Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewciadan

Jak sprawdzic czy dziecko słyszy???

Polecane posty

Gość ewciadan

Zastanawiam się czy moje 2miesięczne dziecko dobrze słyszy.Bo jak ktos mówi do niego to nie odwraca główki.Podobnie jest z grzechotką.Tylko jednym uszkiem troche reaguje,ale tez nie zawsze.Drugim prawie wogóle.Czy mozliwe że dziecko ma problem ze słuchem?Jesli tak to jaki tego powód,skoro u mnie i u męża w rodzinie nie ma takich problemów.

Gość stan obok i klasknij obok nieg
powinien zareagowac

Gość ewciadan
A jeszcze inne sposoby?

A nie badali twojego dziecka w szpitalu. Przeciez robią już takie badania. Moją małą badali, ma nawet wpisane to w książeczce zdrowia

Gość nie ma innych sposobów
to jest prosty wiarygodny sposób na sprawdzenie czy dziecko słyszy... potem jak robia badania to sprawdzaja tylko przyczyny złego sluchu czy głuchoty....

A nie mialo badan przesiewowych przy urodzeniu? Najlepiej własnie klasnąć kolo uszka, ale tak żeby dziecko nie widzialo i nie poczuło ruchu powietrza - powinno przymrużyć oczka (to prawidłowa rekacja). Albo zaobserwuj czy dziecko reaguje na np. kichnięcie, kaszlnięcie lub upuszczenie czegoś na ziemię, albo szczeknięcie psa na spacerze - nie oczekuj,że spojrzy w tym kierunku bo jest na to za małe, ale powinno zaregować odruchem moro - czyli takim rozłożeniem rączek, albo chociaż grymasem twarzy. Próbuj kilka razy, bo dzieci tak małe w zależności np, od zmęczenia róznie reagują.

a miało te badania przesiewowe? powinno mieć wynik badania przypięty do książeczki zdrowia już dziewczyny ci wszystko napisały dziecko jest za małe by odwracać głowę do mówiącej osoby, niewiele przecierz jeszcze widzi, nie widzi kto mówi pewnie go to nawet nie interesuje bo nie wie co mówi, takie małe dziecko nie patrzy jeszcze mamie w oczy a ne budzi się czasem jak ktoś zacznie hałasować?

Gość moja bratowa ma 2miesieczna
córkę i ona odwraca głowe do zródła dzwieku nawet ze spoirej odległosci (ja stałam w drzwiach pokoju ona lezała na sofie jakiś metr ode mnie) kiedy mówiłam do niej odracała głowe w moim kierunku choc wątpię zeby jzu widziała (chyba raczej nie z tej odległosci prawda ? )

powinno byc badanie w szpitalu!!! ale to ze 2mc dziecko niereguje jak je wolasz to nieznaczy ze nieslyszy czy tez bniedoslyszy. to malenstwo. potrafi patrzec przez 5 min na sciane i sie usmiechac, moze co 3 sek patrzec na co innego. jak je wolasz a jest zainteresowane plamom na scianie to moze nie spojrzac na ciebie:) ale lepiej upewnij sie u lekarza!!!

Gość ewciadan
Dziekuję.Troche się uspokoiłam,bo mały przymróża oczka na klaśnięcie,czasem tez sie wzdryga i rozkłada rączki.No i budzi sie jak cos jest glośniej:)Dzięki za opinie.A w szpitalu raczej nie mial robionego badania,przynajmniej w książeczce nic nie ma.Ale jeszcze sie upewnię u lekarza.

jak nie miał badania to zadzwoń do szpitala i ich op... każde dziecko ma te badanie zagwarantowane mojej kuzyki małej robili w późniejszym terminie, bo jak rodziła, to aparat się popsuł, ale później przyjechała i zrobili

Gość 11111111111111111
no właśnie to badanie jest obligatoryjnie wykonywane po porodzie w szpitalu