Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bibliotekarkaa

Czy są tu jacys bibliotekarze szkolni?

Polecane posty

Gość bibliotekarkaa

Pytam, bo chciałabym zasięgnącrady :-)

Gość tak a o co chodzi
bo nie jestem bardzo doświadczona

Gość som o co chodzi
?

Gość bibliotekarkaa
Opiszę--proewadzę małą bibliotekę gimnazjum, na tyle niewielką,ze wciąz mamy 1 księgę inwentarzową :-) Książki zakupione na stan biblioteki (i tak księgowane najpierw przez sekretarkę dla księgowej) wpisuję oczywiscie na tan biblioteki do księgi, faktury zbieram i opisuję. Jednak dostajemy kilka pozycji (sa to takie zeszyty przedmiotowe dla nauczycieli, mini czasopisma), które sa księgowane jako zakup dla szkoły, nie docelowo na bibliotekę, więc nie dostaję na nie faktury.Ale trafiają do mnie--w związku z tym co mam robic--trzymac u siebie i nigdzie nie nanosic? Rozdac przedmiotowcom i nie przejmowac się dalej? Nie wiem.

Gość tak a o co chodzi
ja bym założyła osobny zeszyt, w którym odnotowywałabym tytuły, numery itp.

Gość bibliotekarkaa
...więc brac je na stan biblioteki, tak? Mimo tego,ze w księgowosci tu nie figurują? I jak je opisywac? Według jakiej numeracji...

Gość bibliotekarkaa
Maz na mysli ksiegę broszur czy calkiem osobny, stworzony przeze mnie dokument?

Gość majja
jestem bibliotekarką ale w publicznej bibliotece, moim zdanie powinnaś założyć osobny zeszyt

Gość tak a o co chodzi
jeśli to jest seria, to który numer. Jest to osobny zeszyt dla ciebie, żebyś wiedziała, co posiadasz, ale to nie jest tak formalnie zrobione, bo nie piszesz wszystkiego jak w księdze inwentarzowej.

Gość som o co chodzi
Czasopisma dla nauczycieli, jeżeli są kupowane ze środków szkoły, muszą być odhaczone w akcesji czasopism i rozdane przedmiotowcom. Rachunek przychodzi raz na kwartał, a Twoim zadaniem jest kontaktować się z kolporterem tej prasy.

Gość som o co chodzi
i opisany oddawać do sekretariatu. W mojej szkole czasopisma zamawiane są w uzgodnieniu z dyrekcją szkoły.

ja pracuję w Zespole Szkół- takie książki, których nikt nie zamawiał a wydawnictwo przysłało a księgowość ich nie wpisuje (bo nie ma na nie rachunku) wpisuję do osobnej księgi tzw. przechodniej. Nadałam sobie sama numery 1P, 2P ...1678P. Książki te póżniej wypożyczam

Gość bibliotekarkaa
Rozumiem---więc nie wpisuję ich do księgi i nie podliczam, powinnam tylko miec druk akcesji czasopism i nanosic nań kolejne wpływy, bez wartości ? (pytam, bo na oczy takiego druku jeszcze nie widzialam)

Gość bibliotekarkaa
Taka jedna 30 -- idzie tu o prenumerowne czasopism, ale nie kupowane dla biblioteki. Jednak i za tę rade dziekuje--z tymi reklamowymi np. podręcznikami tez mam problem, wiszą w eterze dotychczas---zrobię, jak radzisz :-)

Gość bibliotekarkaa
Jak powinny wyglądac rubryki w tej księdze przechodniej? ...i wracając----te czasopisma szkoła prenumeruje od lat, jednak do tej pory nie było dla nich zalożonych druków akcesyjnych....jak to mozna wstecz uzupełnic?

Gość bibliotekarkaa
...jeszcze jedno pytanie---co wpisujecie do księgo broszur?

Gość bibliotekarkaa
podnosze