Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TUŚKA

szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy

Polecane posty

Słyszałyście coś może o tej szczepionce? Ja wiem tylko tyle, że kosztuje ok 1000 zł. Czy to prawda? Na jaki czas ochrania, jak dokładnie działa? Czy któraś z Was już ją zastosowała? Bo się zastanawiam czy warto aż tyle pieniędzy dać na coś, co może nie zadziałać.

Gość opdowiedz...
slyszalam, godna polecenia dla dziewic!!! bo ta szczepionka chroni przed rakiem ktory wywoluje wirus przenoszony droga plciowa. tak slyszalam w tv.

ja słyszałam.w Gdynii koszt 1000zł.Ponoć można uniknąć raka,ale ryzyko zawsze jest.Wiem,że należy się szczepić między 16 a 20 rokiem życia.

Gość pyszczka
Szczepionka ta ma zapobiegać zakażaniem się wirusem HPV, który wywołuje raka szyjki macicy. Godna jest polecenia przede wszystkim dla dziewic, ale nie tylo. Musisz sobie zrobić cytologię i (nie jestem pewna na 100%) badania bakteriologiczne, i jeśli okaże się, że nie jestes nosicielką tej bakterii to możesz się szczepić.

przeglądnęłam pełno stron o tej szczepionce i w sumie, to wiecznie jest ten sam artykuł. Chyba wybiorę się do mojej ginekolog i pogadam z Nią o tej szczepionce. Ona powinna mi powiedzieć co i jak.

Gość szczepionka kosztuje
ponad 1700 zł, wiec swietna sprawa:O

najlepszą szczepionką jest męskie nasienie, badania wskazują, że u kobiet u których podczs seksu dochodzi do kontaktu nasienia z szyjką macicy, zauważono mniejszy odsetek raka szylki macicy.

Gość łączę tematy
500 zł za 1 dawkę szczepionki przeciw rakowi szyjki macicy!!! 21:01 Angela24 Właśnie znalazłam informacje o cenie i się przeraziłam...kto sobie na to pozwoli? wiadomo, gwiazdy które reklamują ten extra specyfik www.hpv.pl Wiedziałam, że szczepionka będzie droga, ale 500 zł za jedną dawkę to chyba lekka przesada na nasze miesięczne zarobki! 21:02 taka jedna jaaa a wiesz do ktorego roku zycia mozna sie zaszczepic?slyszalam ze jakos 24 21:03 nie wiem czy powinnas ja slyszalam ze do 26 21:04 k8 a ja słyszałam że do 28... nieźle, zaszcepiłabym się, gdyby było to tańsze.... cierpliwość jest gorzka, ale ma slodkie owoce.... 21:05 Angela24 najlepiej od 15 do 26 roku 21:05 nie wiem czy powinnas hehe to wkoncu do ktorego ?? a ja czytalam w WYSOKICH OBCASACH, że ma wejsc o polowe tansza szczepionka na rynek ale chronic bedzie przed 4 antygenami a nie przed 8 tak jak ta drozsza 21:07 Angela24 Jeszcze bym jakoś uzbierała, ale zmartwił mnie fakt, że szczepionkę przyjmuje się w trzech dawkach i za każdą się płaci, więc nie ma szans! no i co 5 lat trzeba powtarzać 21:08 Angela24 na stronie www.hpv.pl jest dużo informacji, nie ma przeciwskazań do tego by kobiety po 26 roku życia też się zaszczepiły... 21:11 Angela24 Rekomendacje 1. Zaleca się rutynowe podawanie czterowalentnej szczepionki przeciw HPV dziewczętom w wieku 11-12 lat. Szczepienia mogą być wykonywane także u młodszych dziewcząt począwszy od ukończenia przez nie 9 roku życia oraz u chłopców w wieku 9-15 lat. 2. Zalecane jest szczepienie tych dziewcząt i kobiet w wieku 13-26 lat, które nie zostały poddane szczepieniom przeciw HPV uprzednio oraz tych, które nie zakończyły pełnego cyklu szczepień. Najkorzystniejsze jest szczepienie kobiet przed potencjalną ekspozycją na zakażenie HPV, a więc przed inicjacją seksualną. 3. Dopuszcza się szczepienia kobiet powyżej 26 roku życia oraz szczepienia mężczyzn przewidując wystąpienie w tych grupach efektu profilaktycznego związanego z zastosowaniem szczepionki czterowalentnej. Decyzja o podaniu szczepionki pozostaje w tej sytuacji w gestii lekarza prowadzącego, który podejmuje ją po analizie całokształtu indywidualnego stanu klinicznego oraz czynników ryzyka zakażenia HPV. 4. Pełny cykl szczepień obejmuje podanie domięśniowe trzech dawek szczepionki czterowalentnej po 0,5 mL każda, przy czym druga i trzecia dawka powinny być podane odpowiednio po 2 i po 6 miesiącach od dawki pierwszej. 5. Szczepionka czterowalentna przeciw HPV może być podawana w czasie tej samej wizyty, podczas której podawane są inne szczepionki zgodne z kalendarzem szczepień. W przypadku jednoczasowego podawania więcej niż jednej szczepionki pozajelitowo miejsca wstrzyknięć powinny być różne. 6. Zalecenia dotyczące cytologicznych badań profilaktycznych w kierunku raka szyjki macicy dla kobiet poddanych szczepieniom przeciw HPV nie ulegają zmianie i na obecnym etapie nie różnią się od obowiązujących w populacji ogólnej. 23:19 pesymistka numer 1 najlepiej umrzeć... 23:21 Madzia_Młoda Tak jedna dawka kosztuje 500zł, byłam ostatnio na wykładzie temu właśnie poświeconemu i potrzeba 3xw roku się zaszczepić, więc szczepionka tak naprawdę kosztuje 1500zł i myśle, że jest to nic w stosunku do życia.... Aby znaleźć miłość nie pukaj do każdych drzwi. Gdy przyjdzie Twoja godzina sama wejdzie do twojego domu, życia, serca. 23:23 ostatnio zrobilam jak co roku badanie cytologiczne, i jak zwykle wyszlo, ze mam 1-szy stopien, czyli zadnych zmian, idealnie. Moja kolezanka bardzo sie zdziwila, ze mam 1, bo ona zawsze ma 2gi stopien i nie zna nikogo, kto by mial1szy, czy to takie dziwne?? Powiedziala, ze tylko dziewicom moze wyjsc tak dobry wynik, a ja przeciez od kilku lat wspolzyje ( z jednym i tym samym partnerem). Nie wiem, o co jej chodzi... 23:28 requiem Nie rozumiem, dlaczego skoro szczepionkia ma działąć profilaktycznie nie refunduje się jej. Czyli państwo dba o nas w ten sposób, że te kobiety które na to stać unikną raka a te które na to nie stać niech sobie chorują i umierają.... 23:30 albo i nie do ostatnio zrobiłam - twoja kolezanka ma jakas dziwna wiedze. cytologia 1. nie zalezy od tego czy sie jest dziewica czy nie. wiec ciesz sie, ze masz 1. i nie sluchaj kolezanki, bo gada bzdety 00:17 myślę że przesadzacie 1500zł to jest wnic w porównaniu do wartości życia... W dodatku to jest 1500zł rozłożone na rok czasu i następne szczepienia się powtarza co 5 lat... A na żółtaczkę się nie szczepicie???? To tez kosztuje przecież. Może tak zamiast iść pofarbować włosy zadbacie o zdrowie???? 00:22 kumarynka do myślę że przesadzacie: a co jak ktos zarabia 800 zl i ma oplaty za to zrobic???z pod ziemi kasy sie nie wygrzebie. jest to bardzo droga szczepionka a jezeli dla Ciebie to tanioszka to moze ktorejs z nas zafundujesz darmowe szczepienie co??? 01:16 Marketa_cz Na razie są bezpłatne badania cytologiczne.Lekarze się skarżą,że mimo to,bardzo mało kobiet korzysta z tego badania.Niektórym nawet imienne zaproszenia wysyłają,ale nie mają odzewu od tych kobiet.Ja też muszę się wybrać. NIKDO NENI' TAK SLEPY,JAKO TEN,KDO VIDET NECHCE 19:50 może ktoś coś dopisze

Gość łączę tematy
00:22 kumarynka do myślę że przesadzacie: a co jak ktos zarabia 800 zl i ma oplaty za to zrobic???z pod ziemi kasy sie nie wygrzebie. jest to bardzo droga szczepionka a jezeli dla Ciebie to tanioszka to moze ktorejs z nas zafundujesz darmowe szczepienie co??? 01:16 Marketa_cz Na razie są bezpłatne badania cytologiczne.Lekarze się skarżą,że mimo to,bardzo mało kobiet korzysta z tego badania.Niektórym nawet imienne zaproszenia wysyłają,ale nie mają odzewu od tych kobiet.Ja też muszę się wybrać. NIKDO NENI' TAK SLEPY,JAKO TEN,KDO VIDET NECHCE