Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowany...

Ważne pytanie do Fotografów - D30 vs D400??

Polecane posty

Gość niezdecydowany...

Witam! Mam pytanie do fotografów: zamierzam kupić sobie aparat za około 4tys. Po długich wahaniach zostały mi 2 typy: Canon 400D z obiektywem Sigma 17-70 Canon 30D z obiektywem.. standardowym, czyli kit-owskim. W co lepiej zainwestować?? Aparat ma mi służyć do robienia zdjęć na świeżym powietrzu, ale i do robienia zdjęć w niedoświetlonych pomieszczeniach (głównie z lampą zewnętrzną). Nie chcę szumów, chcę dobrego ostrzenia. Funkcje typu zdjęcia seryjne mnie nie interesują, ani bajery związane z obróbką - to wolę zrobić na komputerze. Chcę po prostu wiernego obrazu, dobrych kolorów, dobrej ostrości i małych szumów. Najlepiej - wiadomo, byłoby kupić 30D z Sigmą, ale nie mogę niestety przekroczyć 4tys. Znalazłem świetny opis D400 na fotopolis, ale brak opisu 30D! Proszę bardzo o poradę!

Gość niezdecydowany...
up:)

Ja bym poszukała czegoś wśród Nikkonów. Obiektywy pasują do każdego modelu, lepsza jakość. Nie wiem, taki schiz ;) Mam dwie znajome które mają 30D, obudwie są początkującymi fotografkami ale jak na te potrzeby Canon dobrze się spisuje :)

Gość niezdecydowany...
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Sęk w tym, że odpowiednikiem tych aparatów Canona, które wymieniłem, jest Nikon D80, który kosztuje już znacznie więcej! A ja właśnie mam te 4tys i tylko 4tys...

Gość niezdecydowany...
czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie??? Fachowcy, pomóżcie amatorowi!!

Gość 400D
Pod pewnymi względami D400 jest lepszy, chociaż solidniejszy zapewne jest D30, ale bez przesady, wybór jest prosty wybierz D400 plus Sigma 17-50 f/2.8, lepszy obiektyw jest ważniejszy!

Gość niezdecydowany...
Dzięki wielkie!! Tak sobie myślę, że obiektywy zbyt szybko się nie zmieniają - dobry obiektyw zawsze będzie dobry, a aparat dość szybko sie zdewaluuje... czy może się mylę??

Gość niezdecydowany...
do 400D - a pod jakimi względami 400D jest lepszy? Pytam, bo choć 400D ma świetny opis na Fotopolis, to 30D nie ma :(

Gość 400D
400D ma chociażby jako pierwszy wśród Canonów samooczyszczającą się matrycę, coś zbliżonego do tego co mają Olympusy, naprawdę rzecz przydatna. Osobiscie uwazam, że 30D jest dobry, ale wolałbym kupić 400D, a czasem nowszy korpus może 40D, chociaż zanim 400D stanie się przestarzały to pewnie będzie 90D ;) Kitowe obiektywy Canona są słabe, jasna Sigma będzie o niebo lepsza, poza tym można sobie dokupić za 300zł stałoogniskowy obiektyw 50mm f/1.8 dobry do portretu i makro (z pierścieniami makro lub mieszkiem).

Gość niezdecydowany...
Rzeczywiście, widziałem na Allegro ten stałoogniskowy :) http://www.allegro.pl/item158874422_tm_rewelacyjny_obiektyw_canon_ef_50mm_f_1_8_ii_.html H\Ja właśnie do tej pory miałem Olympusa i mnie rozbawiło, że Canon zerżnął ten system czyszczenia, bo jak wprowadził go Olympus, to ci z canona wypowiadali się, jakie to badziewie:D Ale Olympus mój jest beznadziejny - ma tak gigantyczne szumy, że szkoda gadać. Teraz jest nowy E 400, ale szumy są takie same - nie wiem, dlaczego sie za to nie wzięli:( Szkoda, bo E400 jest naprawdę śliczny i leciutki - robiony na stare aparaty z wyglądu. Sigma to, o ile się orientuję, dobra firma. Warto wiec może na razie zainwestować faktycznie w obiektyw, a później dopiero (kieeedyś... zanim to nastapi, to pewnie nawet po D90 nie będize już śladu;) ) jakiś aparat dorby kupić..