Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na starość mi odbija

Wyruszam śladami świętego gralla

Polecane posty

Zaczynam swoją podróż od miasteczka w południowej Francji Reenes Le Chateau. Podróż niestety autobusem (czas jakieś 24h), ale warto i nie jest tak drogo. Wysiadam w Carcassone i dalej albo jakimś autobusem dojeżdżającym do Reenes albo pociągiem. Jest mały hotelik miejsca wolne są, więc problemu nie mam :) Tam zwiedzę kościół, muzeum i ogólnie miasteczko...

doszły mnie słuchy o prawidłowości jednej i drugiej wersji, więc było to zamierzone.

Gość słownik wyrazów
orginalnie jest saint gral, więc można przyjąć różne wersje oby tylko były zrozumiałe.

Gość osobarefleksyjnaraczej
Myślisz, że św. Graal jest we Francji?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:SantoCaliz.jpg I to ma być święty Graal? Co to jest? To miał być kielich i to specyficzny z jakimiś szufladkami nawet - nie wiem po co szufladki w kielichu, ale wielgachny jakiś a to jest czarka z I wieku po Chrystusie. Ten kielich jest ukryty - bez 2 zdań - bez wygłupów. MOJE ZDANIE. Zaraz poszukam opisu tego kielicha i jeszcze takich małych kieliszków bo to był zestaw O ILE PAMIĘTAM. Znaczy kielich był oddzielnie, ale istniał w zestawie z ...czarkami może? Może to jedna z takich czarek jest przerobiona? To ma być Graal - jakieś brednie chyba :(

Zazdroszczę Ci - ja też bym sobie pojeździła po Francji objazdowo, ale nie mam za co i mam święty spokój. Carcassone to masz fajnie. Zazdroszczę 🌼

Moim zdaniem Graal jest w Hiszpani i jest - musi być - O WIELE STARSZY niż czasy Chrytusa. Gdzieś jest skryty, ale gdzie? Moim zdaniem w Hiszpani gdzieś jest. Ale gdzie? Pisze, że jest skryty. ?

A wiecie, że rycerze króla Artura poszukiwali św. Graala i go znaleźli? Lancelot, Percival I Galaghal. Chyba dobrze to napisałam. Ale czy oni istnieli? Czemu ten kielich został ukryty? Chyba go było szkoda Zydom dla pogan. Nie chcieli żeby dostał się w ręce pogan. Za dużo tego dobrego. No gdzieś tam pisze, że ukrył go św. Jakub Apostoł , a on zginął pierwszy czyli za lekko nie było. Przed Maryją już nie żył. :(