Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawne pytanie...

Czy miał do tego prawo?

Polecane posty

Gość prawne pytanie...

Witam, W moim miescie jest pewien (pseudo) artysta hip hopowy... nagrał swoje amatorskie video i umiescił na swojej stronie www. Oglada ją wiele ludzi z naszego miasta. Tekst piosenki do której został nagrany ten teledysk jest bardzo obraźliwy. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam na nim swoja osobe, jak idę ulicą, kamera jest wprost na mnie i trwa to kilka dobrych sekund. Prawo chyba zabrania opublikowania czegos takiego bez mojej zgody? Czy ktos sie na tym zna?

Ja się nie znam, ale nie miał prawa bez zgody wykorzystać Twojego wizerunku, bo nie jesteś osobą publiczną.

Gość loczek88
wiesz co, moim zdaniem, ten, kto to tam zamieścił nie ma prawa umieszczać tam tego, bez Twojej zgody. no wiesz , ja się na tym nie znam, ale taka jest moja dobra odpowiedź :):)

Gość prawne pytanie...
no mnie sie tez tak wlasnie wydaje... tylko przydała by sie opinia jakiegos prawnika... dziekuje za odp.

Gość loczek88
Nie ma za co. Watro się jeszcze nad tym zastanowić, jakie podjąć kroki w tej sprawie. No wiesz, ja Ci na pewno nie udzieliłam i nie udzielę fachowej rady, ale warto podjąć jakieś stosowne kroki w tym kierunku... No właśnie, opinia prawnika by się przydała :):) Życzę Ci, aby ta sprawa się dalej potoczyła w dobrym kierunku, i żeby wszystko poszło po Twojej myśli :):););) Pozdrawiam !

Gość prawne pytanie...
tak wiec czy jest tutaj jakis prawnik :D? halo?

Dodam jeszcze, że możesz podjąć odpowiednie kroki jeżeli wyraznie widać, że TY tu TY> Jeśli rozpoznajesz siebie po ubraniu, torebce lub domyślasz się tylko, to się nie liczy, ale wcześniej piszesz, że to jest jednoznacznie Twój wizerunek. :o Z prawnikiem porozmawiaj.

Popatrz do tak zwanego \'prawo prasowe\' , dziennikarze często uważają, że jeżeli coś się dzieje w miejcu publicznym ( demontracje, pochody ..... itd ) to fotki z takich imprez można zamieszczać w prasie bez pytania uczestnika , natomiast jeżeli ktoś Twoje fotki lub obrazy z Twoją podobizną zamieszcza dla celów zarobkowych to musi otrzymać Twoją zgodę na piśmie , tak naprawdę to prawnik powinien ocenić ten materiał dowodowy.

Gość prawne pytanie...
to znaczy tak, co do daty nie moge nic powieedziec bo nie wiem kiedy to było nagrywane, ale autentycznie po ubraniu widac no i jest to również droga którą często chodze na moim osiedlu... kilka osob równiez mnie poznało na tym.

Gość prawne pytanie...
twarz nie jest super wyrazna, ale sa programy do tego zeby zrobic dobre zblizenie, ale tak po twarzy i po ubraniu.

Napisz poleconym do faceta, że żądasz usunięcia sekwencji z Twoim wizerunkiem, daj mu termin, zaznacz, że w przeciwnym razie wystąpisz na drogę prawną. To powinno wystarczyć.

Gość prawne pytanie...
ok dziekuje za wszystkie porady... dam znac jak sprawa sie rozwija