Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no jak sie mowi

poloniści pomocy!

Polecane posty

Gość no jak sie mowi

jak się mówi poprawnie: jutro będę coś robić czy jutro będę coś robiła?

Gość loyola
Możesz użyć obu form, obie są poprawne :)

Gość ewitkaa
Obie formy są poprawne.

Gość no jak sie mowi
a jest jakaś różnica w znaczeniu?

nie jestem polinistka ale chyba w bezokoliczniku bedzie poprawniej... np jutro bedzie padac, a nie padalo tzn lepiej brzmi nie mowie ze ta druga forma jest zla w jezyku potocznym obie sie uzywa, w zasadzie to nie wiem, trzeba sie zaczac uczyc poprawnej polszczyzny;/

Gość loyola
Nie ma żadnej różnicy: Jutro będę kroić chleb. Jutro będę kroiła chleb.

jest róznica.. jeżeli chcesz podkreślic ze ty cos bedzie robila piszesz robila ale jezeli chcesz podkreslic ze bedziesz \"cos\" robic konkretnie chodzi o ten przedmiot czy zadanie piszesz robić

Gość mysle że Twoj problem bierze
z tego co mnie uczyli w szkole, to obie formy sa tak samo poprawne i żadna nie ejst lepsza ani gorsza

Gość loyola
Obie formy znajdziesz w prozie i poezji klasyków polskiej literatury, na których oparte są wszystkie podręczniki od podstawówki aż po grób. Wybierz wariant, który bardziej Ci odpowiada :)

Gość no jak sie mowi
dziękuje Wam bardzo!

Gość loyola
parura, zlituj się :D Zwróć uwagę na pisownię i interpunkcję we własnej wypowiedzi i nie mąć dziewczynie w głowie :)

piszac szybko na dodatek na forum nie zwracam uwagi na interpunkcje... a tak sie składa ze ucze jezyka polskiego i rosyjskiego w szkole podstawowej...

Gość rozsądek
i dokonaność czynności

Gość jestem polonistą
obie poprawne i znaczą dokładnie to samo

parura - albo ściemniasz, albo poziom edukacji w polsce zaczyna sięgać dna. Swoją drogą - wymysliłaś te teorię na poczekaniu czy ktoś oświecony Ci ją przekazał ? :D autorko - zgadza się, obie formy są poprawne i obie są używane; jednak w nauczaniu języka polskiego obcokrajowców stosuje się formy typu \'będę robić\', jest to tradycyjny schemat budowa czasu przyszłego prostego czasownik być + bezokolicznik może się więc zdarzyć, że niektórzy będą uważać tę formę za poprawniejszą

Gość spadochronik
Obie poprawne, ale np. kiedy napiszesz że będziesz sadziła a później podlewała drzewka a jak się zmęczysz -wykąpiesz się i pójdziesz SPAĆ. Albo będziesz spała całe popołudnie a jak się obudzisz pójdziesz podlewać kwiaty. Bezokolicznik wystąpił w obu przypadkach na końcu zdania...hm:) No jakaś argumentacja logiczna na pewno istnieje, bo wg mnie istnieją jakies prawidłowości (nie chcę wymyslać bo wykształcenie całkiem inne) proponuję zapytać Miodka:-P:-D

Gość do parura
Jak możesz uczyć języka, skoro pleciesz takie brednie?????:O Na to, ze ktoś wykonuje tę czynność wskazuje czasownik BYĆ. Np. ja będę kroiła, będę krioć. Nie ma żadnej różnicy. Oprócz takiej, jaka wynika z historycznej kosntrukcji czasów w jezyku polskim. Obydwie formy sa poprawne i obydwie oznaczają to samo. Tak samo: jutro będzie padać, jutro będzie padało- no i gdzie tutaj jest wskazanie a wykonywanie czynności????:O Najpierw sobie poczytaj o gramatyce historycznej i sie dowiesz, skąd się wzięła rozbieżność tych form, ale tylko rozbieżność formalna, nie semantyczna🖐️

Gość do parura
A do poprzedniczki- co innego ISĆ cos robiĆ- spać, pierdzieć, czytać, leżeć, pielić. Al co innego sama forma czasu przyszłego złożonego. A np. Kopnę....? To jest czas teraźniejszy FORMALNIE. Ponieważ ma końcówkę i konstrukcję czasu teraźniejszego i należy do prasłowiańskiej koniugacji drugeij. Ale znaczeniowo to jest czas przyszły... Tak samo jak np. jestem. To jest konstrukcyjnie forma oparta na końcówkach czasu przeszłego. Tak jak: grałEM, grałEŚ, grał: jestEM, jestEŚ, jest. Nie ma innych czasowników czasu teraźniejszego, które odmianiają się tak samo... W jezyku są różne przypadki i akurat historia ma na to duży wpływ. Nie można zapominać, że język polski wykształcił się z psł. i kiedys funkcjonowały zupełnie inne formy wyrazów, zwłaszcza czasowników- cztery czasy przeszłe, mnóstwo imiiesłowó, znaczących zupełnie coś innego niż dzisiaj, czas przyszły itd. Ale potem te kosntrukscje nakładały się na siebie.