Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasika79

Depo-provera skutki uboczne???

Polecane posty

synek ma 3,5 miesiąca karmie piersia ociagam sie z wzieciem zastrzyka depo-provera jest duzo skutkow ubocznych czy ktoras z was uzywała tego srodka i ew kiedy wrocila płodnosc bo chciałabym miec drugie dziecko by nie było zbyt duzej róznicy miedzy maluchami

ja niestety wzielam nie dosc ze niesamowicie na nim przytylam (pilnujac diety 1000kcal) to po 3 zastrzykach plodnosc mi wracala prawie poltora roku, malo tego zanikl mi okres i pozniej nie mozna bylo za nic go wywolac, dorobilam sie za to torbiela na jajniku zacnych rozmiarow 5na6cm :( odradzam depo, wszystko tylko nie to!!!!

Gość dodam
do tego powyzej zaburzenia hormonalne.ktore leczylam potem rok i silne stany depresyjne

Gość zanika okres
bardzo trudno wrocic do plodnosci okropne nastroje depresyjne i obrzydliwe tycie odradzam nie bierz tego nigdy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

no to mnie przeraziłyscie kupilam juz niemały wydatek prawie 50 zł mialam zamiar brac tylko 2 dawki ale jakos nie miałam okazji zrobic zastrzyka lekarz mówił mi o nieregularnych miesiączkach ale o innych skutkach ubocznych to nie wspominał jedynie ze płodnosc wraca po ok 0,5roku ale troche sie naczytałam do tego wy mnie nastraszyłyscie a co brałyscie przy karmieniu piersią?

Gość marta31
To prawda Ja mialam okropne doly i bardzo schudlam Okres do tego kompletnie rozregulowany Dlugo to trwalo nim doszlam do siebie Kazdej odradzam Jeden gin mi powiedzial ze depo provere na zachodzie wysylaja tylko do krajow trzeciego swiata

Gość ja sobie
zalozylam spirale i karmilam wstyd moze przyznac prawie trzy lata no po poltora roku to juz bylo cyckanie takie ale trzy lata jak z banki strzelil:D a i ze spiralki bylam zadowolona zero tycia i stresu

Gość
O matko!!! nie bierzcie tego świństwa!

niezle moj lekarz jako jeden z argumentów za uzyl cene depo 50 zł raz na 3 miechy zamiast 30 zł co miesiąc przy tabletkach ( nie pamietam jak sie nazywaja te tebletki odpowiedni eprzy karmieniu)

a jak szybko po porodzie dostałyscie okres? u mnie 3,5 miesiąca i cisza choc wcale mi sie nie teskni choc zaczyna mnie cos brzuch pobolewac wiec moze zbliza sie @

Kasika pewnie chodzi o CERAZETTE moj gin sie nie zgadzal na depo ale ja sie uparlam, on mi tylko 1 zastrzyk przepisal i mialam przyjsc na kotrole ale stwierdzilam co mi tam i zalatwilam recepte na jeszcze 2 fiolki, to byla wielka glupota z mojej strony

Gość anulina 25
witam odradzam wszystkim pania depo prowere ja ja brałam przez 3 lata i teraz skutkiem tego jestem bezpłodna całkowicie!!!!!!!!!!!!!!!!

anulina 25 a jaki lekarz wypisywał ci to przez 3 lata ? Przecież to nie do pomyślenia. A wcześniej cię nie zastanowiło że niedopuszczanie do owulacji przez 3 lata może ci zaszkodzić? Ja depo provera wzięłam 1 zastrzyk i właśnie minęło 3,5 miesiąca. Nie będę brała więcej bo już nie karmię (moja mała ma 6 mcy). Właśnie wczoraj dostałam okres pierwszy po porodzie więc chyba nic poważnego nie zadziało się w moim organizmie przez tą 1 dawkę. Efektów ubocznych też nie miałam . Moim zdaniem wszystko jest dla ludzi ale stosowane z głową. pozdrawiam

Gość Dorota-Marta
Mam pytanie. Czy któraś z Was jak wzięła ten zastrzyk to karmiła jeszcze piersią? ja wzięłam go po 7 tygodniach od porodu. Następnego dnia nie wiem czy dopadła mnie jakaś jednodniowa grypa czy to skutek zastrzyku, ale leżałam bez gorączki z okropnymi dreszczami i bardzo słaba. Od tego czasu nie mam pokarmu. Tzn. dziś w nocy akurat miałam, ale wczoraj cały dzień karmiłam dziecko butelką, bo piersi \"wyschły\". Czy to może byc skutek tego zastrzyku???? Czy to zbieg okoliczności??? Nikt mi nie mówił o takim skutku, a ja nigdy bym o tym nie pomyślała, bo to przecież antykoncepcja dla matek karmiących. Napiszcie co wiecie o laktacji po tym zastrzyku.

Gość Dorota-Marta

Gość Antosia36
Zastrzyk depo-provera brałam przez rok :-(( Teraz bardzo tego żałuję i gdybym mogła cofnąć czas, nie zgodziłabym się na ten rodzaj leczenia. Napisałam leczenia, gdyż podczas badania okazało się że mam torbiel na jajniku oraz sporego mięśniaka. Torbiele ponoć leczy się antykoncepcją, mięśniaki z kolei, pod wpływem hormonu estrogenu powiększają się. Dlatego trzeba było zastosować taki lek antykoncepcyjny, który nie zawiera estrogenu np. depo-provera. Teraz wiem, że mini pigułki,stosowane dla kobiet karmiących, również nie zawierają estrogenu i dziwię się dlaczego lekarka nie zaproponowała mi właśnie tej metody. Tym bardziej że jestem kobietą po 30-tce i na pytanie czy planuję mieć dzieci, odpowiedziałam że oczywiście że tak. Leczenie miało trwać rok, czyli 4 zastrzyki wykonywane co 3 miesiące. Kiedy przyjęłam pierwszy zastrzyk, nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych, poza spadkiem libido-do zera! Plusem było to, że nie miałam okresu, wcześniej bardzo obfitych i bolących. To zadecydowało że choć już po pierwszym zastrzyku torbiele zanikły, to za namową pani doktor, przyjmowałam kolejne dawki leku. Niestety już po drugim zastrzyku, gdzieś w połowie zaczęły się krwawe plamienia, które ustępowały tylko na krótki okres zaraz po przyjęciu kolejnej dawki zastrzyku. Ostatni zastrzyk przyjęłam w lutym, mamy sierpień, a ja cały czas, dzień w dzień! mam krwiste plamienia. To jest naprawdę uciążliwe!!! Tak jak piszą tu niektóre dziewczyny, są to plamienia raz silniejsze innym razem słabsze, czasem ze 2, 3 dni są bardzo skąpe i już mam nadzieję że ustąpią, ale niestety po tych 2 dniach znowu pojawiają się silniejsze, nawet ze skrzepami, niemal jak przy okresie tyle że nie tak obfite i nie odczuwam bólu brzucha jak podczas miesiączki. Nie wiem ile jeszcze czasu potrwa zanim przestanę plamić, żaden lekarz nie umie mi na to pytanie odpowiedzieć, jak też na najważniejsze dla mnie pytanie: kiedy w końcu wróci mi płodność??? Aaaa, jeszcze muszę dodać że byłam się skonsultować u innej pani doktor, która z kolei odradzała mi ten zastrzyk i powiedziała że w moim wieku, skoro myślę o zostaniu jeszcze mamą, ABSOLUTNIE, POD ŻADNYM POZOREM nie przepisała by mi tego zastrzyku!

Gość ja mam chyba szczescie
ze w ogole nie przyjmuje antykoncepcji hormonalnej. Organizm trzyma sie swojego cyklu, a ze nic tego nie zakloca to latwo obserwowac. Nie zyje w stresie jak na razie i mam 1 dziecko :)

Gość Jestem za Depo
Jestem za Depo Proverą. Po pierwszym dziecku brałam Depo i było OK - nic nie przytyłam, a schudłam. Wszystko zależy od tego ile się ruszacie i ile żrecie. Wprawdzie musiałam dostać zastrzyk na wywołanie, alej dalej wszystko poszło jak powinno. W ciążę z drugim dzieckiem zaszłam bez żadnych problemów. Wszystko idealnie i wzorcowo. Żadnych mięśniaków i torbieli. Też trzymam wagę bez większych ceregieli. Jak ktoś ma syfy na twarzy lub tyje niech sprawdzi hormony tarczycy i wybierze się do endokrynologa lub ginekologa, aby sprawdzić hormony "płciowe". Z laktacją w obu przypadkach też super - karmiłam dzieci ponad rok każde. Depo nie wpływa na laktację - dziecko trzeba po prostu regularnie przystawiać. A co do chęci na seks, to jak jest odpowiedni partner to Depo w niczym nie przeszkadza. Trzeba tylko trochę bardziej i dłużej pobaraszkować. Itd. itp.

przytylam 9 kilo w ciagu pol roku, hustawka nastrojow, migreny, bole w podbrzuszu, nerwowosc, klopoty ze snem, zero libido, wwzdecia, bole brzucha, bole glowy....a to tylko niektore ze skutkow ubocznych....

biorę depo od przeszło 6lat i w niczym mi to nie przeszkadza,wszystko jest ok mam dwoje dzieci,nie tyje,nie mam huśtawek nastroju ani żadnych innych objawów.Wszystko zależy od organizmu i w jaki sposób się odżywiamy jestem absolutnie zadowolona z tej antykoncepcji!!!!!!!!!! Kiedy chcę to przerywam żeby unormowała mi się miesiączka i nie mam z tym tez żadnego problemu!!

Gość gość
witam , ja wziełam zastrzyk depo provera , poniewaz wykryto u mnie torbiel czekoladową . Puki co czuje się dobrze, ale boje się , że leczenie nic nie da i będę musiała iśc na zabieg. Proszę o komentarz na ten temat , czy koś w ten sposób się tak leczył i czy skutki były dobre.

Gość gość
A ja brałam depo przez półtora roku na początku nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych, ale tylko do czasu kiedy karmiłam dziecko, przez ok. rok. Potem się zaczęło, koszmarne bóle głowy, nie pomagały żadne tabletki, kompletny brak ochoty na sex, który mógł dla mnie nie istnieć, przytyłam 10 kg, a z wagą nie miałam wcześniej problemów. W marcu powinnam przyjąć kolejną dawkę, ale już tego nie zrobiłam, do tej pory zmagam się z koszmarem, co jakiś czas okropnie bolą mnie piersi czasem cieknie z nich mleko, przy tym mam spuchnięty i bolesny brzuch, który uraża nawet ubranie. W zeszłym miesiącu miałam krwawienie, a teraz znowu nic i te koszmarne dolegliwości. Czy ktoś miał podobne objawy po depo i może ktoś wie kiedy to minie po półtora roku brania tego świństwa? Lekarz mówił, że po pół roku wszystko się normuje ale u mnie to nie działa.

Gość Dariaczka007
Mówcie że to takie złe, ale po okresie 3 mies od ostatniego wstrzyknięcia można zacząć brać tabletki hormonalne i wszystko sie wyrówna. a za niecałe 3 miesiące wraca płodność. biorę już 5 lat i mam synka który ma już 1,6 roku. I nie gadajcie głupot. wystarczy zmienić na pigułkę 2 składnikową i wszystko wraca do normy.

Gość gość
JA równiez jestem przykladem na to ze depo provera zle dziala na organizm . po 1 zastrzyku zaczely wypadac mi wlosy , bardzo mocno .... mialam jakies dziwne stany ale myslalam ze to przez nowa role matki 1 dziecko . lęki , silne . przestalam po 3 mies dostalam od innego lekarza tabletki bylo ok , po skonczonych tab. wrocilam znow do swojej lekarki ktora dala mi zastrzyk , i po miesiacu sie zaczelo .... biegunki , stany depresyjne , doliny , ogolnie cos strasznego .... leki boje sie wychodzic z domu boje sie ludzi ... nie polecam , ja sie teraz z tym borykam i strasznie zaluje

Gość gość
równie dobrze te objawy możesz mieć jako skutek choroby tarczycy po ciąży, wiele kobiet cierpi na depresje po ciąży

Gość Malinka228
Ja po zastrzyku właśnie depo-proverą przez trzy tygodnie miałam co tydzień dwa dni plamień. W chwili obecnej plamię już od 18 lutego i nic nie zapowiada końca. Poszłam po radę do gina to dał mi Luteinę na przyhamowanie plamień, ale jak na razie nic to nie dało. Mam wizytę w poniedziałek zobaczymy co powie. A Wy kobietki co o tym myślicie?

Gość gość
lekarze cos za czesto przepisuja depo-provera

Gość gość
mi tez gin przepisał ale nie wiem czy wezme rozważe za i przeciw

Gość gość
czy depo provera jest bezpieczna antykoncepcja?ktos odpisze prosze o rady.

Ja biorę Depo Proverę w celu zahamowania endometriozy,co przynosi oczekiwany efekt. Jestem już po czwartym zastrzyki. Skutki uboczne: trądzik na plecach,twarzy przez co trzeba być pod kontrolą u dermatologa, czasami uderzenia gorąca. Jeśli chodzi jako metodę antykoncepcji jest bezpieczniejsza niż tabletki,które sprzyjają powstaniu nowotworów,a Depo Provera zapobiega dlatego też stosowana jest w leczeniu endo. A jeśli chodzi o zajście w ciąże to po prostu trzeba w odpowiednim czasie przerwać jeśli będziemy się starali o dziecko,bo działa troszkę do przodu.