Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ind_olenek

TRAGIZM WYPOWIEDZI....ręce opadają....

Polecane posty

Gość niech cie nie razi
Już tak się przyjęło, że jak myjesz cipę, dupę, albo ewentualnie pachy to nazywa się to podmywaniem. Cóż zrobić?

To prawda, ze \"PRZYKLADY MNOZYC\", a nie \"przykladow mnozyc\". Mozna \'przykladow namnozyc\". Pamietam, jak niedawno na takie przyklady Polacy sie boczyli. Krzyczeli: - Rusycyzm! A teraz, to juz siedzimy po pachy w Ameryce i malo kto sie obrusza, ze \"amerykanizm\". Do dzisiaj mi sie zdawalo, ze to tylko ja nie lubie smieci w jezyku. Nawet juz zaczalem sam z soba rozmawiac jak najbardziej po polsku.

Gość Cziucieła
Oj, bo zapędzicie sie w kozi róg. Formy typu podmyłam się, ubrać buty czy strasznie sie cieszę są w powszechnym użyciu i próba ich zmian to wg mojego promotora groźny rewolucjonizm. Idąc tym tokiem rozumowania należałaby przestać używać zwrotu chociażby "człowiek w kapeluszu", bo na zdrowy rozum jest błędny. A zwroty - idę na miasto, bułka z szynką czy siedzę w fotelu? Też bez sensu, a jednak w użyciu i nikt się nie dziwi. Naprawę języka zaczęłabym od likwidacji wulgaryzmów. :D

Dołożę do tego wszystkiego bardzo często używane przez publicystów i dziennikarzy dzisiej i tutej. Jak tego słucham to włosy mi się jeżą nagłowie.

Gość do autorki piszesz
,ze lubisz , gdy ktos Cie poprawi, poniewaz wtedy Ty juz drugi raz nie popelniasz tego samego bledu, mowisz, ze nie jestes idealna pod tym wzgledem.Dlaczego wobec tego razi Cie , gdy ktos inny podobnie sie zachowuje? przeciez ja widzac Twoj pierwszy post, widzac te bledy (nie zwracajac juz uwagi na tresc), moglam sobie pomyslec " o matko, co za niedouk to pisze" . Ludzie popelniaja bledy ortograficzne, pewnie czesc z nich mysli podobnie a jednak podlegaja osadowi. Szkoda ,ze na bledach ortograficznych sie nie konczy.Sa naprawde wazniejsze rzeczy niz rozpacz nad tym,ze ktos mowi ROZUMIE. Poza tym wierzcie mi, nie kazdy urodzil sie polonista.Owszem, mozna komus zwrocic uwage, gdy popelnia blad, ale zeby tak nad tym rozpaczac? :)

Gość Alexxxa
A we mnie sie gotuje, jak słyszę "półtorej roku". Przeciez rok jest rodzaju męskiego! Nie lubię też zwrotu "celem". Nie wiem czy jest poprawny, ale dla mnie "w celu" brzmi dużo lepiej.

{ Nie lubię też zwrotu \"celem\" } Celem gry jest zbicie pionów wszystkich przeciwnika. Nawet ja ignorant języka polskiego wiem że jest to poprawnie. :p

Czuciela... A ja bym \"wulgaryzmy\" zostawil na boku, bo polskie sa i czasami moga byc przydatne ( tak, jak wytrych czasami potrafi klucz zastapic ). Wymiotl bym wszystkie obce ( przynajmniej te, ktore sie da ). Zobacz, \"do autorki piszesz\" powyzej napisalo, ze \"Twoj pierwszy post...\" Jak to \"post\", ja sie pytam! Przeciez poszczenie nie ma wplywu na czystosc jezyka! Lubie podawac przyklad dwoch slow, ktore kiedys zostaly powymieniane: automobil - SAMOCHOD aeroplan - SAMOLOT To i \"post\" mozna wymienic. Nie?