Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bo ja nie wiem

Czy WŁOSKI i HISZPAŃSKI mają wiele wspólnego???

Polecane posty

Gość Bo ja nie wiem

Czy te dwa jezyki maja wiele cech wspolnych? Czy jesli zaczne sie uczyc jednego z nich to z drugim bedzie juz latwiej? Wie ktos? Z gory uprzejmie dziekuje!

Gość oczywiscie

Gość baaaaaardzo dużo
właściwie to trzy: francuski, włoski i hiszpański mają bardzo wiele wspólnego jeśli chodzi o podobieństwo niektórych wyrazów.

Gość Bo ja nie wiem
Baaaaardzo duzo, dzieki. A powiedz mi jeszcze ktore dwa jezyki, z trzech jakie wymienilas sa najbardziej podobne?

Gość Kononowicz jest wielki
tyle co polski z czeskim

Gość bo to jezyki romanskie
jak znasz wloski to rozumiesz po hiszpansku

maja duzo wspolnego (wloski, hiszpanski i francuski).Hiszpanski jest najlatwiejszy, francuski -najtrudniejszy.

Gość Bo ja nie wiem
Jeszcze raz dzieki!

Gość baaaaaaaardzo dużo
francuski najtrudniejszy - zgadzam się, ale i najpiękniejszy. francuski-hiszpański te dwa są bardziej podobne, choć do końca nie można tak mówić, włoski się wplata w te dwa tak samo

To jak ktos porownal, czeski, slowacki i polski. jesli nauczysz sie jednego, to potem wystarczy osluchac sie drugiego zeby rozumiec i troche pouczyc gramatyki, zeby mowic. Wloski, hiszpanski, francuski, portugalski i rumunski to jezyki uzywajace podobnych slow i podobnej gramatyki.

PS. Nie licz jednak na to, ze nauczysz sie jednego jezyka i juz bedziesz rozumiala wszystkie, zeby ktorys z nich zrozumiec, trzeba sie osluchac z akcentem, sposobem mowienia, poznac slowa, ktore sie roznia, a ktorych sie czesto uzywa.

Gość BąkAndrzej
włoski jest najłatwiejszy :D

Ja znam włoski i jestem w stanie zrozumieć (do pewnego stopnia) francuski, ale tylko pisany. Wymowa francuska jest tak rózna od pisowni, że odpadam. Hiszpańskiego natomiast nawet pisanego nie bardzo rozumiem. Znając jeden z tych języków będzie Ci o wiele łatwiej nauczyć się innego, np. mi do głowy same wpadają rózne francuskie słówka i zwroty, ale zaczynając nauke drugiego języka możesz się mylić i nieswiadomie uzywać gramatycznej specyfiki tego pierwszego języka.

Gość poten
bo ja wiem to tak jak czeski i slowacki dla nas tylko zbiór tych języków to ''romanistyka'',a nasz?? to??? Amant jak robiszto zdziwienie na tej buzi?? proszę

Bo to kwestia osluchania. Ja znam hiszpanski, a moj chlopak jest Brazylijczykiem, wiec mowi po portugalsku. Kiedy na poczatku slyszalam portugalski NIC nie rozumialam i zastanawialam sie jak w ogole mozna porownywac go do hiszpanskiego. Jednak wystarczylo osluchanie sie z jezykiem, zalapanie akcentu i teraz, po 1,5 roku mieszkania razem rozumiem wszystko co mowi moj chlopak (bo on zawsze do mnie mowi po portugalsku), rozumiem rozmowy jego znajomych i jestem w stanie ogladac filmy po portugalsku, choc czasem musze sie zapytac chlopaka o cos, czego nie zrozumiem. Rozumiem tez portugalski pisany, za to nie umiem pisac ani mowic. Cos tam sklece, ale \"na wyczucie\".