Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkk

EMIRATY ARABSKIE

Polecane posty

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Uwaga uwaga, planuje wybrac sie w tym roku na urlop do Dubaju, jednak naczytalam sie sporo na temat Emiratow Arabskich i jestem nieco przerazona... ten kraj to jak takie duze wiezienie??? Mam wiec prosbe- jesli ktos z Was mial okazje spedzic urlop w tym niesamowitym miejscu bardzo prosze o opinie :) Z gory dzieki

Ula ma przyjaciol z Algierii, ktorzy z nia pracuja w Merostwie Creteil. Teraz-o, niedawno mowi: - Chodz, pojedziemy odwiedzic moich przyjaciol, zobaczysz, fajni ludzie. Nawet wino pija. Pojechalismy. Gdzies to jest na przedmiesciach. Ci mowie - Las Vegas! Tyle blokow zdobnych sznurami blyskotek i swiatel!! Bo tam nie tylko Araby mieszkaja w tych przedmiesciach. No. U tych Algierczykow ( calkiem mili ludzie ) byl akurat w gosciach Syryjczyk z Algierka zeniony - pili whisky z lodem, a Brahim powiedzial, ze oni akurat z Dubaju przylecieli na urlop do Francji. To ja, z ciekawosci, zaraz zaczalem pytac - co i jak w tym Dubaju! Co tam jest smiesznego, a co nie smiesznego, o czym sie nie mowi w radiu i w telewizji. Dzamila mi powiedziala, ze pytanie jest dobre, dlatego, ze w Dubaju dzieja sie takie dziwy, o ktorych sie nawet nie sni muzulmanom z Europy! Tam sa straszne wypadki drogowe - nie to, co tu! Jedzie takie Ferrari, nagle... Jebudu!!!! Uderza w ciezarowke i sie w proch rozbija! A to wszystko dlatego, ze policcja nie sprawdza, czy kierowca pijany. Bo w muzulmanskim kraju przeciez nikt nie pije, to nie ma co sprawdzac! Ale Dzamila mowi, ze oni tam bardzo pija i jada, jak wariaty - dlatego te wypadki, ktorych przyczyna jest tylko WOLA BOGA i juz. Tak tam mowia: - InszAllah !

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkk
Brzmi interesujaco :) Jednak nie wydaje mi sie ze uda mi sie w jakis sposob znalezc w emiratach jakies bezpanskie ferrari ;) zalezy mi na tym by ktos kto mial okazje byc w Emiratach przedstawil mi obraz tego kraju nie jako wiezienia, w ktorym za posiadanie narkotykow karze sie szubienica a za wyrzucenie papierka na ulicy idzie sie do wiezienia... No i jak to jest z tym alkoholem- czy faktycznie publiczne jego spozywanie jest surowo wzbronione... Bo wtedy zrezygnuje, po co sie meczyc :P

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk No, widzisz! Nikt nic nie pisze, bo wszyscy sie moze boja jezdzic do Arabow. Ja teraz w Barcelonie. Cieplej tu, a w parku, miedzy palmami fruwaja zielone papugi - grube, jak golebie! Mozesz tu robic, co chcesz.

Dubaj to kosmopolityczne, supernowoczesne miasto, w ktorym znajduja sie wszystkie atrakcje jakich mozna zapragnac, nawet mozesz pojezdzic na nartach (kryte sztuczne stoki na srodku pustyni!). Jest to miasto nastawione na turystyke, jest tam ponad 30 ogromnych centrow handlowych ze sklepami Prady, Gucciego, Versace i czego sobie tylko zapragniesz. Obawiam sie tylko ze jest tam dosyc drogo, podobno zloto jest tansze niz gdzie indziej, ale inne rozrywki sa raczej na kieszenie arabskich szejkow i licznie przybywajacych tam gwiazd (z tego co pamietam ma tam swoja posiadlosc m.in. David Beckham)

Gość booomba
też bym chciała ale jak patrzę na ceny biletów lotniczych i noclegów to witki mi opadają.

Ja powiem tylko tyle , że ludzie w Dubaju są cudowni!!! Bardzo życzliwi i nie jest to życzliwosć dla bogatego turysty z kasą , ale raczej życzliwa ciekawosc i chęć poznania innych narodow i innych kultur. To fakt , że nie wolno fotografować kobiet i dzieci - musi się mieć zezwolenie osoby fotografowanej albo męża , nie wolno zadawać się z arabskimi kobietami , bo można mieć duże klopoty .... bardzo dbają o zachowanie swojej tożsamosci ale też szanują wszystkie inne. do lokali wchodzic można tylko w pelnych butach /panowie/ - w żadnym razie w sandalach, no i musi byc krawat :) Ale ogolnie atmosfera tam panująca jest niepowtarzalna :) Nie radzę jednak wybierać się tam w miesiącach letnich - dzień nie do wytrzymania. Woda jest obrzydliwa , nawet ta butelkowana , ale można przeżyć. Ceny - masssakryczne :D ale warto - jedyne przeżycie , chyba nigdzie więcej nie poczujesz sie jak Rockefeller :D:D:D

I jeszcze jedno - nie wolno kobietom chodzić z odkrytymi ramionami i w krotkich spodniczkach :O Nie tyle nie wolno , co jest to niezbyt dobrze widziane .... mowię o miejscach publicznych . Naturalnie na plażach i na terenie obiektow turystycznych jak najbardziej wolno :D No i picie alkoholu w miejscu publicznym - nie do pomyslenia :D

Cornelia... To oni, jak sie dowiedza, jacy sa Polacy, to przestana szanowac - za brak troski Polakow o wlasna tozsamosc.