Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie prosze bo nie wiem

Czy o slub trzeba prosic proboszcza?

Polecane posty

Gość pomozcie prosze bo nie wiem

Jak w temacie. Chodzi mi o to czy jak pojde zamawiac slub to KONIECZNIE musze zglosic sie z tym do prob oszcza mojej parafi? Pytam bo osobiscie mojego nie znosze i jest ostatnia osoba u ktorej chcialabym brac slub. Chcialabym u innego wikarego. Z drugiej strony wiem ze moj proboszcze jest wyjatkowo zloslliwy i raz to nawet nie zapalil swiatel w kosciele jak znajoma brala slub, ze zlosliwosci to zrobil. Napiszcie jak to zalatwic. Moze ktos mial podobnie?

Gość agaaaaaa
z tego co mi wiadomo to slubu udzielic moze Ci kazdy ksiadz ale jest warunek ze proboszcz musi wyrazic na to zgode. Jest taki regulamin czy cos takiego.

I tak będziesz musiała stawić czoła z proboszczem nawet jak będize ślub dawał Tobie ksiądź którego sobie ,,upatrzyłaś\"

Gość slub możesz wziąć w każdym
kościele, niekoniecznie w swojej parafii :)

tak ale i tak póxniej będize musiała się spotkać ze swopim proboszczem w celu zgody + ewentualnie zaświadczeń ( tak było jak my braliśmy ślub,mąz z innej parafii,ja z innej a ślub też zupełnie innej)

Ja mam właśnie taką sytuację , że ślub będzie w innej parafi niż moja , bo bardzo nie lubię swojego proboszcza i wogóle...... Więc ksiądz z sąsiedniej parafi się zgodził udzielić mam ślubu . Zgodę na zawarcie związku małżeńskiego wystarczy aby miało jedno z narzeczonych, więc wystarczy , że mój przyszły mąż uzyska takową zgodę, ja już nie będę musiała tego mieć, a do mojej parafi zostanie wysłane tylko zawiadomienie o zapowiedziach i mój proboszcz będzie to musiał ogłosić. Tak mi powiedział ksiądz, który będzie udzielał nam ślubu.

ja nie wiem, moze sa rozne zwyczaje w roznych parafiach, ale ja rozmawialam tylko z wikarym. Idzie sie do tego ksiedza, ktory ma udzielac slubu.