Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 04122004

Solarium raz jeszcze.. co mozna a czego nie można?

Polecane posty

Gość 04122004

Mam pytanie. nie chodze czesto do solarium. w sumie w swoim zyciu bylam tylko 12 razy w ciagu 1,5 roku. dzis sie tam wybralam na 10 minut,. problem polega na tym ze choc nie mam raczej jasnej karnacji tylko oliwkowa boje sie ze moze to zaszkodzić mojemu zdrowiu, gdyz mam 3 sredniej wielkosci pieprzyki na plecach (nie sa wystajace ) . moze to glupie ale boje sie ze opalajac sie nawet stosunkowo rzadko moge dostac jakis nowotwor. A wlasciwie to ktos mnie nastraszył że tak może być. Napiszcie prosze czy jak nastepnym razem zakleje te miejsca na plecach plastrami i posmaruje wczesniej kremem z filtrem to moge byc spokojna? Mam zamiar isc jeszcze 5 razy wię chce wiedzieć

Gość kobieto uspokoj sie
mimo,ze sie obkleisz cala tymi plastrami ,to i tak raka mozesz dostac.

Gość 04122004
no tak ale czy wtedy tez miejsca beda bezpieczniejsze? czy to nie wystarcza?

Gość nie wystarczy

Gość 04122004
a dlaczego nie wystarczy? to co moge jeszcze zrobic?

Gość nie opalaj sie w solarium
slonce tez szkodzi.

Gość 04122004
no tak ale ja wlasnie wykupila sobie karnet. i chce wykorzystac te 50 minut

Gość masz prawo i mozesz robic
co chcesz, ja bym wolal stracic karnet niz pozniej sie leczyc na czerniaka.

Gość 04122004
tak, ale czy to co wyzej napisalam oznacza ze solarium nie jest w moim wypadku wskazane?

Gość MajaMi
a opisz te pieprzyki

Gość 04122004
sa takie dosc ciemno brazowe, srednica około 3mm, leciutko wystajace. i dodam ze sa 3 lub cztery. i mam takie tylko na plecach na pozostalym ciele sa ciut mniejsze i wogole nie wystajace ani na milimetr.

Gość ja nie moge
Przez internet nikt madry ci nie powie,czy przy takich pieprzykach mozesz sie opalac? CZy ty normalna jestes?

Gość MajaMi
Mam podobnego a nawet gorszego na szyji. Opalałam się z nim w solarium i nic mi się nie stało. Chociaż nie wiem, czy warto ryzykować (ja zrezygnowałam). Jak chcesz to idź na np. 5 min. i obserwuj czy nic się z nim nie dzieje. Masz na nich obwódki? Powiększyły się przez ostatnie 2 lata?

Gość MajaMi
Mam podobnego a nawet gorszego na szyji. Opalałam się z nim w solarium i nic mi się nie stało. Chociaż nie wiem, czy warto ryzykować (ja zrezygnowałam). Jak chcesz to idź na np. 5 min. i obserwuj czy nic się z nim nie dzieje. Masz na nich obwódki? Powiększyły się przez ostatnie 2 lata?

Gość MajaMi
Ale są dosyć małe więc nie powinno się im nic stać jeśli wykorzystasz karnet.

Gość 04122004
Dzieki MajaMi!! że mnie pocieszyłas. dodam teraz (bo dokladnie ogladalam sobie w lustrze) ze moje sa 2 i maja srdnice tak na oko 2 milimetrowe. Nie wiem czy sie powiekszyly bo nie obserwuje. a obwódek chyba nie maja - cale sa poprostu ciemnobrązowe

Gość 04122004
czekam na dalsze komentarze

zaklej plastrem i tyle mi onkolog powiedzial ze nalezy zaklejać przed sloncem wiec tak samo przed solarium wsio

ale przecież pozostała część skóry jest wystawiona na działanie promieni UV i na niej może powstać czerniak. więc co z tego, że z tych pieprzyków Ci się nie zrobi, jak Ci się może zrobić w milionie innych miejsc... to jest po prostu Twój wybór i nie oczekuj, że ktoś Ci powie, że możesz się bezkarnie opalać, bo tak nie jest.

Gość 04122004
a czy ktoras z was slyszala ze osoba co korzysta czesto z solarium dostala od tego raka? ja na szczescie nie

Gość no pewnie ze slyszalam
To nie jest tak,ze po kilkunastu sesjach zrobi ci sie odrazu czerniak, to wszystko gromadzi sie w skorze i moze sie odezwac za kilka lat i bedzie skutkiem solarium.

Gość 04122004
a jesli ja np chodze rzdko do solrium? to czy powinnam sie bac. ostatnio pol roku sie nie opalalam - od wakacji - ale to na sloncu.

Gość slonce czy solariun
to ten sam czort. nigdzie nie jestes bezpieczna. ja mam na plecach troche wystającego ,niezbyt ladnego, drażni go ramiączko od stanika, kilka razy plecy mi sie spalily na sloncu przez przypadek, czasem (pewnie rzadziej niz ty chodze na solarium, z karnetu 100 min wykorzystalam polowe na jesieni (chodzilam by zahamować popadanie w depresje) a wczesniej na solarium opalalam sie z 2 lata temu.slonca nie unikam, i nigdy nie unikalam, z pieprzykiem nic sie nie dzieje na szczescie,(odpukac), ale czasem sie martwie. wiem ze jest ryzyko,ale zezłośliwieć moze kazdy pieprzyk,a takze zrobic sie moze w kazdym innym miejscu.

Gość ggggggggggggggggrrrrrrrrrrrr
pieprzyki raczej nie ulegną zezłośliwieniu. ale napisałaś, autorko topiku, że masz jeszcze poza tymi pieprzykami takie niewystające, brązowe maleńkie plamki. I chodzenie na solarium niestety sprawia, że takich plamek robi się coraz więcej i więcej!! Wiem, bo sama mam ich całe mnóstwo i to właśnie od opalania. :( :( już nigdy nie będę się smażyć na słońcu ani na solarium....i nieprawda, że jeżeli nic się nie dzieje TERAZ, to jest ok. Efekty mogą być np. po roku, dwóch...

Gość 04122004
martwi mnie to ze odkad wrocilam wczoraj z solarium to czuje takie leciutkie pokłuwanie na tym jednym pieprzyku na plecach. nie wiem czy to moze byc cos zlego? czy sa powody do niepokoju?

Gość 04122004
odpiszcie

Gość babo
idz do dermatologa a nie szukasz pomocy na kafe :-0

Gość basiulka....
dziewczyny!!!! z kazdego znamienia barwnikowego moze sie zrobic czerniak!!!!!!! ja jestem po usunieciu takiego znamiona,nigdy juz nie odwiedze solarium mam uraz.za duzo sie napatrzylam na onkologii........