Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lea76

Czy BHCG 1500 w 41 dc powinna byc powodem do niepokoju

Polecane posty

Dzewczyny zaczynam ten temat bo mam straszny stres. Wczoraj bylam u lekarza i powiedzial ze Beta HCG 1500 w 41 dniu po ostatnim okresie jest za niska i raczej poronie ta ciaze albo juz poronilam . Praktycznie nie dala mi nadzei ze moze byc ok tylko zlecila nastepne badanie krwi na wynik ktorego musze czekac pare dni. Mozecie sobie wyobrazic jak sie czuje. Moze ktoras z Was byla w podobnej sytuacji. A moze pamietacie Wasze wyniki krwi. Pomozcie.

Kolejne tygodnie licząc od ostatniej miesiączki i odpowiadajacy im poziom hcg: 3 tydzien - 5 - 50 4 tydzien - 3 - 426 5 tydzien - 19 - 7.340 6 tydzien - 1.080 - 56.500 7-8 tydzien - 7.650 - 229.000 9-12 tydzien - 25.700 - 288.000 13-16 tydzien - 13.300 - 254.000 17-24 tydzien - 4.060 - 165.400 25-40 tydzien - 3.640 - 117.000 nisko, ale moze owulacja byla pozniej? radze nie martwic sie na zapas! 🌻 Niepłodność to nie tylko brak ciąży ale również niemożność jej donoszenia oraz wystapienie ciąży pozamacicznej. Dlatego w niektórych przypadkach istotne jest uważne monitorowanie wczesnych etapów ciąży. Autorka wyraża nadzieję, że artykuł posłuży także wszystkim tym dla których droga przez niepłodność się skończyła, ale towarzyszy im niepokój o stan długo wyczekanej, z wysiłkiem uzyskanej ciąży i szukają potwierdzenia, że rozwija się ona prawidłowo. Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10 tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa się to między 6 a 8 dniem po owulacji, to 48 godzin później we krwi pojawia się wykrywalne stężenie HCG (> 1 mIU/ml). Ale ponieważ wiele zarodków jest wadliwych genetycznie (niektórzy uważają, że nawet 50 % z nich) i często dochodzi, do „mikroporonień” to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektórych > 25 mIU/ml) oznacza ciążę. HCG jest także wykrywalne w moczu i tę właściwość wykorzystują domowe testy ciążowe. Poziom HCG osiąga swój szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie jego poziom obniża się i taki pozostaje do końca ciąży. U kobiet, które otrzymały w cyklu poprzedzającym ciążę preparaty zawierające HCG wykrywalne stężenia tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni). Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki są bardzo szerokie. Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie ! W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera. Nie ma to w tym wypadku wpływu na pomyślny przebieg ciąży. Wskazaniem do badania HCG jest także monitorowanie skuteczności leczenia ciąży pozamacicznej metotreksatem oraz nadzór prowadzony po leczeniu zaśniadu groniastego lub nowotworów kosmówki. Uwagi: 1. We wczesnej ciąży za przyczyną wzrastającego poziomu stężenia HCG nagłemu pogorszeniu ulegają objawy zespołu hiperstymulacji jajników. 2. Ze względu na stymulujące funkcje ciałka żółtego właściwości HCG, zawierające je leki stosowane są w celu korekcji zaburzeń fazy lutealnej i podtrzymania ciąży. Jest to alternatywa dla suplementacji progesteronem. 3. Ze względu na podobieństwo HCG do LH leki zawierające HCG są wykorzystywane w zastępstwie LH w celu sztucznego wywołania pęknięcia pęcherzyka. HCG i USG U kobiety z 28 dniowymi cyklami miesiączkowymi pęcherzyk ciążowy jest najwcześniej widoczny w USG dopochwowym w 32 dniu cyklu, przy poziomie HCG większym od 1000 mIU/ml (najwcześniej przy stężeniu 500 mIU/ml) Średnica pęcherzyka powiększa się średnio o 1 mm na dobę (przynajmniej o 0,6 mm). Echo zarodka najczęściej widać w pęcherzyku o średnicy 10-25 mm. Za patologią może przemawiać: * Brak pęcherzyka ciążowego przy HCG >= 1500 mIU/ml (Uwaga! W ciąży ektopowej może występować tzw. pseudo-pęcherzyk). * Brak echa zarodka przy pęcherzyku o średnicy powyżej 25 tekst pochodzi z portalu Forum Ginekologiczne pozdrawiam 👄

Gość podwojna2
na podstawie jednego badania nie mozna postawic jasnej diagnozy ja robilam je dwa razy w odstepie tygodniwym bo w umownym 5 tyg test wyszedl mi bardzo slaby a usg nie pokazalo nic 5tydz to 35 dzien pare dni pozniej zrobilam pierwsze badanie bylo gdzies okolo twojego ale dopiero to drugie poswiadczylo ze naprawde cos sie dzieje poprostu mialam pozniej owulacje co wszystko opoznilo bo po tygodniowej przerwie wyszlo mi ponad 7000 moja gin uwaza ze na podst dwoch testow mozna stwierdzic jaka to jest ciaza tzn pozamaciczna normalna czy cos innego rozumiem twoje obawy bo ten tydzien byl dla mnie koszmarny ale pociesze cie ze jestem teraz w 35 tyg ciazy wiec badz dobrej mysli

Evi DZiekuje bardzo mi to pomoglo. A moze ktoras z Was miala niskie HCG NApiszcie czy to sie pomyslnie skonczylo

Podwojna2 DZiekuje za pocieszenie i zycze zeby dzidzia sie zdrowo rozwijala. Oczywiscie dam znac jak u mnie bedzie

CZy jeszcze ktoras byla w podobnej sytuacji? 1500 HCG w 6 tygodniu od zaplodnienia? MAm nadzieje ze ten temat pomoze nie tylko mi ale i innym dziewczyna ktore drecza te same watpliwosci. NAwet nie wiecie jaki to jest stres tak czekac i analizowac czy sie uda czy nie .JA staram sie byc dobrej mysli ale po tym co powiedziala mi pani doktor to nie jest latwo a te pare dni trwa wieki. Jesli ktoras z Was byla w podobnej sytuacji to napiszcie. Znam normy ale najwiecej otuchy daja prawdziwe przyklady. A nawet jesli mieszcze sie w normach to dlaczego w tych dolnych.

lea nie ma co na zapas sie martwic, dobrze ze nie masz żadnych dolegliwosci typu krwawienie, bole, skurcze trzymam za Was kciuki ;)

Gość podwojna2
LEA Evi ma racje a te gorne normy sa zarezerwowane dla ciaz mnogich. radze Ci zrob drugi test i jezeli BHCG bedzie sie srednio podwajac co dzien tzn ze wszystko jest oki a tak nie panikuj. stres szkodzi.

DZiekuje kochane staram sie myslec pozytywnie ale to czekanie mnie zabija. Po uslyszeniu diagnozy od pani doktor zupelnie sie zdolowalam. W poniedzialek z rana lece na pobranie krwi i USG z tym ze jutro jeszcze niczego sie nie dowiem bo osoba ktora robi USG nie moze interpretowac wynikow tylko je przekazuje do lekarza rodzinnego. Chory system Ale dzieki za pocieszenie i oczywiscie napisze jak cos bede wiedziec.

Gość emele
lea tym zamartwianiem sie i zlym humorem tylko sobie i dziecku szkodzisz!!!! a ten gin to jakis glupek, jak on mogl tajue cos powiedziec? trzymaj sie i dbaj o siebie i dziecko!

Emele dzieki za wsparcie. Ta lekarka to nawet nie ginekolog tylko lekarz rodzinny. Tutaj ciaze powadzi lekarz rodzinny .Parodia nie? A jak pojde w poniedzialek na USG to osoba ktore je robi nawet nie moze mi powiedziec co widzi bo tylko lekarz interpretuje wyniki. Na szczescie niedlugo lece do Polski i pojde do normalnego ginekologa

Lea -kochana a o naszym topiku zapomniałaś??? Kurka ja też chcę cie pocieszyć :-( :-) Będzie wszystko ok, zobaczysz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość podwojna2
lea trzymam kciuki bedzie oki!

41 dzien cyklu to jest 6 tc od OM a nie od zapłodnienia , ja w 42 dniu cyklu miałam bete ponad 11000, nie wiem czy to nie za mało w twoim przypadku, a swoja droga to w jakim kraju jest taka dziwna opieka lekarska?

CZesc dziewczyny pisze zeby Wam powiedziec ze dzisaij dostalam wyniki HCG i bylo juz 38380 i tez widzialm dzidzie na USG. Byla jeszcze taka malutka ze na zwyklym USG nie bylo jej widac tylko na dopochwowym. Serduszko juz bije. TAk sie ciesze i zycze WAm wszystkiego dobrego. DZieki jeszcze raz za wsparcie, jestescie kochane

Gość dotek
cześć, ja w 40 dniu cyklu zrobiłam beta HCg i miałam 418, miałam podobny problem, lekarz twierdził ze warto uzbroić sie w cierpliwość, po 5 dniach zrobiłam kontrolny wynik, było 6050. teraz jestem w 17 tygodniu ciąży, życzę powodzenia

Gość podwojna2
widzisz lea super tak sie ciesze! powodzenia!

Do Podwojna2 Ty chyba najbardziej trzymalas za mnie kciuki, pisz jak Twoje malenstwo sie czuje juz niedlugo bedziesz miala je na swiecie. Zycze Wam wszystkiego najlepszego.

Gość kata200
Witam dziewczyny.Jestem tu po raz pierwszy. Może któraś z was miała podobną do mojej sytuację.Otóż w czwartek zrobiłam badania krwi HCG,które wyniosło 229.99,a w poniedziałek powtórzyłam badania i wyszło 2.Już nie wiem,co mam o tym myśleć.Nie miałam żadnego krwawienia.Już się cieszyłam,że jestem w ciąży,a tu to drugie badanie...Czy możliwy jest aż taki spadek w ciągu 4 dni?A może któreś z tych badań było błędne?

Gość kicia1pl
Witam ,jestem pierwszy raz na forum i proszę o pomoc. W zeszłym tygodniu zrobiłam test ciążowy i wynik był pozytywny,zaczęłam plamić ,więc poszłam do lekarza ,ginekolog dał mi skierowanie do szpitala.W szpitalu stwierdzono,że poroniłam ,następnego dnia zrobiono mi wyniki hcg,poziom hcg 1300.pani doktor powiedziała,że może to być ciąża,ale w macicy ciązy nie stwierdzono.Następnego dnia poziom hcg był1500 ,lekarka powiedziała, ze ciąża się rozwija ,ale nie wiadomo gdzie jest umiejscowiona wypisała mnie do domu i kazała zrobić za parę dni badanie hcg i zgłosić się do lekarza. Bardzo proszę o pomoc ,bo nie wiem co mam myśleć,czy poroniłam ,czy to jest ciąża pozamaciczna czy też jestem w prawidłowej ciąży. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

kicia ciężko cokolwiek poradzić. Z betą to jest tak, że powinna mniej więcej się podwoić w 48h, więc u Ciebie zbyt słabo urosła. Mimo wszystko kilka razy leżałam w szpitalu w tej ciąży i poznałam dziewczynę, która ze słabo rosnącej bety miała synka w tym temacie masz odp. "Za patologią może przemawiać: * Brak pęcherzyka ciążowego przy HCG >= 1500 mIU/ml (Uwaga! W ciąży ektopowej może występować tzw. pseudo-pęcherzyk). * Brak echa zarodka przy pęcherzyku o średnicy powyżej 25" Radziłabym dzisiaj zrobić betę, która da już odp. Trzymam kciuki