Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nahagaaa

Jakie lepsze oklulary szklane czy plastiokowe?chodzi o szkła , nie o oprawki

Polecane posty

Ale szklane są cieńsze :) A plastiki można porysować - szklanych nie.

plastiki są lżejsze, łatwiej je porysować, są droższe, ale nie parują.

Gość ulienna
Niep rawda, że szklane są bardziej cienkie. Rzeczywiście łatwiej je porysowac i to jedyne ich wada.

Gość ona ma 19 lat
plastikowe moga miec niepełne obudoway, np. tylko u góry, a szklana soczekwa musi być cała otoczona oprawką co daje małe możliwości doboru pasujących oprawek do twarzy

Gość ulienna
Justa, czyli teraz to, ze nie parują to juz standart, czy jednak jest to cos co trzeba sobie zazyczyć?

Gość nahagaaa
to wychodzi z tego ze jednak plastiki sa lepsze i drozsze?jutro musze isc do optyka po wybór okularow, nie wiem jakie oprawki wybrac, jaki kszałta, kolor ....jakie polecacie? i ile mniej wiecej zapłace za okulary?

Gość Kot premiera albo nie
oj, chyba, zielon ajestes w temacie. Bo cena jest zalezna od ilosci dioptrii, jak tez od tego co ty wtych szkłach będziesz miała. A co do oprawek, to idz tam gdzie mają duzy wybor, i tam przymierzaj, bo Tobie ma byc w nich ładnie i wygodnie.

Gość łoj łoj
plastiki są twalsze i lżejsze....i dość trudno je porysować jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do ich obecności lżejsze, plastikowe powinny być mniej dokuczliwe

Gość ulienna
Ale to jest akurat prawda, ze jest je łatwiej porysować, chociaqz teraz sa dodatkowo utwardzane. wiec jest lepiej A koszt moze byc naprawde różny, to zalezy od wielkości wady, i od tego co tam jeszcze będzie. bo terz sa różne powłoki, zeby nie parowały, antyreflexy, filtry przeciwsłoneczne i jeszcze takie tam. Ja juz nie wiem co terz jest w standardzie, za co płaci sie dodatkowo.

Gość nahagaaa
a czy szkła kontaktowe a soczewki to to samo?i czy zamiast okularow lepiej miec te szkła kontaktowe?

to tez zalezy od wady wzroku bo jezeli jest mala (tak jak moja:P) to mozna kupic sobie szklane bo nie czuje sie ze sa ciezkie... no ale jak ktos ma wieksza wade to polecam plattiki ale i taki jestem zadania ze Soczewki najlepsze hehe:P

Gość nahagaaa
a czy szkła kontaktowe a soczewki to to samo?i czy zamiast okularow lepiej miec te szkła kontaktowe?

Gość ulienna
Ja mam sporą wadę, więc mam jedne i drugie. Po przyjsciu do domu zdejmuje soczewswki i chodze w okularach. Oczywiscie bywaja dni, ze korzystam tylko zokularow. To tak różnie.

soczewki i szkal to to samo:) i sa duzo wygodniejsze od okularow nic nie przeszkadza i nie ogranicza pola widzenia tak jak czasami okulary.... Jezeli miala bym za ciebie wybierac to odrazu zdecydowala bym sie na soczewki:)

Gość ulienna
soczewko kontaktowe, i soczewki do okularów, to jednak nie jest to samo. Uwielbiam kontakty, bo bardzo ułatwiają mi życie. Jednak, trzeba pamiętać, ze przed zakupem kontaktów, powinien nas przebadac lekarz, i stwierdzic, czy mozemy je nosic, oraz okreslic jakie. Rowniez okreslic dioptrie, bo to się z okularami wcale nie pokrywa i zmierzyc promien krzywizny. Trzeba pamiętac tez, zeby nie chodzic dłuzej w kontaktach, jak po 10 12 godzin, chyba , ze ma się te super cienkie do noszenia bez zdejmowania. Ja miałąm takie miesięczne. Nawet płynu nie potrzeba, bajka.

Gość asiek h
a powiedzcie mi co to jest ta diopria?

Gość ulienna
w dipoptriach okresla się wada wzroku. Tak jakby miara...

Gość asiek h
słyszałam ze są plusy i minusy jesli chodzi o wady,,,,to sa własnie te dioprie?

Dioptria to jednostka zdolności soczewki do skupiania. \"Minusy\" dla krótkowidzów są rozpraszające. \"Plusy\" dla dalekowidzów działają odwrotnie, są skupiające. Oczywiście z żadnym \"powiększaniem\" ani \"pomniejszaniem\" nie ma to wiele, albo zgoła nic wspólnego. Kiedyś \"że dostała powiększające\" usiłowała mnie przekonać pewna dalekowzroczna pani, która na lekcje fizyki chyba nie chodziła.

Tak, to są te dioptrie. Ja jestem krótkowidzem, soczewka w moim oku za mocno skupia światło i właściwą ostrość obrazu osiąga przed siatkówką oka, a nie na niej. Dlatego noszę szkła rozpraszające (\"minusy\"), wyrównujące tę dysproporcję. U dalekowidza jest odwrotnie, dlatego nosi szkła skupiające (\"plusy\").

Gość gość
631gDMvwAiyGNmdzOC0UdglE