Gość córka.. Napisano Styczeń 10, 2007 Dzień dobry, mam pytanie do osób, które orientują się w temacie zasiłków rehabilitacyjnych. Dowiedziałam się ostatnio o możliwości ubiegania się o niego w sumie przez przypadek. Chodzi o to, że moja mama zmuszona byla zrezygnować z pracy ze względu na chorobę kręgosłupa, która wymaga operacji i pewnie też jakiegoś rodzaju rehabilitacji. Nie wiedziała jednak o tym, że może w związku z tym ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Sytuacja jest taka, że: - mama wykorzystała już okres zasiłku chorobowego - nie jest obecnie ubezpieczona, bo stosunek pracy ustał ok 1 rok temu - w listopadzie zakończyła pobieranie zasiłku dla bezrobotnych - czeka ją operacja i rehabilitacja ustawa mówi, że po wyczerpaniu zasiłku chorobowego taka osoba może ubiagać się o zasiłek rehabilitacyjny, który pobierać może przez czas rehabilitacji, ale nie dłużej niż 12 miesięcy Zastanawiam się jednak, czy może się o niego ubiegać moja mama skoro nie podlega już obowiązkowemu ubezpieczeniu ( nie pracuje od roku ). Czy nie jest za późno na wystapienie do ZUS z wnioskiem o takie świadczenie. Czuję się też nieco zdenerwowana faktem, że w Polsce żaden urzędnik nie powiedział mamie, że może się o takie śwuadczenie ubiegać. Smutne to. A teraz może być już za późno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach