Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarownica na odkurzaczu

nie wiedziałam że jestem w ciąży i

Polecane posty

piłam alkohol i paliłam papierosy. Jestem już w 4 miesiącu i cały czas normalnie miesiączkowałam, nie miałam żadnych objawów ciąży może z wyjątkiem zmiany nastroju. Alkoholu było niewiele bo może kilka piw (nie na raz) ale za to paliłam jak smok teraz boimy się z mężem że może byc coś nie tak

Oczywiście, \"uzywanie\" uzywek w ciazy jest niedozwolone, ale żeby Cię pocieszyć, napiszę Ci, że akurat papierosy w pierwszym trymestrze nie stanowią dla płodu takiego zagrożenia, jak w drugim i trzecim. Z alkoholem jest nieco inaczej, ale też nie jest tak groźny w pierwszym etapie ciąży, jak w następnych. Jeżeli ciąża się utrzymała, mimo Twoich \"ryzykownych\" zachowań, znaczy, że jest silna. Teraz najważniejsze, żebyś się zdrowo odzywiała i nie paliła - oraz nie martwiła! Dziecko wyczuwa nastroje matki. Głowa do góry, co się stało, tego już nie zmienisz... A możesz od dziś zadbać o siebie i dziecko - na pewno wszystko będzie dobrze!

Gość zdzichu wiertara
nie wiedziałas, wiec trudno. Postaraj sie teraz nie pić i nie palić. Mam nadzieje ze z dzieckiem wszystko bedzie ok :) Czasami takie ktore wiedza o ciązy piją i palą :O żałosne są, znam takie

dzięki Jonka za szybką odpowiedź. O ciąży wiem od 2 dni i wystraszyłam się na maxa oczywiście koniec z papierosami i alkoholem. Gdzie się podział mój kobiecy instynkt żeby do 4 miesiąca nie wiedzieć

Kobiecy instynkt... Intuicja... :D Oba te \"szóste zmysły\" cała poprzednią ciążę wołały mi, że dziecko jest chłopcem :) Urodziła się Martynka :)

Gość aneczka 25
Siostra mi opowiadała, ze jej koleżanka z pracy biolog tez nie wiedziała przez 4 miesiące o ciąży, więc wychodzi na to , ze każdemu może sie to zdarzyć, a co do alkoholu i fajek to tak jak napisąła Jonka.

tak jak Jonka pisze, tak to natura stworzyła, żeby chronić płód w czasie gdy matka jeszcze nie wie, że jest w ciąży. Papierosy i alkohol szkodzą bardziej po I trymestrze, gdy dziecko jest połączone z organizmem matki. A alkohol im wyższa ciąża tym bardziej. W 9 m-cu stężenie alkoholu w krwi dziecka jest prawie 10 razy większe niż u matki.

dzięku za mądre i nieoskarżające komentarze miałam własnie nadzieję że przeczytają mnie osoby dorosłe

Gość Abigiel
Witam serdecznie moim zdaniem Twoje i Twojego meza obawy sa niepotrzebne, ja rowniez nie wiedzac ze jestem w ciazy spozywalam alkohol i popalalam papierosy, pod koniec ciazy papirosy wrecz bym zjadala. Obecnie mam 4 miesieczna coreczke sliczna, zdrowa rozgadana i wiecznie usmiechnieta. Napewno nalogi nie sprzyjaja odmienemu stanowi w jakim sie znajdujesz ale napewno nie szkodza az tak jak opisuja to lekarze, jednoczesnie ze mna w ciazy byla moja kolezanka, ktora dzienie wypalala pona 1 paczke papierosow, jej synek jest wielkim chlopcem, ktory mierzy i wazy jak dzidzius 8 miesieczny a nie 6. Przez cala ciaze bedziecie sobie zadawali to pytanie czy dzidzius bedzi zdrowy,czy bedzie mial wszystkie paluszki itd, tak jest zawsze my rodzice martwimy sie na wyrost i choc bys jadla same owoce iwazywa prowadzila zdrowy tryb zdrowia to obawy by nie zniknely ale trzeba byc dobrej mysli, napewno musisz ograniczyc palenie i spozywanie alkoholu a najlepiej nie spozywac go wogole. Zycze powodzenia pozdrawiam

Więc kończę z zamartwianiem się i zacznę się cieszyć nowiną

Gość Abigiel
SUPER i tak trzymaj pozdrawiam.