Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość totylko ja

Nadcisnienie- czy moze byc skutkiem stresów?

Polecane posty

Gość totylko ja

Gość mam takie
180/100/140

jednymz czynników nadcisnienia jest oczywiście stres....łagodne nadcisnienie jest wtedy gdy ciśnienie skurczowe wynosi 140-180 mm Hg, natomist rozkurczowe 90-105 mm Hg umiarkowane i ciężkie - ciśniesnie skurczowe > 180 mmHG , a rozkurczowe > 105 mm Hg

Gość ponawiam
czyli moje jakie jest?

Gość ponawiam
to minie?

Gość ja mialam przez rok
po smierci Taty, potem sie uspokoilo

Gość ponawiam
trzeba to leczyc? czym to grozi?

hmmm.... trzeba takie nadciśnienie leczyć dietą oraz nowym stylem życia- mniej stresu, wyeliminować palenie (jeśli palisz), schudnąć (jeśli jest otyłośc), używanie 1-3 g soli dziennie...itp... jeśli bedziesz stosować zalecenia minie...inaczej bedzie trzeba brać tabletki na zbicie nadciśnienia, które niestety bierze sie do końca życia

Gość ponawiam
jak to do konca zycia??

Gość mi lekarz pzrepisał tabletki
na nadcisnienie,bede musiała je brac do konca zycia???

tak...jeśli odstawisz ponieważ stosujesz diete, ktora normuje ciśnienie to i tak za 2, 3 lata nadciśnienie wróci... tak samo tabletki na obniżenie cholesterolu- tez trzeba brać już zawsze

ale sie przestraszyłam, myslałam ze po pewnym czasie bedzie mozna odstawic leki i cisnienie wroci do normy i bedzie juz ok

mieliśmy takiego pacjenta w poradni, który przyszedł do nas prosto od lekarza (pietro wyzej:) ) ze musi zbijac cholesterol...lekarz powiedział mu, ze najpierw bedziemy robic to dietą a jesli nie (bo np. pacjent nie podoła diecie) to zacznie brać tabletki, które do końca życia bedzie musiał brać...wtedy tez dziwliśmy sie tym ,ze do konca zycia i zapytaliśmy naszego dietetyka czy to prawda i dlaczego...powiedział, ze tak właśnie jest, ze trzeba brać do końca i to tyczy sie także nadciśnienia...ale do pewności jeszcze raz zapytam jutro babki od \"zywienia czlowieka\"

ale ktos wyzej pisał ze miał wysokie cisnienie pzrez rok po smierci ojca, a potem sie unormowało i jest ok...wiec jak to?

kurcze, ale sie zmartwiłam:(.Jesli mozesz to prosze popytaj i na pisz ok? bede wdzieczna- dziekuje z góry

my też zanim pacjent zacznie brać tabletki najpierw próbujemy leczyć to dietą... najłatwiej przepisać tablety i tyle...jednak istniej tacy lekarze, którzy najpierw dają szanse jeszcze przez żywienie, a potem, jeśli jest taka potrzeba, faszeruja chemią...

ja biore dopiero od kilku dni ''TRITACE'',BO ZLE SIE poczułam i byłam u lekarza, włąsnie mi te tabletki pzrepisał i mam za kilka dni isc do kontroli.Ok dziekuje Ci- jutro tu zajrze

to jest bardzo wysokie cisnienie i wymaga szybkiej porady lekarza

przyczyny moga byc rozne,a ta ostatnia wartosc-140 to co?

Gość ale niektorzy
ludzie miewaja bardzo wysokie cisnienie w sytuacjach jakis szokowych, stresowych, i potem im mija i jest dobrze, to chyba normalne ze człowiek jak sie bardzo zdenerwuje to mu cisnienie sie podwyzsza

Gość ta ostatnia to
puls

ok racja, ze ciśnienie jest wysokie kiedy człowiek jest w szoku, stresie ale na litośc boską kto mierzy ciśnienie w takiej sytuacji?? wydaje mi sie, ze jasno autorka/ autor napisał, ze ma takie ciśnienie...jak idziesz mierzyć ciśnienie to chyba w spokoju a nie po 10 pompkach albo przysiadach...

Ciśnienie, jakie podaje autorka, to ciśnienie, z którym NIE WOLNO chodzić. Idź jak najszybciej do lekarza. Skutki długotrałego nadciśnienia są wyniszczające tak dla układu krwionośnego, jak i innych narządów. Jest wiele typów nadciśnienia o bardzo różnej etiologii. W młodym wieku może to być związane z emocjami, stresem i rozchwianiem organizmu. Takie nadciśnienie może być okresowe i może ustąpić samoistnie (ale póki nie ustąpi, trzeba je zbijać lekami). Nadciśnienie może być związane z czynnikami środowiskowymi, trybem życia (mało ruchu), niezdrową dietą itd. Ale są też osoby genetycznie poddatne na tę dolegliwość. Niestety dla nich faktycznei oznacza to jedzenie tabletek do końca życia (ale to nie takie straszne). W celu eliminacji czynników sprzyjających nadciśnieniu należy: - zmienić dietą na niskotłuszczową i bogatą w warzywa i owoce; - zrzucić nadwagę; - ruszać się (ćwiczenia sport albo chociaż chodzenie dużo) - OGRANICZYC albo wręcz WYELIMINOWAC SOL To ostatnie jest bardzo ważne. Ja mogę podpowiedzieć tyle: moje ciśnienie uregulowało się po zastosowaniu tego co wyżej, plus po zmianie natykoncepcji na Yasmin. Sprzyja wydalaniu wody z organizmu. Co z kolei sprzyja obniżeniu ciśnienia.

Gość eularoiaaa*
tak

picie wody podwyższa ciśnienie... boziu boziu tego to ja nie wiem..nie jestem lekarzem lecz dietetykiem- tzn. za niedługo bede:)niestety nie znam sie na tych blokerach... ale zapytam sama z ciekawości psorów to napisze jutro co i jak, ok?

boziu boziu a jaki prowadzisz styl życia? pijesz kawe, mocną herbate, alkohol?? jakich przypraw uzywasz? jaka prace wykonujesz? masz sie czym stresować? jakies choroby współistniejace??