Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mówimy nie

kto z was mówi NIE nowoczesnym zasadom karmienia dzieci?

Polecane posty

Gość mówimy nie

Ja daje dziecku jesc wszystko. MOJA MAMA TEZ JUZ OD 3-GO M-CA MI DAWAŁA WSZYSTKO I JESTEM ZDROWA. oCZYWISCIE obserwuje czy dziecko zle nie reaguje na dane produkty. Ale daje mu wszystko skosztowac.

Gość daj mu orzechów

Gość czemu czemu
wszystko?a ile ma Twoje dziecko?3 m-ce i dostaje parowki?

Gość kurcze.....
ja tez nie przesadzam z tym nowoczesnym karmieniem, ale moje dziecko próbowało jabłuszko dopiero po 4 miesiącu, potem marchewke, a parówki dostaje dopiero teraz jak ma 1,5 roku

Gość i pifko
:D

Gość Glukoza
I schabowego..........z grilla

Gość i i zasmażkę

Gość znów was podpuszczają
jw

Gość czemu czemu
i poł litra tez????

Gość nie wiadomo kto kogo tu
podpuszcza ;)

Gość kompetentna osoba
do 3. miesiąca W tym okresie najlepszym pokarmem dla noworodka jest mleko matki. W przypadku, gdy karmienie piersią jest niemożliwe, powinnaś stosować mleko początkowe. Twój pediatra poleci Ci bezpieczne i najwłaściwsze dla Twojego Maleństwa mleko modyfikowane. 4. miesiąc Jeśli karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym, w tym czasie możesz rozpocząć karmienie tzw. mlekiem następnym. Pamiętaj, aby wybrać takie, które zapewni Maleństwu optymalne warunki do rozwoju. Skład mleka musi być dobrze zbilansowany: produkty te nie mogą zawierać glutenu, konserwantów, barwników i innych substancji dodatkowych oraz muszą być czyste bakteriologicznie. Warto również zwrócić szczególną uwagę na suplementację mleka modyfikowanego kwasami tłuszczowymi LCPUFA tj. (DHA i ARA), czyli składnikami odżywczymi występującymi także w mleku kobiecym. W tym czasie oprócz mleka możesz podawać Maleństwu pierwsze bezmleczne pożywienie w formie soku lub przecieru takie jak marchewka lub jabłko. 5. miesiąc Kolejną nowością dla Twojego Maleństwa może być przetarta zupka jarzynowa. Bazą takiej papki będzie: ziemniak, marchew i pietruszka. Kolejne składniki dodawaj stopniowo obserwując czy nie wykazują reakcji alergicznych u dziecka. Po wprowadzeniu nowego składnika pokarmowego najlepiej odczekać około tygodnia, objawem wskazującym na alergie jest zazwyczaj wysypka, lecz może pojawić się również biegunka a nawet wymioty. W tym okresie możesz już swobodnie podawać również kleik bezglutenowy lub kaszkę kukurydzianą na mleku modyfikowanym. Wiele dzieci chętnie je rozgniecione banany (rozcieńczone mlekiem matki albo mieszanką) lub mus jabłkowy. 6. miesiąc W 6. miesiącu życia dieta niemowlaka może zostać wzbogacona w zupki jarzynowe z gotowanym mięsem (bez wywaru), soki owocowe/warzywne lub przeciery, (mogą być z dodatkiem kleiku bezglutenowego). Pamiętaj by do potraw nie dodawać cukru ani soli. Składnikiem tłuszczowym w przypadku zup jarzynowych może być masło (dobrej jakości) lub oliwa z oliwek. Zwróć uwagę by podawane niemowlakowi produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo. Jedzenie podawane dziecku powinno być dokładnie zmiksowane.

Gość kompetentna osoba
7. miesiąc Na listę spożywanych przez Twojego Maluszka produktów dopisz: kaszkę i kleik bezglutenowy na mleku następnym, a także 1/2 żółtka co drugi dzień (z białkiem poczekaj do 12 m-ca gdyż jest głęboko uczulające) - podawaj je gotowane na twardo lub w naleśnikach. Pożywienie dziecka możesz również wzbogacić o drobno pokrojoną, miękką rybę (zwróć uwagę by wyjęte zostały wszystkie ości) oraz gotowane owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki). 8. miesiąc Pokarmy, które podajesz powinny być łatwe do rozgryzienia dziąsłami lub nawet rozpływać się w ustach. Dla ośmiomiesięcznego Maleństwa świetnie okażą się: kawałki banana, dojrzałe gruszki, brzoskwinie, morele, brokuły, kalafior, rozgotowany zielony groszek, pulpety z mielonego mięsa, naleśniki (przygotowywane bez białek). Możesz już wprowadzać gotowe odżywki. 9. miesiąc Dieta dziecka w 9. miesiącu życia niewiele różni się od diety ośmiomiesięcznego Malucha. Jednak aby ją urozmaicić, możesz podawać dodatkowo: biszkopty bezglutenowe i chrupki kukurydziane. Co drugi dzień powinnaś podawać Maleństwu również całe żółtko. 10. miesiąc Na listę żywienia dziesięciomiesięcznego dziecka wprowadź obiad z dwóch dań: zupka jarzynowa + gotowane mięso oraz zboża glutenowe - kaszki, kleiki, kasze, bułki, chleb, sucharki, makarony. Konsystencja zupy i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu.

Gość kompetentna osoba
11-12. miesiąc Do diety dzieci zdrowych wprowadzamy całe jajo 3-4 razy w tygodniu, chudą wędlinę, produkty na bazie mleka krowiego - twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu. Maluch pokazuje, czym i w jakiej ilości chce być karmione, samo trzyma kubeczek. Używa języka do przesuwania pokarmu by go rozdrobnić.

kiedyś sok z bananem był od 3 m-ca, wogóle soki bobo frut dawało sie od 3 m-ca a sok wyciśnięty z marchewki od 3 tyg życia. Teraz banan to jakaś trucizna, po 10 m-cu dopiero wolno. Cikawe, czy w Afryce też tak późno dają :D

Gość Jak to
Kaszke bananową bobvity można dawać od 4 miesiąca???

Gość aneczka 25
Czy to prowokacja czy nie ja tam swoje wiem. człowiek to powdobno istota rozumna i uczy się stopniowo, robi badania i stąd czerpie swą wiedzę, to,ze coś 10 lat temu czy 20 byłyo dobre nie znaczy ,że teraz jest odpowiednie. CZasy sie zmieniają, środowisko się zmienia, uprawy też wszechobecna chemia nie pozostaje bez wpływu na otoczenie a wiec i nas, coraz wiecej ludzi jest alergikami nie ze względu na modę lecz na zbyt duze i częste kontakty z alergenami. Owszem jeżeli w rodzinie nie ma alergików łatwiej można sobie mówić, że nic waszym dzieciom się nie dzieje, u nas jest inaczej problem pojawił się dpoiero przy wprowadzaniu przenicy- najnowsze badania donoszą, ze można go podawać już w 5 miesiącu może i tak ale u zdrowych dzieci nie obciążonych genetycznie. Ja tam wolę chuchać na zimne niż potem męczyć się z alergią czy astmą. Dlatego przenica wróci do jadłospisu gdy dziecko skończy rok.

no tak, ale babany w soku czy same od 10 chyba. A Niemcy maja w d.. nasze zasady i wszystko dają wcześniej, przynajmniej w słoiczkach, zobaczcie na Hippa. We Włoszech niemowlaki nie jedzą zupek jarzynowych tylko spagetti z sosem pomidorowym, itp co kraj to obyczaj. Dlaczego jedno jedzenie jest gorsze od innego? W mądrej książce przeczytałam, że dziecko od 4 m-ca życia bardzo dobrze daje sobie rade z trawieniem pokarmów stałych i generalnie można uczestowac je wszystkim co sie gotuje pod warunkiem aby nie było ostre, tłuste czy słone. W ogóle soli należy unikać, bo niezdrowa. Kiedyś pierwsze zupki gotowało się z buraków, a teraz? W ogóle sie o burakach nie mówi. Niemodny jest? Za jakieś 10 lat pewno nowe zasady będą, a te co teraz obowiązują pójdą w kąt. Trzeba po prostu ze zdrowym rozsądkiem.

Gość mowimy NIE
Chodzi mi o to ze np ogorkow nie mozna podawac dziecku w 6-tym miesiacu a ja mu dałam skosztowac i mu smakowały, ba nic mu nie było...zrobiłam mu mizerie na mleczku... albo lubi serek hohhland wiec mu dalam pklasterek... juz nie przesadzajcie z orzechami i potrawami z grilla...przeciez wiadomo ze nie wolno przesadzac. Czasami poprostu lepiej poobserwowac dziecko niz kurczowo trzymac sie diety.

Gość mowimy NIE
banana daje juz od 4-tego miesiaca i nic dziecku nie jest...a niby czemu sa trujace?

Gość
poczesteuj malca wegierskim gulaszem jest pyzsny mniam

Gość
MAMA TEZ JUZ OD 3-GO M-CA MI DAWAŁA ci WSZYSTKO i zdrowa psychicznie nie jestes!I

Gość do aneczka25
Bardzo rozsądnie piszesz. moja mała przez pierwsze 6 miesięcy była wyłacznie na piersi, pluła innymi przygotowanymi dl as iebie pokarmami. Lekarka , powiedziała, żeby dac spokój. Dopiero od 7 miesiąca zaczeła jesc inne pokarmy, a piers ssała do roku. I bardzo mozliwe, że to uchroniło ją od alergii, bo niestety w mojej rodzinie jest duzo jej przyp[adkow.

Rafinka, bo słoiczki produkują zachodnie koncerny, buraczki to jemy my i Skandynawowie głownie. Ale jak poczytasz w książkach na temat zdrowej diety dla dzieci, to burczaki dalej wprowadza się jako jedno z pierwszych warzyw. Zwłaszcza, że świetne są przy anemii...

Gość do mowimy nie
moja tesciowa tez dawala mojej 5-cio miesięcznej córce kaszkę manną z jabłkiem, po której mała dalej rzygała niż widziała.."bo wcześniej tak swoje dzieci i wnuki karmiła i wyrosły na piękne i zdrowe". Dopiero lekarz mi powiedział, że w kaszy mannej jest gluten i takiemu małemu dziecko nie można podawać..Okazalo się, że moja mała ma alergię na więcej rzeczy - między innymi na mleko krowie. Nie słuchałam już później sugestii teściowej tylko lekarza

majaja - no właśnie i założę się, że 3/4 matek buraczków dzieciom nie podaje :D a szkoda, bo zdrowe i niemowlaki z reguły lubią bo słodkie Jeśli chodzi o gluten, to szkodz tylko dzieciom z celiakią, innym nie :D , na pewno nie żygała z powodu glutenu A kaszka manna jest bardzo zdrowa jak wszystkie kasze, tylko kto teraz ją dzieciom gotuje? Albo płatki owsiane? Każdy na łatwizne idzie, bo w książkach nie pisze o płatkach owiasnych tylko o kaszkach z torebek. I biedne dzieci monotematycznie żywione są.

Gość do mowimy nie
aneczka, no właśnie, zapomniałam dodać, że do 5 miesiąca karmiłam małą wyłącznie piersią i karmiłam w sumie 13 miesięcy

Gość do mowimy nie
Rafunka, gluten można od 10 miesiąca,