Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracownik do ostatniej kropli

Umowa na czas określony i nieokreślony a ciąża - prosze o porade.

Polecane posty

PRACUJE W PRYWATNEJ MALEJ FIRMIE JUZ OD PONAD 4-CH LAT. PIERWSZY ROK MUSIAłAM....NIESTETY PRZEPRACOWAC NA CZARNO, A PONIEWAż BARDZO ZALEZALO MI NA PRACY W TEJ FIRMIE JAKOS TO PRZEZYLAM I W SUMIE WARTO BYLO :) NASTEPNE 2 LATA PRZEPRACOWALAM NA CZAS OKRESLONY NA 24 MIESIąCE I PO TEJ UMOWIE DOSTALAM TAKA SAMA ROWNIEZ NA 24 MIESIACE. W sumie moze to i moja wina bo nie nalegalam specjalnie na umowe na czas nieokreslony - bo dlaczego niby? Czy ma to jakies znaczenie? Ale teraz juz jestem po 30-stce i powoli mysle o dziecku ( wkoncu juz czas ;)) i tak sie zasnanawiam jak to wyglada w przypadku kiedy jestem zatrudbiona na 24 miesiace??? I zastanawiam sie dlaczego mojemu szefowi tak zalezy ciagle na tym czasie okreslonym.........? hmm Bardzo proszę jesli ktos mogłby wypisac mi roznice w siwatczeniach czy prawach na tych 2-ch umowach bede bardzo wdzieczna :):) pozdrosk

Gość ona w sieci
Jeśli urodzisz w czasie trwania umowy dostajesz macierzyńskie jesli po to nie-a jak Ci się będzie kończyć a Ty będziesz w ciąży to myślisz,że Ci przedłuży... I po ustaniu napewno nikt Ci nie płaci wychowawczego...

kurcze.....to zaczynam sie martwic :(

kurcze.....to zaczynam sie martwic :(

W zasadzie jeśli chodzi o ciążę to różnica chyba jest tylko taka, że przy umowie na czas nieokreśłony możesz iść na wychowawczy i po ciąży i macierzyńskim możesz wrócić na swoje stanowisko, przy umowie na czas okreśłony po macierzyńskim możesz nie mieć gdzie wracać.

Gość pracownik do ostaniej
to czy warto prosić szefa o zmianę umowy?

Słonko...bardzo proszę wytłumacz mi dlaczego jest dla niego wygodniejsza...? mniejsze koszta...? Przepraszam, ale jeśli chodzi o sprawy papierkowe, umowy etc. zawsze byłam "niedoinformowana"..;) Nie sądzę, że chodzi tu o jego bezpieczeństwo w sensie, że bez problemu będzie mógł się mnie pozbyć w razie chęci zwolnienia mnie. jestem naprawdę dobrym pracownikiem - właściwie prawą ręką szefa - a pomimo tego jest w niektórych sprawach upierdliwy nie wiedząc czemu, do tego to straszny dusigrosz chociaż ja już i tak swoje wywalczyłam :) No jak widać oprócz tej umowy... Czy ma się większe prawa na umowie na czas nieokreśłony?

Hej pracowniku. Ja jestem teraz w takiej sytuacji otórz mam umowe jeszcze na dwa lata czyli mam teraz macierzynskie,potem muszę wykorzystac zaległy urlop jak byłam w ciązy to byłam na L-4 czyli urlop mi został no i niestety wykorzystam tylko dwa lata wychowawczego bo mi się umowa skonczy.Gdybym miała na czas nieokreslony to bym mogła korzystac przez trzy lata wychowawcze.Więc lepiej pogadaj z szefem o umowie na czas nieokreslony.

a właściwie pracownica ;) Aniu K dziękuję za radę 👄 Ale powiedz mi, przecież na wychowawczym nie dostaje się żadnych pieniążków prawda...? Ja bardzo bym chciała zmienić tą umowę, zupełnie nie wiem czemu mój szef się tak przed nią wzbrania i nadal nie wiem czy dla niego występują jakieś róznice, bo skoro nie to co ma dostracenia....? :(

Gość praca praca
rozumiem o co Ci chodzi: ja dokałdnie nie wiem ale jeśli ktoś zna szcegóły to pewnie rozwinie tu kwestie: - czas wypowiedzenia - kwestia z braniem kredytów (ale to bardziej dla Ciebie że mozesz miec trudnosci ale niekoniecznie) - no i ta ciąża jak w nia zajdziesz wydaje mi się ze jak zmieścisz się chociaż trochę (najlepiej 3 m-ce) to do dnia porodu masz pewne wynagrodzenie a potem zamiast macierzyńsiego (?) i tu niech ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy dostajesz jednorazowy zasiłek macierzyński- bo jak pracujesz na nieokreślony i zajdziesz w ciąże to pracodawca moze (nie musi) Cię zwolnić ale dopiero jak wrócisz z urlopu macierzyńskiego (18 tygodni)

Jeśłi pytasz o to jakie ma korzyści pracodawaca z umowy na czas określony to jak to ktoś już napisał: - krótszy czas wypowiedzenia - nie musi płacić odprawy - łatwiej mu Cię zwolnić - no i to o ciąży co już było wcześniej Wychowawczy nie jest płatny chyba, że nie przekraczacie z mężem 504 zł na osobę to wtedy dostaje się zasiłek jakieś 400 zł w czasie wychowawczego. Macierzyński dostaniesz bez względu na umowę, różnica jest w nazie urlop macierzyński lub zasiłek macierzyński, różnią się jeszcze tym kto je wypłaca: pracodawca lub ZUS oba są płatne w wysokośći 100 procent wynagrodzenia. TYLE.

Gość Jolla25
Cześć dziewczyny. Mam do was pytanie. 2 dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży i nie wiem co teraz zrobić bo mój teściu załatwia mi pracę w firmie gdzie on sam pracuje. Tylko nie wiem, czy w tej sytuacji to ma jakiś sens żebym tam szła gdyby wszystko się udało załatwić. No bo jak zareaguje prezes kiedy po 3 miesiącach zobaczy u mnie brzuch. Na pewno nie będzie zadowolony a i mój teściu może mieć nieprzyjemności z tego powodu. Pomóżcie. Co wy w takiej sytuacji byście zrobiły na moim miejscu?

Gość pracownik do ostaniej kropli
Hej Jolu :) Moje zdanie jest takie, że powinnaś być "fer" w stosunku do nowego pracodawcy. Apropo mnie to bardzo proszę o dalsze sugestie i komentarze 👄

Gość uppppppppp
do gory

Gość nie warto być lojalnym
wobec swojego pracodawcy ....

Jollu ze względu na udział teścia w całej sprawie powinnaś powiedzieć co i jak. A jeśli chodzi o lojalność to różnie z tym bywa. Ja mam super pracodawcę ale niestety taki rzadko się zdarza.....

Gość memories
jeśli jesteś zatrudniona na czas określony to umowa ta nie może się zakończyć jeśli w dniu w ktorym kończy się umowa Twoja ciąża jest starsza niż 3 miesiące. Wówczas umowa ta zostaje automatycznie przedłużona i wtedy przysługuje Ci macieżyński tylko nie pamietam czy do dnia porodu czy troche dlużej

Gość pracownik do ostaniej kropli
Memories - 👄 To wiem, że się nie może skończyć. Bardziej interesuje mnie właśnie to co z tym macierzyńskim? bo na wychowawczym po 1. i tak nic się nie dostaje - prawda? a po 2. chyba będę popracowywać w domu bo z czegoś żyć trzeba :( Właśnie nie wiem jak jest z tym macierzyńskim w moim przypadku...:( Tak czy siak będę starać się o umowę na czas nieokreśłony ( kurcze, należy mi się to tymbardziej, żę nie będzie to dla mojego szefa jakieś dodatkowe obciążenie finansowe) tylko nie wiem, jak mam go do tego przekonać? jakich argumentów mam użyć...? :(

Gość Agata5555555555
DRoga Pracownico do ostatiej kropli- jeszcze parę miesięcy temu tez bylam tak oddana swojemu pracodawcy. A teraz mówię nie warto!!!!!!!! Miałam umowę na czas określony ale na zastępstwo - pracownik którego zastepowałam postanowił nie wracać a mnie zadowlony dyrektor obiecał podpisanie za dwa m-ce umowy na stałe. Poniewaz chciałam być ok powiedziałam mu że zaszłam w ciążę. Na początku ok, a potem dwa tyg. przed terminem podpisania umowy stwierdziłże jednak moga byc problemy z ta ciążą, no i moa umowa po prostu wygasła. a prawo nie chroni kobiet pracujących na zastepstswo nawet niezależnie od przepracowanego czasu. Także w państwie prorodzinnym spotkalam sie ze szczytem dyskryminacji kobiety w ciazy. I dlaczego? Trzeba bylo siedziec cicho i spokojnie podpisać umowę na stałe, i tak nie było jescze widac ciąży...Bylam durna i mam nauczkę a nie mam za to urlopu i zasiłku macierzyńskiego ani stażu pracy.Po prostu nic mi sie nie należy. Także moje rady: _poproś o umowę na stałe - w żadnym!!!!!!!!! wypadku nie mów o planowanej ciąży - powiedz np.że potrzebujesz umowy żeby wziąć kredyt -mów że pracujesz długo i bedziesz czuła sie pewniej z taką umową - zreszta po takim długim czasie zasłużyłaś na nią! - Pamietaja- nie bądź taka głupia jak ja!! Jeśli my nie będziemy o sobie myslały to nit inny na pewno nie ułatwi nam życia! poza tym powinnaś myśleć także o przyszły dzieciątku - bez ustawowych pieniążków może byc cieżko. Życzę powodzenia:)

Agatko, bardzo Ci dziękuję za komentaż i rady!!!!! Pewnie masz rację, jestem zawsze oddana jak psiak :( a powinnam pomyśleć o sobie... Będę upierać się przy umowie na czas nieokreślony tylko pretekst z kredytem napewno nie przejdzie bo mam już z moim narzeczonym kredyt ( chyba będziemy go spłacać do usranej....:( , a ponieważ z szefem jestem dość blisko zna mnie i wie, że drugiego kredytu bym nie wzięła... Ale będę walczyć - kurcze w sumie tak powinno być, a tu człowiek jeszcze musi kombinować co powiedzieć :( buuuu W każdym razie duża bużka za słowa otuchy :) dużo zdrówka dla całej rodzinki ;)

Gość mnie tez szef wyrolowal
nie ma sensu byc tak oddana jak ty wydajesz sie byc!