Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinka1979__

Czy blonnik odchudza?

Polecane posty

Gość karolinka1979__

Czesc, chcialabym zaczac gubienie kilogramow, ale bez rezygnacji z bogactwa diety, dlatego nigdy np. nie zostane \"optymalna\". Czytalam kilka artykulow na temat blonnika i chcialabym zapytac czy ktoras z was stracila dzieki niemu jakies kg? ps: potrzebuje zrzucic ok 7 kg, mam 27 lat

Gość ekhm.....
blannik powoduje ze nie chce ci sie jesc...sam w sobie nie odchudza.pecznieje w zolodku tak ze czujesz sie najedzona.

Gość a skad go wziac
podaj latwodostepne zrodla prosze

Gość Maryniaa
< podaje latwo dostepne zrodlo >

Gość ggcghlcgh
błonnik oczyszcza, z toksyn głównie... pewnei dzieki temu odchudza

i przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, wiec szybciej wydalasz i nie masz twardych jelit ;)

Gość ognik_
\"Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym, dając poczucie sytości - w ten sposób zapobiega tyciu. Obecność błonnika zwiększa perystaltykę i przyspiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji obecnych w żywności ze ścianą jelit - zapobiega więc powstawaniu nowotworów. Skraca czas absorpcji tłuszczów, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów - przez co pomaga w zapobieganiu miażdżycy i chorób układu krążenia.\" www.blonniknaturalny.pl

Gość Donau
A ile tego trzeba zjeść by schudnąć?

Gość ognik_
chyba rok mnie tu nie było! ile tego trzeba zjeść to źle postawione pytanie. Albo odżywiasz się warzywami, możliwie bez węglowodanów, albo jesz normalnie, a codziennie dodatkowo ok. 2 łyżeczek błonnika

Gość Donau
I dwie łyżeczki wystarczą żeby doprowadzić się do porządku wagowego? Rano zjadam te dwie łyżki i chudnę?

Gość ognik_
jeżeli chcesz normalnie jeść, tj. śniadanie + obiad + kolacja, proponuję dodawać 2 łyżeczki do obiadu jeżeli chcesz stracić powyżej 8 kg, jedz 2 łyżeczki o 17:00 z probiotykiem, np. jogurtem i po 17:00 żadnych posiłków!

Gość Donau
Jak mam nie jeść po 17 to po co mi on?

Gość ognik_
:)), po to jeść błonnik o 17:00, żeby nie czuć po 17:00 głodu, dwie łyżeczki błonnika to całkiem sporo. błonnik pęcznieje w żołądku. Nie wiem z czego wynika Twój "nabytek" kilogramów, ale jeżeli chcesz przyśpieszyć chudnięcie, to jest to dla Ciebie sposób. Z kolei, jeżeli chcesz trwale zrzucić 6-7 kg to albo dodawaj codziennie dwie łyżeczki błonnika do obiadu, albo zrezygnuj z pieczywa i makaronów na rzecz warzyw (możliwie surowych).

Gość Donau
Ale ja mam przestawiony trochę rytm dnia wstaję o 13 - do 17 zdążę zjeść śniadanie. Na samym śniadaniu chyba długo nie pociągnę. Warzywa? Surowe? Marchewkę to jeszcze zjem. Ale buraków przecież jak jabłek chrupać nie będę. Oraz: często mam kłopoty z żołądkiem czy błonnik mi nie zaszkodzi dodatkowo skoro działa przeczyszczająco?

Gość ognik_
Pierwszy posiłek powinien być największy i powinien nastąpić 1h po obudzeniu. Jeżeli masz przestawioną dobę, nie jedz po 22:00. Jakie masz problemy? Na jakim tle? Źródłem "problemów" może być podrażnienie żołądka kofeiną (dużo kawy), chemią (napoje gazowane i leki) lub choroby układu pokarmowego. Ogólnie błonnika nie powinno się stosować z zespołem wrażliwego jelita

Gość Donau
Często mnie boli żołądek po jedzeniu. Szczególnie po jajkach. Czy to ten zespół? I słyszałam że błonnik zmniejsza skuteczność niektórych leków a ja biorę regularnie hormony to mogę go stosować?

Gość ognik_
omatko!:)) moja pierwsza myśl: co ma piernik do wiatraka? myślę że możesz go stosować przy hormonach, ale dla pewności zapytaj ginekologa. Jeżeli chodzi o ból brzucha po jajku, to może to być uczulenie na ten produkt.

Gość Donau
Bo wyczytałam gdzieś że błonnik zmniejsza skuteczność działania hormonów. Znaczy się tabletek antykoncepcyjnych a to jakby to samo? Czy można dodawać go do gorących potraw? Wysoka temperatura nie zmieni jego działania?

Gość ognik_
polecam dyskusje tu: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=110475&start=90 poza tym, jak już pisałam, jeżeli masz wątpliwości skontaktuj się ze swoim ginekologiem, ale wydaje mi się, że nie ma związku bo to trochę różne "układy":) można spokojnie poddawać błonnik obróbce termicznej, często firmy stosują błonnik kakaowy zamiast kakao, a na przykład błonnik buraczany dodaje się do pasztetów żeby rosły. Nie zmienia to właściwości. Widziałam jakieś przepisy na potrawy z błonnikiem. Ja polecam: 6 łyżeczek (czubatych) błonnika kakaowego szczypta cynamonu 3 łyżeczki cukru 10 dkg mąki jajko = całość uformować w kilka ciasteczek i masz porcję na 3 dni

Gość Donau
Z kakaowym to nie bo nie lubię ale z jabłkowym to wypróbuję. Może też będzie dobre. A jeszcze mogę mieć pytanie? I tak je zadam :) Po jakim czasie zauważę efekty tej diety? I czy nie będzie po nim efektu jojo?

Gość ognik_
drugiego dnia zauważysz efekty związane z działaniem układu pokarmowego, tj. częstotliwość odwiedzania toalety się ustabilizuje ;) Pierwszy efekt zauważysz po tygodniu, najpierw zniknie uczucie spuchnięcia i przepełnienia, jeżeli chodzi o sam spadek wagi to w ciągu miesiąca powinnaś stracić ok. 3-4 kg, przy normalnej diecie suplementowanej błonnikiem.

Gość Donau
A Ty wciąż mówisz o łyżeczkach błonnika - ale z tego co sie orientuję to błonnik jest w tabletkach. W kapsułkach znaczy - czy to oznacza że mam je rozgryzać i proszek wysypywać na łyżeczkę?

Gość ognik_
http://blonniknaturalny.pl (tu są błonniki: jabłkowy, kakaowy, buraczany i aronia + błonnik jabłkowy) http://marii.pl/product_info.php/products_id/672 (błonnik owsiany, ale o owsianym z kolei słyszałam, że jest trudno przyswajalny i może szkodzić) a to tekst o tabletkach, który znalazłam: "Wysoki stopień rozdrobnienia błonników naturalnych, decyduje o ich ogromnej bioaktywności. Taka forma podania błonników (proszek o rozdrobnieniu poniżej 10 µm), zwiększa obszar ich oddziaływania na organizm człowieka, nieporównywalnie większy od oddziaływania pojedynczej tabletki. Zawartość substancji zagęszczających i przeciwzbrylajacych sprawia, że wchłonięta tabletka musi być poddana procesowi rozpadu do uwolnienia substancji czynnej. Połykanie dużych ilości tabletek lub kapsułek zawierających błonnik, może być niebezpieczne, ponieważ w wypadku niewielkiego nasycenia wodą, zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach. Spożywanie tabletek, nie jest też wskazane w stanach nadwrażliwości jelit."

Gość Donau
Mhm czyli lepszy w proszku niż w tabletkach? I wiem że zaraz mi powiesz "google najlepszym przyjacielem internauty" ale nie chce mi sie szukać jestem przemęczona i w ogóle a chciałabym wiedzieć czy przy kamieniach żółciowych można go stosować?

Gość ognik_
masz kamienie żółciowe?:)

Gość Donau
podejrzenie ich posiadania a co? to oznacza ze nie mogę błonnika?

Gość ognik_
Zapytałam o kamienie, bo chorowita jesteś :) Oczywiście możesz spożywać błonnik. Jednym z czynników sprzyjających powstawaniu kamieniu żółciowych jest otyłość, więc błonnik pomaga wyjść z grupy "ryzyka". W końcu same kamienie najczęściej składają się z cholesterolu.

Gość Donau
nie nie jestem chorowita - hormony biorę od iluś tam lat już no i to podejrzenie kamieni - a tak to nie jest źle :) A jeszcze jedno pytanie - od którego roku życia można dodawać ten błonnik do diety? Mam 3 letniego diabełka biegającego po domu mogę powoli wprowadzić jemu dla zdrowotności?

Gość ognik_
a czym go karmisz? Nie każda dieta wymaga suplementowania. Jeżeli je "dziecięce" posiłki, to są one zbilansowane przez specjalistów.