!!

Gość 19 lat i tez chce
a co z prezerwatywa? i wspolzyciem ilu dni po okresie?

Gość Nie ma wcale aż tylu
ciąż u nastolatek. To nadal patologia, niezależnie od tego, co mówią media. Znam mnóstwo dziewic dzwudziesto-, dwudzistokilkuletniech, nie znam żadnej nastolatki, która by została mamą:O Bez przesady! 17 lat to dziecko... Jeżlei nawet będzie brała te pigułki, to co? Mamusia jej za nie zapłaci???:O Jak wy to sobie wyobrażacie? Że mama płacić jej będzie za możliwość pociupciania?:O Przeciez to śmieszne! Dzieci w tym wieku powinny się zająć nauką, maturą, mysleć o przyszłości, a nie o dupczeniu:o Ale ona jest odpowiedzial;na, faktycznie!:O Bo musi się dupczyć az jakimiś licealistami na imprezach i nie chce przy tym miec dziecka...:O Zastanówcie się, co piszecie. Poza tym fajnie, ze ona jest taka mądra teraz, że będzie się truć pigułkami. Ale po co jej to? Codzinenie będzie się kochac z kimś? Przeciez jak się chodzi do liceum i mieszka z rodzicami, to raczej się codziennie seksu nie uprawia... A ja chce to zrobić dwa razy w miesiacu czy nawet 5 razy w miesiacu, to niech ten jej >amant? kupi gumy i po sprawie. Dlaczego gumy są "beeeee"? Bo facet musi pomysleć? W tym przypadku drugie dziecko musi pomysleć... Załamka...

Gość pokrzywa_
Brałam tabletki anty przez rok. W tym czasie cholernie bolały mnie nogi i pojawiło się sporo pękających naczynek na udach. Teraz wiem, że tabl. mogą prowadzić do zaburzeń krążenia a nawet zakrzepicy, ale wtedy nie skojarzyłan jednego z drugim. Po odstawieniu tabletek bóle zniknęły, ale "pajączki" pozostały. Poza tym wypadają mi włosy i podejrzewam, że to może mieć związek z odstawieniem tabl., bo równowaga hormonalna została zakłócona. Ostateczny wybór należy do Ciebie, ale ja osobiście nie polecam eksperymentowania na swoim organiźmie, za duże ryzyko.

Gość Zastanawiajaca sie
Mam 17 lat w sumie to juz 18 owszem ale doswiadczonekgo chłopaka, jest tylko ten problem ze w gumce nie odpowiada i dlatego myslelismy nad inna forma antykoncepcji

Gość Zastanawiajaca sie
Nie ma wcale aż tylu Mogłabys mnie nie obrazac... bo ja z nikim na imprezach nie ciupciam tylko mam stałego chłopaka i to nie licealiste tylko 22letniego wiec.... moze najpierw sie dowiedz a nie obrazaj

jeżeli masz regularne miesiaczki, to łatwo możesz obliczyć, kiedy masz dni płodne i kochać się tylko w pozostałe i to z gumą. Owuacja, czyli uwolnienie komórki jajowej, alo kilku komórek następuje ok. 14 dni przed okresem. Ale może to być od 16 do 11 dni przed. Komórka jaowa żyje 48 godzin. Plemnikim mogą przeżyć do 3 dób. WIęc tak naprawdę 5 dni w czasie cyklu może byc płodnych. I wtedy należy nie współżyć. Odejmujesz dla pewności 16 dni plus 3 na żywotność plemników, czyli 19 dni najkrótszego cyklu, jaki Ci się zdarzył, czyli np. 27dni. I wtedy wiesz, ze pierwsze 8 dni jest bezpłodne. Jeżeli masz dłuższe cykle, to ten czas się wydłuża, jeżeli krótsze- skraca. Potem jeszcze możesz współżyć po owulacji, czyli 2 dni po uwolnieniu komórki jajowej, przed samym okresem. Ale okres zawsze może się przesunąć, więc owulacja może wystąpić później... A jak sie kochasz na poczatku cyklu, to o ile NIGDY nie miałaśkrótszego okresu, przez conajmniej 5-6 lat, to raczej nagle ci się nie skróci. Dla pewności dodajesz do tego gumy i nie musisz się martwić.

Skoro twój chłopak ma się za tak doświadczonego, to niech sobie znajdzie doświadczona dziewczynę, zamiast wykorzystywac dziecko:O Sory, ale jeżeli mu sie w gumce nie podoba i wysyła cię do lekarza po tabletki, to musi być fajny...:O Jeżlei mu nie odpowiad w gumie, to mu powiedz, ze będziecie to robić tylko w dni niepłodne i żeby wyjmował, zanim się spuści:o Nie wiem, czy zastanawiałaś sie nad tym, ale jeżeli ktoś jest takim egoista, to wcale cię nie kocha...🖐️

Gość no i co z tegoze
Zastanawiająca sie! NIe przejmuj sie opiniami niepowaznych kobiet>Mimo,z emas zjeszce 17 lat,jestes kobieta i masz prawo wspołzyc ze swoim chłopakiem.Jestm juz bardzo dorosła kobieta i sama majac 17 lat zaczełam wspołzycie i to zmiłosci nie z ciekawosci i takzze stosowałam antykoncepcje.Zajmowałam sie takze nauką.Mam jedno dziecko i zaszłam w ciaze kiedy zdecydowałam sie na nei wraz ze swoim partnerem.

Gość no i co z tegoze
NIe ma wcale az tylu> Czy Ciebie w zyciu ktos tak strasznie skrzywdził,ze rtakie głupoty wypisujesz???To,ze dziewczyna chce brac tabl.nie oznacza to wcale,ze Jej partner nie kocha.Ja sama od zawsze wolałam tabl. i to ze wzgl.egoistycznych,bo to ja decydowałam o samej sobie czy zechce miec bobo czy nie.

Gość Zastanawiajaca sie
O baziu ile wyliczania, tylko jest ten problem ze my lubimy sie kochac i czasem zdaza sie nawet 3-4 dni pod rzad i generalnie cały czas cos sie dzieje, a po paru razach jak sie zdazyło ze kochalismy sie bez zabezpieczenia ( on sie kontrolował i w czas konczył ) uznałam ze trzeba by było zastosowac jaka antykoncepcje

Gość malgorzata 1234
acha to sex to zlo i jest dozwolony tylko od 25 lat? Zastanawiajaca sie nie przejmuj sie niektorymi wypowiedziami. a czy rozmawialas ze swoim chlopakiem na temat placenia za tabletki (jesli bys sie zdecydowala)? bo to moze byc potem problem, tabletki moga kosztowac nawet ponad 40 zl ( ale sa tez o wiele tansze). tak na marginesie, troche przykre jest to ze wiekszosc ginekologow tak po prostu przepisuje tabletki bez zadnych badan i bez wywiadu (tak bylo w moim wypadku:/ ale z czasem sama wpadlam na to ze wypadaloby sobie zrobic badania w koncu hormony to nie witamina c)

Gość do justin 32
piszesz o zaburzeniach chormonalnych poprzez tabletki anty.chcialam ci powiedz ze wypryski przetluczszajace sie wlosy ja to wszystko mam jak tabletek anty nie biore bo od zawsze mam problemy z hormonami.a czy po przepisaniu tabletek anty pojawiaja sie nastepne choroby?hmm ja nic takiego nie zauwazylam a biore tabletki juz bardzo dlugo i jakos nie choruje. tak wiec skoro tyle jest skutkow ubocznych to dlaczego tabletki anty sa wogole na rynku i jak to sie dzieje ze tyle kobiet ich bierze? zasanowcie sie dziewczyny. a autorce topiku radze isc i porozmawiac otym wszystkim z lekazem a nie wiezyc i chlonac wszystko co tu ludzie pisza. tak naprawde to czlowiek musialby z domu nie wychodzic bo powietrze tez jest zanieczyszczone i mozna sie nabawic chorob🖐️

Gość malgorzata 1234
hmm no coz, zeby tak mlodej kobiecie proponowac naturalne metody:/ najmniejszy stres moze wszystko rozregulowac

Gość Zastanawiajaca sie
Masz racje juz mam tak namieaszne w głowie ze nie wiem co myslec, tyle dziewczyn, kobiet bierze tabletki i jakos zyja,a to sie dowieduje o tylu skutkach ubocznych ze az sie boja zabezpieczac i brac hormony a jak mozna oinaczej opócz tabletek, plastrów czy gumki aby było dobrze?

Gość no i co z tegoze
Nie szukaj odp.na forum.Idx do ginekologa ,z nim na ten temat porozmawiaj.

Gość Zastanawiajaca sie
Tak naprawde to obawiam sie tylko jednego... mam tradzik i to jest to, ze boje sie ze jakos niekorzystnie moze to wpłynac na cere

Gość seks powinien być
dozwolony od 19-20 roku życia, uprawianie go przez młodszych (niezależnie od płci) to po prostu puszczalstwo to opinia 26 latki, nie dziewicy od 4,5 roku

Gość cocochanel
dobra to wytlumaczcie mi, dlaczego panuje opinia, ze tabletki REGULUJA CYKLE - czesto mlodym dziweczynom sa zapisywane na takie problemy.. ja juz nie wiem co myslec :(

Gość malgorzata 1234
aby bylo dobrze? tzn co masz na mysli, podaj jakies konkretne kryteria;)

Gość zalety to
-najlepsze zabezpieczenie -jeżeli znasz partnera (dobrze!!!) możesz kochac sie bez prezerwatywy - schudłam około 1 kg! -zanim brałam tabletki, miałam obfite okresy i co chwila anemię, teraz zapomniałam co to jest anemia -ze strachu przed skutkami ubocznymi robię wszytskie badania nawet częściej niż to wymagane, dbam o siebie (nie palę, utrzymuję właściwą wagę, dbam o wątrobę) wady: strach przed skutkami ubocznymi

Gość Zastanawiajaca sie
seks powinien być A ja mam rocznikiem 18 wiec rok młodsza czy to cos zmieni...? malgorzata 1234 Dobrze... zeby nie było az takiej ingerencji hormonalnej np.