Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blekitna woda

Jak to jest z tytułem doktora?

Polecane posty

Gość blekitna woda

no własnie, jak to jest z tym tytułem?? czy na studia doktoranckie z jakieś dziedziny mozna sie ubiegać skończywszy inny kierunek, pokrewny?

Gość ggfgfg
nie szukaj tutaj odp nie znajdziesz jej tutaj wchodzą sami magistrzy ;)

Gość feeefaa
Musiałby to być bardzo pokrewny kierunek.

Gość feeefaa
A geberalnie rzecz się zasadza na znalezioniu promotora. I żeby otworzyć przewód studia doktoranckie nie są potrzebne.

Gość blekitna woda
administracja i prawo da sie?

feeefaa ma rację musi to być pokrewny kierunek: na pewno nie możesz zrobić np. dr n. med. jak nie jesteś po medycynie Wszystko zalezy co skończyłas i na jakim wydzile chcesz otworzyć przewód dr u kogo pisać pracę

Gość senioritka _5_
hej! Ja co prawda jestem dopiero na II roku studiów. Licencjat bede robic z tego kierunku na ktorym jestem, ale niedawno dowiedzialam sie, ze magisterium moge robic wlasnie z innego kierunku, pokrewnego do tego na którym jestem obecnie. Tzn. szczegółów dokladnie nie znam, bede o tym myslec za rok :) I byc moze, ze z doktoratem tez tak jest. Pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszej edukacji ;)

dr można robić eksternistycznie ale trzeba zacząć od znalezienia promotora pracy Tak prawo i administracja to pokrewne kierunki więc można próbować

Gość xvvv
Moze zapytaj o to kandydata na promotora, bo jak ci tu ludzie mówią od tego się zaczyna sprawa. To w dużej mierze zależy od dobrej woli kogoś. No i od Twojego pomysłu na ten doktorat.

Gość senioritka _5_
politologia, administracja, prawo...to sa pokrewne kierunki. Ja jestem na politologii, a przedmioty jakie mam to albo prawo pracy, albo prawo administracyjne, albo prawo wspolnotowe...czuje sie jakbym studiowała prawo :p

Gość blekitna woda
dziękuję dr Jagodai senioritka :) tylko ja sie obawaim ,że na moim uniwersytecie nie ma możliwości dr z administracji tylko prawa więc chyba od razu mam drogę zamknięta??

Gość gfahaj
No patrz, tylko jakoś na aplikację po tym nie pójdziesz. Nie ma to jak dobre sampoczucie panieki z II roku studiów licencjackich, która ma wiele do powiedzenia na temat doktoratu. Ludzie są rozbrajający.

Gość rafu
To coś kiepską masz tą uczelnie.

Gość kop
a aplikacje z matmy masz? w jakim zakresie?

musisz sprawdzić 1. czy uniwerek ma prawa doktoryzowania, jeżeli ma to w jakiej dziedzinie 2 jeżeli są studia doktoranckie tzn. że ma

Gość senioritka _5_
A Ty moze najpierw przeczytaj dokaldnie co pisze, ok? Napisałam "byc moze" a to znaczy, ze nie jestem pewna, czy tak jest. Wcale sie nie wymadrzam jesli o to chodzi, bo zdaje sobie sprawe, ze z obecnych tu ludzi to moze jestem najmłodsza i wiem najmniej. Pozdrawiam Cie :)

a dlaczego na twoim uniwerku - przewód mozesz otworzyć na innej uczelni niekoniecznie macieżystej

Gość blekitna woda
a po co ci aplikacja co?

Gość blekitna woda
ma prawo w zakresie: historii, filozofii, nauk politycznych, socjologii

Gość gfahaj
Aplikację proponowałam senioritce, której się wydaje, że prawia studiuje prawo. Prawie czyni wielką różnicę. Laska jest naprawdę robrajająca.

Gość blekitna woda
to zwracam honorek panu :)

Gość senioritka _5_
Przeciez to był żart! Widze, ze nie rozumiesz mojego poczucia humoru..żal mi Cie Gdybym chciała prawo studiować, to bym poszła na ten wlasnie kierunek.

Gość oceha
i tak byś się nie dostała POZDRAWIAM

to skoro studiujesz politologię to możesz bez problemu bronić doktorat z naik politycznych. Temat może być prawniczy - bo macie tam pokrewne przedmioty - wszystko zalezy od promotora czy sie zgodzi na podjecie tematu, który proponujesz. Jeżeli chodzi o mnie to studia doktoranckie to zmarnowany czas 3-4 lat. Uczysz sie masy ogólnych rzeczy nie koniecznie związanych z twoją pracą. A i tak jak otworzysz przewód musisz zdawać wyznaczone egzaminy, te ze studiów się nie liczą. Poza tym to że skończysz studia dktoranckie nie gwarantuje, że obronisz dr. Sama musisz zadecydować. Powodzenia

Gość senioritka _5_
A tego to nawet ja nie wiem, bo nie próbowałam.

Gość blekitna woda
zdaje sobie z tego sprawe i dzięki za rade, mam jeszcze troche czasu do namysłu i sie zastanawiam czy gra jest warta świeczki, czy może życie nie zweryfikuje zbyt śmiałych planów? studiuje administracje, więc prawa "troche" tam jest :):) jeszcze raz dziękuję dr Jagoda i Tobie również zycze powodzenia :)

Gość blekitna woda
masz tytuł dr? :)

Gość trochę wiem a może nie
Nie wiem jak to jest w naukach humanistycznych ale z mojego doświadczenia wiem, że aby myśleć o doktoracie musisz mieć na wstępie jedną z dwóch rzeczy (a najlepiej obie :)) tzn. publikacje (ewentualnie rewelacyjną pracę magisterską) lub osobę, która chce być twoim promotorem, ponieważ widzi w tobie potencjał i chce ci pomóc. Bez tego ani rusz.

Gość blekitna woda
o potencjale to ktoś mi wspominał, ale publikacje?? :(