Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opka

mam pytanie odnośnie umowy o pracę

Polecane posty

Gość opka

Może, któraś z Was miała podobny problem i będzie mogła mi pomóc. Planuję w najbliższym czasie zajść w ciążę. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony do końca tego roku. Jak zachowuje się pracodawca w momencie kiedy umowa wygasa u kobiety, która spodziewa się dziecka jeszcze przed tą datą ?

to zalezy od pracodawcy ale w kodeksie pracy jest napisane ze jezeli jetes w ciazyw chwili zakonczenia umowy powyzej 3 m-ca to pracodawca jest zobowiazany przedluzyc ci umowe do dnia porodu, jezeli umowa konczy ci sie w urlopie macierzynskim to pracodawca nie ma obowiazku przedluzac ci umowy a maciezynski placi zus, ja jestem w takiej sytuacji umowa skonczyla mi sie w pazdzierniku zeszlego roku i mam ja przedluzona do dnia porodu ( czyli napewno do kwietnia)

Gość opka
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :) Pozdrawiam

Gość kalitas
A co w sytuacji kiedy pracodawca zatrudnia pracowników w oddziale, który planuje zamknąć? W umowie o pracę jest wpisane miejsce wykonywania pracy tj. oddział firmy. Cała firma nie zostaje likwidowana, ale tylko jeden z jej oddziałów.

Gość kalitas
up

Gość Agnieszka24197
Tylko uwaga z umowami ( na czas określony)na zastępstwo tam nie przedłuża sie umowy do dnia porodu. Jeśli taka sytuacja zaistnieje , jeszcze w trakcie trwania umowy( lub chyba 14 dni po wygaśnięciu)to można szybko pójść na zwolnienie i do końca ciąży 100% pensji. Przynajmniej tyle bo nie wiem czy należy sie zasiłek macierzyński? Czy ktos wie? Ja jestem właŚNIe w takiej sytuacji. Aha i nie liczcie na łaskawośc pracodawcy, nie spieszcie się z zawiadomieniem o ciązy - mnie obiecano prace na stałe po roku(miałam umowę na zast. ale pracownik nie wracał) a gdy okazało sie że jestem w ciązy - powiedziałam lojalnie na smaym początku- podziekowano mi zasłonili sie tym ze umowa wygasła. Świństwo. W przyszłości nie będę tak durna.