Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Baja77

MOCZENIE NOCNE U DZIECKA

Polecane posty

Gość Baja77

MOCZENIE NOCNE U DZIECKA-czy ktoras spotkala sie z tym problemem?

Gość marta1965
Tak. Syn 1992 r , córka 1997 oboje równocześnie przestali się moczyć latem 2006r. Dodam że moczyli się od urodzenia to jest utrapienie.

Gość _An_nA
ja mam mlodsza siostre... moczy sie juz 19 rak swojego zycie.. od malego, jak byla mlodsza oczywiscie zdarzalo sie to co noc.. teraz jets to rzadsze.. ale jednak do tej pory sie jej to zdarza. Lekarze mowia ze moze byc to spowodowane stresem, jakas tralma.. ktora zostala wywolana u dziecka.

Gość może to coś
z psychiką? Moze ma jakieś problemy? Ile ma lat?

Gość Baja77
Ja mam synka 1997.Byl okres kiedy sie nie moczyl a w wieku 3,5 ten problem sie zaczal.Kiedy mial ok 5 lat zaczelismy go leczyc. Bylismy u roznych lekarzy,bral rozne leki czasami sa okresy noc suchych,a pozniej problem wraca.Czy Twoje dzieci byly leczone?

Gość Baja77
Ja bylam rowniez u psychologa,ktory nie zauwazyl problemow psychicznych.Ostatnie wnioski z leczenia to to,ze ma zbyt maly pecherz i zbyt maly ciezar wlasciwy moczu,ale wszystkie leki,ktore bral,byly wlasnie na to a problem pozostal

Gość marta1965
Syna poddawałwm różnym lekom , zabiegom i wszystko na nic. Z dziecka bardzo szczupłego na dzień dzisiejszy po lekach ma 73 kg 14 lat, natomiast córkę nie poddałam zadnemu leczeniu ponieważ nie chciałam aby była gruba.

Gość Baja77
Do marta 1965-moj syn bral-imipramine,ditropan a terz driptane i minirin.Tez musze go kontrolowac z jedzeniem,bo ma apetyt.Czy syn bral tez te leki?Czy lekarze mowili czym to jest spowodowane?

Gość marta1965
Syn urodził się okręcony pępowiną , niedotleniony, Apgar 5. Do 6 lat dziecko powinno praestać się moczyć. Kiedy syn nie przestał udałam się najpierw do psychiatry dziecięcego póżniej urologa brał Adiuretin donosowo ,Imipramine tabletki nic nie pomagało USG, cystografia i inne badania nic nie wykazały.Po drodze był kręgaż masażysta bioenergoterapeuta i nic.Próbowałam wysadzać w nocy i tak był mokry. To że był wysadzany nie pamiętał-mocny sen. Nawet Kupiłam dokładną wagę kuchenną i ważyłam pieluchę z nocy.Pojemność była przerażająca. Od drugiej klasy szk.podst.ma opinię dyslektyka .Na wycieczki nie jeździł bo wiadomo .Odważyłsię dopiero w kl.5 i pojechał na 5 dni ze strachu nie zrobił. nie wspomniałam o EEG głowy też miał robione ale brak opisu specjalisty po wydruku widaqć że nie ciekawe. Na wiosnę 2006 dzieci dostały nowe tapczany później przyszło lato i jakoś się skończyło.Dodam że moczyły się co noc. Radzę zaprowadzić zeszyt i wpisywać suche i mokre dni to pomaga lekarzom.

Gość marta1965
Baja brał te wszystkie które,wymieniłaś tak odrazu nie mogłam przypomnieć sobie nazw.Najpierw przepisywał urolog z poznania, póżniej były kasy chorych i nie mogłam jeźdźić do poznania (100)km i nie nasz rejon. Dalej pani psycholog opukiwała go młotkiem co dwa m-ce i przepisywała leki na końcu nie wiedziała co dać bo już wszystko próbowała. Po tych trzynastu latach doszłam do wniosku że jeżeli dziecko ma sprawdzone że układ moczowy jest w porządku i tyle leków brał i nic to ja bym odstawiła wszystko . Moje dziecko potych lekach wygląda jak otyła kaleka.Jest ruchliwym dzieckiem itak przytył. Nigdy nie karałam ani nie wyśmiewałam dziecka że się moczy tylko utrzynywałam że na pewno sie to kiedyś skończy. Jak dziecko było większe i pieluchy były za małe to kupywałam najtańsze do 25kg i zakładały pod majtki tzn.nie zapinały tylko przyciskały

Gość marta1965
Baja żaden z lekarzy nie wypowiedział się czy to było spowodowane.Kupiłam nawet materac gorczycowy GORBIO i nic. a córka Apgar 10 i też to samo.Szukaliśmy z mężem nawet po rodzinie czy ktoś się nie moczył ale nie.Córka isyn są do siebie podobni i bardzo emocjonalnie związani. Dodam że mam jeszcze jednego syna 1991r i on od 12 m-cy życia nigdy się nie załatwił w łóżko. Ale do nich charakterem i wyglądem nie pasuje.Jak byś chciała tak osobiście pogadać to e-mail volvo777@poczta.onet.pl

Gość Baja77
Bardzo dziekuje marcie 1965 za tak szczegolowy opis.Moj syn,kiedy byl wysadzany w nocy,tez nic nie pamieta.Rowniez on musia zrezygnowac z szkolnej wycieczki na 5 dni.Teraz spi w specjalnych pieluchach,ktore miesiecznie kosztuja 100 zl,a minirin 202 zl>dodac do tego 36 zl za driptane-robi sie spory koszt.Ja tez nigdy nie karalam go ani nie wysmiewalam z tego powodu.Cystografia wykazala zmniejszona pojemnosc pecherza i niby trzeba go tylko powiekszyc,a robi sie to farmakologicznie.Pozdrawiam

Gość probowalyscie motoda
paradoxu? wiem,ze metoda jest drastyczna,ale pomaga. -w zadnym wypadku nie podawac dziecim herbatek ani napoi moczopednych do godziny 15 - dzieci od pieciu lat powinny po "mokrej" nocy same zmieniac posciel by zobaczyc efekty - czesto zapraszac do domu na noc jakies zaufane dziecko( np. kuzyna czy kuzynke) by dziecko wyuczylo u siebie uczucie krepacji - w dni wolne kazac dziecku chodzic w ciagu dnia w przemoczonej bieliznie nocnej (!!!) - starac sie robic to wszystko w sposon naturalny i samozrozumialy by nie budzic dodatkowego stresu u dziecka - psychologia, terapia zabawa itd

Gość probowalyscie motoda
poprawka - od godziny 15

Gość marta1965
Baja czy twoje dziecko bieże te dwa leki na raz bo wydaje mi się że tak nie można. Musisz poprosić lekarza aby wypisał lek z grupy jako moczenie przewlekłe one są tańsze chyba na ryczałt.Ale może teraz się pozmieniało. teraz najtańsze pieluchy są za 0.80gr ja takie kupywałam jeszcze mam dwie na pamiątke.

Gość Baja77
Ta metoda jest rzeczywiscie drastyczna.We wszystkich dostepnych mi materialach zalecano takie zachowanie,by dziecko nie czulo sie winne i upokorzone.Czy ktos wyprobowal ta metode?Chyba byloby mi bardzo trudno zastosowac ja wobec mojego syna.

Gość _An_nA
moja mama kiedys sprobowala zastosowac ta metoda....... :// i nie wyszlo to na dobre,siostra sie wstydzila.. itp. wywolalo to u niej zachowania!! w zadnym wypadku tego nie stosujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Baja77
Do marta 1965 moj syn bierze oba leki jednoscesnie.Ponoc minirin jest platny ryczltem ale przy innych chorobach i zaden lekarz nie chce mi dac tej tanszej recepty.Teraz szykujemy sie do wyjazdu na feria ale chetnie odezwe sie do Ciebie po powrocie.

Gość Baja77
Ja teraz sie wylaczam,ale jutro po pracy sprawdze czy moze ktos sie tu pojawi.Dobranoc.

Gość marta1965
Chodzenie 13 latka w mokrych rzeczach o nie .Jak były małe to latem spały pod kocem i na prześcieradłach z folią i codziennie prałam. Od 7 m-cy chłopiec nie moczy się.A zanim przestał przez 1.5 roku odstawiłam sama leki u lekarza udawałam że bieże a wcale ich nie wykupywałam. Robiłam to w porozumieniu z dzieckiem.Natomiast zmniejszanie ilości picia przed snem u mnie nie wypaliły.

Gość suchyporanek
Niestety w tym wypadku nie leczenie w porozumieniu z dzieckiem może zaszkodzić. Dziecko zawsze wybierze nie branie leków, ale nie wiemy czy zdaje sobie z tego sprawę jakie moga być skutki. Rodzić powinien. Jesli moczenie nocne było by wynikiem innej choroby odczekanie mogłoby pogorszyć. Pozdrawiam Przedstawiciel serwisu suchyporanek.pl