Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Glukoza

Wyniki tolerancji glukozy.

Polecane posty

Gość Glukoza

Mój wynik po podaniu 50g glukozy po godzinie to 143.Czy powinnam się martwić?

Gość kocica_16tc
a jaka jest norma?

Gość Glukoza
140....lekko przekracza dlatego sie pytam.

Gość kocica_16tc
cos ty :) :) :) to na twoim miejscu w ogóle bym się nie martwiła :) :) to jest dobry wynik :) te 3 ponad normę to może być błąd pomiarowy albo coś w tmy guście, najwyżej powtórz sobie to badanie za jakiś czas, powiedzmy miesiąc :) Kiedy idziesz z nim do ginki? Ona cię uspokoi najlepiej :)

Gość Glukoza
Nic nie rozumiesz.Test na tolerancje robi się raz i to do konkretnego tygodnia ciąży więc napewno nie zrobie go za miesiąc.Chodzi mi o to czy mała nadwyżka niczym nie grozi.

Gość katkamatka
Testy tolerancji glukozy można powtórzyć!!! a w przypadkach wątpliwych robi się jeszcze test z większym obciązeniem glukozą (75) i bada po godzinie i po dwóch! a swoją drogą, u mnie norma była do 110.

Gość wwewse
Nie wiem jak jest norma przy 50g,ale przy 75g to 140.I jeśli przewyższa to wprowadza sie dietę,dostaje glukometr i bada poziom cukru po i przed posiłkami.Jeśli miałaś 50g to test pewnie będzie powtórzony przy 75g.

Gość Glukoza
ja wiem o tym tylko niewiem czy mam teraz iść o 2 tygodnie wcześniej do lekarza z tymi wynikami.Powiedział mi ,że norma jest do 140.I niewiem czy te 3 są dużo ponad norme dla lekarza.

Gość kocica_16tc
a co ty mi tu gadasz ze nie rozumiem, jesli badanie jest zle to sie je powtarza, nie ma czegos takiego ze wychodzi tylko w 24 tc, bo mozna je powtorzyc, posię bodajze kolo 30tc jesli poziom jest zawyzony, to badanie ma wykryc czy nie jestes obciazaona/zagrozona cukrzyca ciażowa, wiec na pewno jesli wynik bedzie podejrzany zleca ci powtorzenie go !!!! " * u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60. minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria). Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące: * stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego. * jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny."

Gość wwewse
zadzwon i powiedz.On zadecyduje czy masz przyjść

Gość ola79797
u mnie do przekroczenia brakowalo 2 jednostek i żadnego badania nie powtarzalam lekarz stwierdzil ze jest ok, bo kazde laboratorium ma wlasna norme u Ciebie no 140 i wiecej to przekroczenie a w innym miescie moze byc inaczej radze martwic sie po wizycie u lekarza wg mnie to u Ciebie to nie ma tragedii

Gość Glukoza
ja wiem ,że jeżeli poziom przekracza norme to powtarza się w 32 tc,jeżeli jest między 140 a 180,ale czy te (3) są złe?no wiecie o co mi chodzi.Bo gdyby to było 160 to normalne ,że lece do niego.

Gość kocica_16tc
Glukoza napisała "Test na tolerancje robi się raz i to do konkretnego tygodnia ciąży więc napewno nie zrobie go za miesiąc." to nie rób, to twoja sprawa, skoro WIESZ ZE SIE GO NIE ROBI hahahahaha :D

Gość mały krzak D
tak te 3 jednostki to jest faktycznie bardzo duzo, na pewno to jest grozne :P DZIEWCZYNO!!!! CIĄŻA CI ROZUM WYŻARŁA CHYBA!!!! zadzwon do lekarza, powiedz ze odebralas wyniki i sa lekko ponad norme, o 3, i czy mozesz to na razie tak zostawic, do czasu wizyty, czy przejsc sie do niego i cos zaradzicie razem!!!! Poza tym jak widze tu w jakims artykule, badanie sie powtarza w 32 tc dawka 75ml wiec o co ten szum?

Gość mały krzak D
glukoza jest taaaaaka mądra dziewczyna, najpierw pisze ze wie ze sie nie robi i na pewno nie zrobi :D :D :D a 5 postow dalej ze jednak wie ze sie robi i jednak zrobi :D :D :D :D :D ale ubaw, po pachy :D i "czy na pewno nie jest grozne", mimo wypowiedzi w linku i art. przytoczonym przez kogos (sory nie pamietam nicka :P ) ze badanie sie ponawia w przypadku normy miedzy 140-180. No takie pytanie może zadać tylko debil :D