Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość córka..

Ważne pytanie o zasilek rehabilitacyjny

Polecane posty

Gość córka..

Dzień dobry, mam pytanie do osób, które orientują się w temacie zasiłków rehabilitacyjnych. Dowiedziałam się ostatnio o możliwości ubiegania się o niego w sumie przez przypadek. Chodzi o to, że moja mama zmuszona byla zrezygnować z pracy ze względu na chorobę kręgosłupa, która wymaga operacji i pewnie też jakiegoś rodzaju rehabilitacji. Nie wiedziała jednak o tym, że może w związku z tym ubiegać się o zasiłek rehabilitacyjny. Sytuacja jest taka, że: - mama wykorzystała już okres zasiłku chorobowego - nie jest obecnie ubezpieczona, bo stosunek pracy ustał ok 1 rok temu - w listopadzie zakończyła pobieranie zasiłku dla bezrobotnych - czeka ją operacja i rehabilitacja ustawa mówi, że po wyczerpaniu zasiłku chorobowego taka osoba może ubiagać się o zasiłek rehabilitacyjny, który pobierać może przez czas rehabilitacji, ale nie dłużej niż 12 miesięcy Zastanawiam się jednak, czy może się o niego ubiegać moja mama skoro nie podlega już obowiązkowemu ubezpieczeniu ( nie pracuje od roku ). Czy nie jest za późno na wystapienie do ZUS z wnioskiem o takie świadczenie. Czuję się też nieco zdenerwowana faktem, że w Polsce żaden urzędnik nie powiedział mamie, że może się o takie śwuadczenie ubiegać. Smutne to. A teraz może być już za późno.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować