Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolonek

9 miesieczne dzieciaczki

Polecane posty

Gość lolonek

co umieją juz? mój mały chodzi przy meblach, robi pa pa , kosi kosi, jaki uzy urosnie i przybija piatke. Zaczyna tez gadac pom swojemu. Wazy 10 kg i czasem udaje mi sie złapac kupke do nocnika. A jakie sa wasze 9 miesieczne dzieci?

Gość dziumdziulaczek
nie robi kosi kosi,ani pa pa,nie przybija piatki, nie gaworzy, nic nie pokazuje, ale za to zachowuje sie jak maly dzikusek i caly czas biega na czworakach, i od konca6 mies wstaje i chodzi przy meblach

Gość wiec......
moja coreczka 9mies robi kosi kosi, daje czesc, przybija piec, nasladuje minki i wyciaga jezyk jak sie jej pokazuje, jak sie pytam gdzie jest piesek to sie rozglada po calym pokoju za nim, dziennie rano udaje nam sie zlapac siku i kupke na nocniczek. Odsadzam ja tez jak sie obudzi po drzemkach i spacerku. Tanczy calym cialkiem jak tylko uslyszy muzyczke, mowi po swojemu ale jak jest glodna to wychodzi jej daj, zrzuca wszystko na podloge i wola cos w stylu bach. Nie raczkuje jeszcze i nie stoi jeszcze sztywno na nozkach, zaczela pozno sie przewracac na boczki, rolowac wiec czekam cierpliwie jak zacznie pupke podnosic :-)

Gość mamusia poleczka
Mój synalek to już wyciąga pierwiasteczki, oblicza ułamki dziesiętne, mówi w 12 językach biegle. Ale jestem dumną mamusią :)

Gość wiec......
Hejka moze ktos jeszcze cos napisze...? osobie wyzej juz podziekujemy ;-)

Gość ryredc
Moja córcia ma 9,5 mies. Waży 10 kg i mierzy 77 cm Chodzi przy meblach, sama schodzi z kanapy, robi kosi kosi, papa, bije brawo, przebija piątkę, jak mówimy - jaka jesteś duża- to wyciąga do góry rączki, naśladuje po nas pokazywane języka, mówi kilka słów MAMA TATA BABA IDE AM DADA , nuci sobie pod noskiem, reaguje na muzykę trzęsąc ciałkiem. nie robi jescze siku i kupki do nocnika, nie chce przesypiac całej nocy, tzn. budzi się na mleko o 22 i potem o 5. ma 2 drzemki godzinne w ciagu dnia, 6 ząbków, ostatnio zrobiła się z niej złosnica i reaguje piskiem jak jej coś nie po nosie :D

Gość dziumdziulaczek
jak wy tego nauczylyscie dzieci"? chodzi mi o "pa pa"itp.czesto to powtarzaliscie czy dziecko samo chwycilo? ja mojego urwisa dopiero teraz zaczelam uczyc roznych rzeczy ale nawet pa pa nie chce zrobic

Gość ryredc
Tak, na okrągło do naszej córci coś mówimy, powtarzamy kilka razy dziennie nową umiejętność. Oprócz małej mamy jeszcze synka 5 letniego który bardzo przepada za swoją siostrzyczką więc pewnie mała też od niego wiele chwyta. Synek mówi do niej brawo i klaszcze w dłonie a mała zaraz robi to samo. A potem jak powie się Brawo to mała od razu klaszcze. I w ten sposób się uczy. Zchodzić z kanapy nauczyliśmy ją w ten sposób. jak za blisko podchodziła do brzego to mówiliśmy UWAŻAj ZROBISZ BAM, wtedy się zatrzymywała a my odwracaliśmy ją tyłem i pokazywaliśmy jak ma nóżkami operowac by zejśc. Tak kilka razy dziennie przez kilka dni i zakumała. Przynajmniej jestem spokojna, ze mi z kanapy nie spadnie :) Poprostu póki jest chetna i nie stawia oporu to ją uczymy różnych rzeczy. Ale jeśli nie ma humoru i nie chce czeoś robić to odpuszczczamy. to ma być przede wszystkim zabawa.

Gość ryredc
Odnośnie PAPA. Brałam jej rączkę i machałam nią powtarzając powoli PAPA. synek stał przed nią kilka metrów i tez robił jej papa. Tak kilka dni się bawiliśmy po troszku aż któregos dnia sama mu pomachała i powiedziała Papa.