Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akle

jakie badania na tarczycę??

Polecane posty

Gość akle

jakie mam zrobić badania na tarczycę?? tzn. podejrzewam jej nadczynność, jeśli nie to jakieś problemy z hormonami. Chcę zrobić badania tylko niewiem jakie???. ile takie badania kosztują? dodam że wizytę u endokrynologa mam w marcu, a chciałam iść do niego z zrobionymi już badaniami? może ktoś wie czym się objawia nadczynność? a czym niedoczynność? z góry dzięki.

najpierw TSH (badanie krwi, nie trzeba być na czczo), potem - jeśli coś jest nie tak - robi się T3 i T4 (jednym oznacza się nadczynność, drugim niedoczynność)

Gość akle
dzięki za odp. A niewiesz ile to badanie tsh może kosztować??

Gość niebieskoookaa22
ok.30zl

Gość do akle
a dlazcego podejrzewasz u siebie tarczyce? a co maja do tego hormony, bo piszesz ze podejzrewasz u siebie problemy z hormonami

Gość akle
przez 5 lat brałam tabletki anty.a teraz jest tak że pomimo wielokrotnych starań nie mogę zrzucić ani kilograma a moje cykle trwają ok.23 dni. byłam u lekarza rodzinnego to on wpadł na ten pomysł że to może tarczyca. kazał iść do endokrynologa.

Ja w styczniu robiłam płatne badanie hormonów tarczycy. Za każde trzeba zapłacić 25 zł. Więc jeśli chcesz wszystkie to 75 zł. Mając chorą tarczycę też mam bardzo krótkie cykle (nawet 20 dni).

Gość a jakie mialas TSH
???

Gość dr Q
Witaj, niestety Marijke myli się pisząc, że badanie TSH można wykonywać po jedzeniu. Otóż powinno się je wykonć na czczo, podobnie jak poziomy hormonów wolnych, czyli FT3 i FT4. Samo badanie TSH daje jedynie pewien pogląd na funkcję tarczycy, ale nie jest wystarczające do podjęcia leczenia. Podwyższony poziom zarówno FT3 jak i FT4 może świadczyć o nadczynności tarczycy. I odwrotnie - obniżony - może świadczyć o niedoczynności tarczycy. Pozdrawiam.

Gość akle
Dzięki za odp. Nikt z was niewie ile takie badania kosztują?

Dr Q - dzięki! Teraz sobie uświadomiłam, że mi się pomyliło z progesteronem. Oczywiście masz rację, trzeba na czczo, ja po prostu zawsze robiłam TSH, T3 i T4 razem z morfologią, cukrem itp, więc to było oczywiste.

Gość dr Q
Marijke, dziękuję za odpowiedź. Ukłony w Twoją stronę, bo pewnie większość osób nie umiałaby się przyznać do błedu i obrzuciłaby mnie błotem.:-) Niestety nie wiem ile kosztują te badania. Pewnie w różnych laboratoriach różnie. Myślę, że łącznie nie więcej niż kilkadziesiąt złotych. NFZ pokrywa tylko chyba TSH. Pozdrawiam serdecznie.

Gość akle
Dzięki za wypowiedzi jak się zmotywuję to pójde na te badania :)