Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama-mama

Zmiana nazwiska dziecka!!!-do samotnych matek

Polecane posty

Gość sama-mama

Witam! Mam dwumiesięczne dziecko nieślubne. Po porodzie byłam wraz z partnerem w USC, gdzie dziecko zostało uznane przez ojca i nosi jego nazwisko. Obecnie nie mieszkamy razem, ojciec nie utrzymuje kontaktu, nie daje pieniędzy, nie interesuje się nami, po prostu nie ma nic z nami wspólnego. Chcę zmienić dziecku nazwisko na swoje. Wiem, ze jest taka możliwość, ale na zmianę nazwiska dziecka w trybie administracyjnym potrzebna jest zgoda ojca. Nie jestem pewna czy mi ją da. Wiem również, ze sąd może mi dać taką zgodę. Mam prośbe, mianowicie niech ktoś mi pomoże napisać taki wniosek, który ma podpisać ojciec dziecka, ze wyraża zgode na zmiane nazwiska, tak aby to miało ręce i nogi. Prosze pomóżcie mi!

Gość Opieka bu
Witam! Ojciec mojego synka od maja br. przebywa za granicą, dziecko uznał i wyjechał. Nie utrzymuje z nami kontaktu. Nie wiem czy wróci do kraju. Wnisłam sprawę do sądu o alimenty. Musiałam podać adres, dzie przebywa pozwany - USA. Dzisiaj miałam sprawę wszczetą z urzędu o zawieszenie władzy rodzicielskiej. Matkę pozwanego ustanowiono kuratorem do doręczeń korespondencji. Wnisłam również wniosek o zmianę nazwiska syna na moje. Sąd powiedział, że nie mam szanas na zmianę nazwiska dziecku, nawet przy bardzo dobrym umotywowaniu wniosku.Najbardziej mnie zdziwiło zdanie sędziego, który twierdzi, że jeżeli bym wyszła za mąż to owszem mogę się starać o zmianę nazwiska dziecka na nazwisko po nowym męzu. Taka sytuacja w ogóle nie zaistniła. Uwazam, że i tak zawsze wymagana jest zgoda ojca, bo przecież ten uznał dziecko i nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Czytałam, że niektórym udało się zmienić nazwisko dziecka za zgodą sądu w oparciu o ustawę o zmianie imion i nazwisk.Czy w sytuacji gdy wyznaczono kuratora do doręczeń korespondencji mam się spodziewać, że na rozprawę stawi się matka pozwanego?Co mam robić czy mam wycofać wniosek o zmianę nazwiska (tak zasugerował sąd) i wniosek o wydanie paszportu dla syna?Sąd powiedział, że doręczenie korespondencji za granicę wiąże się z kosztami dla mnie i nigdy tego jeszcze w tym sądzie nie robiono.Co z opłatami które wniosłam za ww. wnioski w przypadku ich wycofania, czy otrzymam zwrot wpiów sądowych?

Gość Konstanacja.
Pomoc wam nie potrafie, ale sama nie wiem co zrobic bo za misiac bede miala dzidiusia z ojcem dziecka nie mam slubu ale jestesmy w stalym zwiazku, tylko ja widze, ze on do slubu ze mna jakos strasznie sie nie garnie, mielismy wziac cywilny, ale on nie nalegal, a mi bylo glupio bez przesady nie bede sie narzucala! Nie wiem co zrobic chce zeby on byl ojcem dla dzicka , bo planujemy byc razem, ale boje sie dac malej jego nazwisko, w razie naszego rozstania... Nie wiem co zrobic, bo w nieformalnym zwiazku on moze w kazdej chwili powiedziec mam kogos, albo odchodze bez zadnego wytlum,aczenia, a ja pozniej bede do konca zycia miala problemy z nazwiskiem dziecka po ojcu..

Gość sama-mama

Gość Konstanacja.
czy w razie jakbysmy wzieli slub dziecko bedzie moglo bez problemow przyjac nazwisko ojca a na razie dla bezpieczenstwa pozostac przy moim uznajacv przy tym ojca?

Gość sama-mama
dziewczyno! Miałam to samo, byłam w związku z nim przez 8lat!!! a teraz ...szkoda słów, wykańczams ie psychicznie, płakać mi się chce, nie mam głowy do niczego. Nie rób tego błędu co ja, daj dziecku swoje nazwisko, a dopiero jak się pobierzecie, nadjcie wspólne nazwisko. Bardzo żałuje tej decyzji :( mam przez to same problemy w urzędach itp.

Gość sama-mama
Wicky Tiki, bardzo dziękuje, poczytam :)

Gość Konstanacja.
ale jak ja mu o tym powiedzialam on zaraz sie obraza i mowi ze nie ma mowy, ze sie nie zgadza, konczy sie to klotnia, ALE MIAL PRZECIEZ 8 MISIECY NA TO ZEBY MI SIE OSWIADCZYC I WZIAC ZE MNA SLUB jakby mu tak zalezalo , a ja nie jestem pewna naszego zwiazku ze zakonczy sie kiedykolwiek slubem ,terraz ostatnio tez mielismy kryzys powiedzial mi ze nie wie czy chce byc ze mna do konca zycia itd za co pozniej niby mnie przeprosil ale co z tego jak te slowa juz padly wiec ja o nich pamietam... A pozniej wlasnie tak jak piszesz bede miala jako samotna matka same problemy w urzedach itd pewnie wszedzie bedzie wymagana zgoda ojca bo dziecko bedzie mialo inne nazwisko niz ja:(

Gość sama-mama
Konstancja-miałam dokładnie to samo, wspaniałe 8lat życia z nim, cudowne 9mies ciązy, obiecywanki-cacanki, pop porodzie idealny ojciec do kilku dni. Gdy uznał dziecko nastąpiła w nim jakaś dziwna zmiana, rządził się, mówił jakie ma teraz do mnie i do dziecka prawa. W razie czego dziecko nosi jego nazwisko i jak zrobie coś nie tak to mi je weźmie, grozi mi. Teraz go wyrzuciłam z domu, nachodzi mnie, grozi. boje się o dziecko, a przez to że ma jego nazwisko mam same problemy normalnie wszędzie! Nic nigdzie nie moge załatwić bez zgody ojca. Nie popełniaj tego błędu co ja! Jak on wykaże inicjatywe, weźmiecie ślub to wtedy zmienisz nazwisko, a tak po co ma być jego? Zero pomocy finansowej, zasiłków, nic!

Gość sama-mama
czy mamy jakiś kryzys, zamias pomóc grozi, ze mi weźmie dziecko (ja nie pracuje tylko on) Nie chce życ w strachu, tymbardziej teraz kiedy mam dla kogo żyć!

Gość a mam pytanko
jak moja przyjaciolka ma dziecko i dziecko ma nazwisko jej bylego faceta on nie daje jej spokoju meczy ja psychicznie i czasami bije:( a ona mowi ze nie moze go pozbawic praw rodzicielskich bo dziecko ma jego nazwisko:(

Gość sama-mama
z tego co wiem to sąd może wyrazić taką zgode na zmiane nazwiska. Ja potrzebuje pomocy w napisaniu wniosku, że ojciec wyraża zgode na zmiane nazwiska-chce mu dać ja do podpisu. Musi być konkretne.

moje dziecko nosi nazwisko po ojcu nie jestesmy malzenstwem ale zyjemy razem .czesto podrozoje sama z synkiem i nawet w takim miejscu jak lotnisko musze grzebac po torbie i szukac aktu urodzenia czy przypadkiem nie ukradlam dziecka koszmar co do paszportu to mozna wyrobic jeden dla matki i dziecka wtedy maluch moze podrozowac tylko z toba wiec mysle ze lepiej dla matki dac swoje

Gość do wiki tiki
a jak matka da dziecku nazwisko swoje to ma prawo do wychowawczego??????

ja nawet gdybym napisala bardzo konkretnie to sie nie zgodzi nigdy w zyciu i tez mowi ze jak maly podrosnie to go zabierze i ...na razie strachy az nie wytrzymam i bedzie koniec ale jak trzeba bede walczyc jak matka-lwica powodzenienia sama -mama oby ci sie udalo

Gość sama-mama
wiesz! Nigdy w życiu ie oddam mu dziecka-po moim trupie! Będe walczyła do smego końca, aż mi się to wkońcu uda. najgorsze jest to ze nadal go kocham, ale nie ma co. dziecko jest najważniejsze i nikt nie będzie mi groził, ze coś mu i mi zrobi bądź mi je weźmie! Samotna matka dostaje w Polsce tylko 43zl mies zasiłku rodzinnego! Normalnie można żyć, nie umierać! PARANOJA

o paranojo! 43 zl co to jest ? kropla w morzu ale zawsze cos my tu w angli dostajemy prawie 18 £ na tydzien ja tez kocham ale tak naprawde to jest ciezko czasami mysle ze lepiej bez stresu bylo by mi samej

Gość sama-mama
podnosze

Gość Konstanacja.
Matka moze nie pic i dbac o dziecko ale co z tego jesli np nie ma pracy i utrzymuja ja rodzice tak jak w moim przypadku, zostalo mi jescze 3 lata studiow dziennych i nie wybieram sie do pracy a pozniej od razu po studiach nie wiem jak bedzie natomiast ojciec dziecka ma dobra prace, dom jego rodzicow jest przepisany na niego, po urodzeniu dziecka latwo mu bedzie udowodnic, ze dzieckiem wiekszosc czasu zajmuje sie moja mama , bo tak bedzie jak wroce na uczelnie. Wiec mysle ze w takim wypadku bardzo latwo bedzie ojcu zabrac matce dziecko, albo chociaz ograniczyc jej prawa rodzicielskie na wlasna korzysc. Moj facet tez czasami mowil ze jak bede robila jakies problemu to zabiera małą i po klopocie, ale to niby na zarty tylko mnie takie zarty jakos nie smiesza...

Gość sama-mama
w moim przypoadku jest tak samo :( Jestem na urtrzymaniu rodziców i studiuje :(

Gość Konstanacja.
On sie strasznie na mnie pogniewa jak powiem ze jednak podjelam taka decyzje ze dziecko do slubu bedzie nosilo moje nazwisko, i pewnie szybko by mu przeszlo gdyby nie jego rodzice! Oni chyba nie odezwa sie juz do mnie wiecej i bede jego nastawiac przeciwko mnie zapewne... jego ojciec jest prawnikiem, wiec tym bardziej sprawa moze sie dla mnie zle skonczyc jesli bede szla na ustepstwa

Gość Konstanacja.
sama- mama wiec widzisz wg prawa on ma lepsze warunki na wychowanie dziecka niz my , mimo ze moi rodzice maja pieniadze i na pewno mojemu dziecku niczego nie zabraknie

Gość sama-mama
nie ustępuj, bo później będziesz miała same problemy> też miałam presje jego rodziców

Gość W MNIE BYŁO TAK
Urodziłam synka,poszliśmy do U rzędu i przyznał że jest ojcem ale nazwisko mqały ma moje.Nie będziemy nigdy razem wiec mały ma w akcie dane ojca a nazwisko moje i problem z głowy.

Gość Konstanacja.
No widzisz ale ojciec Twojego dziecka nie robil zadnych problemow, a u mnie robi..Rozmawialam z nim wczoraj o tym wszystkim i on powiedzial ze ze slubem chce jescze zaczekac, ze nie ma powodu dla ktorego nie chce tego zrobic, ze mnie kocha i chce ze mna byc do konca zycia. Po prostu jest smieszny sam sobie przeczy jak kocha jest pewny mnie to na co czekac! ale ja juz nie bede taka naiwna i nie chce mu wierzyc w to co mowi