Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inis24irl

Mamuski w Irlandii....

Polecane posty

Gość inis24irl

Czesc, tak sobie czytam topiki i znalazlam mamy w Anglii itd, ale nie ma jeszcze tematu o mamusiach z Irlandii, tych ciezarnych i tych ktore juz maja dzieciatko. My w Irlandii mieszkamy od 2 lat, moze sa kobietki, ktore tez sa w Irlandii....

no ja jestem... topik zakladany byl pare razy, ale nigdy nie przetrwal... widac mamuski i ciezarne w irlandii gromadza sie gdzies indziej, nie na tym forum. ciekawe gdzie? pozdro :)

Gość inis24irl
czesc🖐️ moze tym razem sie uda...fajnie by bylo :) Tez jestem ciekawa gdzie te wszystkie mamuski sie podziewaja;) . Pozdro

moze przeciagniemy ten topik i wreszcie odezwa sie tez inne? :) ja w irlandii tez od dwoch lat, a teraz czekam i czekam na moje malenstwo i doczekac sie nie moge... :) to bedzie moje pierwsze :) a jak u ciebie?

Gość inis24irl
wiecie, co chcialabym aby ten lub podobny topik przetrwal... Szczerze to mam pare pytanek dotyczacych Irlandii, niby jestesmy tam od prawie 2 lat, to nadal nie mamy Childbenefitu:O A to przeprowadzka, a to maz zminial prace, a to nie mial umowy i tak w kolko...teraz ma wreszcie dostac pejslipy no i chcialabym wkoncu zlozyc wniosek...npiszcie prosze, jak to dokladnie jest....co potrzeba i jak dlugo sie czeka...no i o jakie zasilki mozemy sie jeszcze starac, jesli pracuje tylko moj maz. A jak jest z ubezpieczeniem i lekarzami? Gdzie sie mozna ubezpieczyc? odpukac---ale wrazi nieszczesliwych wypadkow, podrozy itd...... jestem zielona w tych tematach a jeszcze ten moj jezyk to pozal sie Boze :O pozdrawiam

Funky mama :) trzymam kciuki...nim sie nie obejzysz a bedziesz miala swoje upragnione malenstwo🌻 Gdzie dokladnie mieszkacie? MOze niedaleko wiec bedzie mozna sie spotkac ;) Halo mamuski gdzie sie podziewacie....;)

gapa jestem....zle przeczytalam, myslala, ze sie dopiero staracie.....a Ty juz czekasz na narodziny:) Oj pamietam jak ja czekalam, a teraz moja niunka juz taaak a\'duza panienka\' .... ma 2,5roczku:) ale ten czas szybko goni...a najlepiej to widac wlasnie na dzieciach ;)

inis ==> child benefit dostaniesz jak urodzisz dziecko, to bedzie jakies 150 na miesiac, plus 1000 raz na rok do 6 roku zycia. nie musisz sie o to ubiegac, wystarczy ze zarejestrujesz dziecko po urodzeniu. jesli pracuje tylko twoj maz to moze pojsc na paternal leave i wtedy tez chyba cos dostanie, ale pewna nie jestem. musisz wejsc na strone rzadu tam wszystko znajdziesz. no i opieke lekarska przez caly okres ciazy masz za darmo :) dotyczy to wszystkiego, lacznie z zebami, usg na zyczenie itp itd, chyba ze cie cos wezmie i bedziesz musiala wykupic lekarstwa to za nie placisz, ale mozesz je sobie pozniej odpisac od podatku :)

Tylko, ze ja juz mam corcie, ma 2,5roczku, urodzila sie w Polsce....dla niej chce wlasnie Benefit..... ale dziekuje za odp. 🌻

no tak, nasze posty sie troche porozmijaly... ;) ale to nic, moze komus innemu sie przyda to co napisalam :) jesli chodzi o twoja corcie to najlepiej jesli sie zglosisz do twojego lokalnego (gdzie mieszkasz? :) )oddzialu social welfare i tam ci wszystko powiedza

mieszkam w Limerick... niby czlowiek wie gdzie isc, ale jak przychodzi co do czego ;) no i ten moj jezyk .. Na kiedy masz termin porodu? No i rozumiem, ze bedziesz rodzic w Irlandii.... myz mezem planujemy drugie dziecko, ale nie wiem czy odwazylabym sie na porod w Irl....wlasnie przez problem z porozumiewaniem sie, bo jesli chodzi o socjal- to jestem za porodem w Irl. ;) no i tak to u mnie wyglada.....

w social welfare powinien byc pracownik mowiacy po polsku, sama wiesz ile jest teraz polakow w irlandii, u nas jest taki, no i tlumacza w szpitalu tez bys mogla dostac za darmo gdybys chciala, ale rozumiem, ze to troche niekomfortowo chodzic na badania w towarzystwie osoby trzeciej... ide gotowac obiad :)

Gość anulka05
cześć dziewczyny. Ja wprawdzie jestem już w Polsce, bo nie chciałam rodzic w Irlandii a teraz jestem świeżo upieczoną mamą 5tygodniowego Bartka. Mieszkałam w Limerick i znam tam wiele mam z którymi mam kontakt więc podam im adres tej stronki, może razem uda się wam utrzymać ten topik. Ja zresztą też będe tu zaglądać, bo może za jakiś czas będe wracać do irlandii jak dzidzia podrośnie. Pozdrawiam

CZesc dziewczyny :) W Irlandii mieszkamy od sierpnia 2005. Do wtorku jestem jeszcze w Polsce. No i tez jeszcze nie mam childbenefitu ;) Rowniez bede wdzieczna za wszelkie info na ten temat. Od 3mc mieszkamy w Ennis, niedaleko Limerick---gdzie mieszkalismy wczesniej :) Mam dwuletnia coreczke no i chetnie poklikam z \'\'mamusiami z Irlandii\' :)

up up jeszcze raz:) Witam nowe mamusie, juz nas wiecej, wiec moze nie bedzie tak zle ;) teraz juz zmykam spac. Dobranoc

nikogo nie ma:(:( Ania05 gdzie te Twoje kolezanki ? ;) HAlo-----odezwijcie się kobitki :) 🌻

Hejka! :-) Ja mieszkam w Irlandii od wrzesnia 2005 roku. Jestem mamuska troche wiekszego brzdaca, moj syn ma prawie 6 i pol roku i chodzi do szkoly. Moj angielski tez jest smiechu wart. ;-) Ale staram sie uczyc sama w miare mozliwosci, pomaga mi czasem maz i kolezanka. Child-benefit. Zaczelam to zalatwiac przy wyrabianiu nr-ow PPS (biuro Welfare - cos w rodzaju polskiego Urzedu Miejskiego), po prostu spytalam o druki na child-benefit. Mila kobietka dala formularze do wypelnienia i po ich wypelnieniu (dosc duzo tego bylo) wyslalam do jakiegos biura, ktore nie pamietam jak sie nazywa, ale mialam jakis konkretny podany adres. Czekalismy dosc dlugo. Podobno w tym czasie sprawdzaja czy przypadkiem nie pobiera sie innych swiadczen na dziecko w swoim rodzinnym kraju itd. Ale za to pozniej nadplacaja, tzn, placa rowniez za ten czas kiedy sie nalezalo, a jeszcze bylo wszystko w trakcie zalatwiania. Kiedy nam zaplacili zalegosc to milo nam sie mordki usmiechnely po obejrzeniu wyciagu z konta. :-)

czesc:) Ja do Irlandii wracam we wtorek, po przerwie swiatecznej :) Zamierzam zlozyc wniosek o Childbenefit, jak moj maz tylko dostanie pejslipy---niestety takiego ma szefa, ze tylko walki kreci no i niestety oszukuje :O - Powiedzcie mi co tak dokladnie potrzeba , procz tego wniosku i jak dlugo sie czeka... Moncia gdzie mieszkacie? A Twoj synek chodzi do polskiej szkoly? Czy irlandzkiej? pozdrawiam serdecznie

Czesc Iza :) czekalam na Ciebie ;) ja pewnie tu dlugo nie zagoszcze, bo w Irl jeszcze nie mam neta:( no i bede musiala pozegnac nasze forum ....a to juz we wtorek... no i znow bede sama praktycznie caly dzien :( Jak pisalas, musze sie porozgladac za tymi \'\'przedszkolami\'\' . MAm nadzieje, ze topik przetrwa ;) narazie uciekam, dobranoc😴

an21 --> Mieszkam w miescie pt. Drogheda. To na wschodnim wybrzezu, super, bo do morza mamy jakies 4-5 km. Moj syn chodzi do tradycyjnej, normalnej irlandzkiej szkoly. Na szczescie nie zraza go brak znajomosci jezyka, uczy sie dosc chetnie i robi postepy. Z innymi dzieciekami tez jakos sie porozumiewa. Jego wychowawczyni twierdzi, ze maly do konca roku szkolnego powinien umiec bez problemu sie porozumiec. :-)

Ja tez jestem za ty, ze trzeba podnieść :) IZA 🖐️ no i tyle, zagladne jeszcze pózniej, moze ktos bedzie ???

helo :) hmm... u mnie nic ciekawego w sumie. tak sobie pisze... czekam na mojego bobaska i doczekac sie nie moge. w miedzyczasie wacham kosmetyki, ktore dla niego kupilam. wcieram w dlonie oliwke johnsons i wacham, uwielbiam ten zapach :) a tak poza tym to nic, zimno w domu i na dworze. pozdrawiam :)

twinkle jest dobra :) a lubie jeszcze \"i love you, you love me...\" z barneya czy jak mu tam temu dinozaurowi fioletowemu...

Czesc:) Wpadam tylko pozyczyc spokojnej nocy, ja juz padam na twarz ;) zaczelam pakowanie, jutro jeszcze male zakupy i witaj Irlandio;) Iza moglabys napisac mi cos wiecej na temat Working Tax Credit i Child Tax Credit no i tym Housing Benefit...? 🌻 co trzeba zlozyc, jakie wnioski no i jakie sa \'wymogi\' aby taki zasilek dostac ? Jak juz pisalam jestem ciemna w tych tematach ;) no i jak czlowiek nawet nie ma pojecia o takich benefitach to ile traci...a ten człowiek to ja :P ;) Tak to jest jak sie nie zna a i jesy do d.... ;) nie bede sie brzydko wyrazac;) zmykam, bo juz zaczynam bredzic, a wdodatku jeszcze glowa mi peka :( :O dobranoc

Brawo Pani Aniu ;) nowa stronka, hi hi moze jeszcze mamy sznse na przetrwanie ;)

DZien dobry :) A gdzie Wy wszystkie sie podziewacie? :)

Gość Asia.B
Hej. Jestem w Irlandii od pol roku i mam podejrzenia ze jestem w ciazy, problem jest w tym ze nie wiem jak tu jest z lekarzem. Czy ktos jest w stanie mi pomoc. Oczywiscie mam MC.

Gość podnoszedogory