Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

whisper

facet z wyrokiem

Polecane posty

tez mi sie tak wydaje :) A ty Fantastyczny co w Tobie takiego fantastycznego..........?

tez nad tym mysląłm zeby delikatnie sprawdzic, ale czy powinnam? czy nie bede wtedy w stosunku do niego nieuczciwa?

Gość eh sam wyrok to jeszcze
myślę, że on powinien liczyć się z ograniczonym zaufaniem z Twojej strony, mogłabyś mu nawet o tym powiedzić, że chcesz zapytać- chodźby wychowawcy w więzieniu jaki on tam był.... to byłby ciekawy test jego intencji.....

Gość skok na jubilera
Za skok na jubilera dostałem dziesięć lat ale nie przyznałem się gdzie schowałem diamenty , już odsiedziałem swoje , czy któraś Pani zechce i pozwoli zaprosić się na kawę ?

Gość a masz jeszcze jakieś
walory :classic_cool:

Gość opiekunczy taki
a dziecka wlasnego nie wychowyje. Kobieto, gdzie ty masz oczy? Rozbój, no nieee

Gość tolerancj-a
czy tylko ojcowie po wiezieniu dzieci nie wychowuja?!a ilu takich bez wyroku nie interesuje sie potomstwem?dla mnie to zaden argument....

Gość kobiety już tak mają
Lecą na prymitywnych bandziorów w myśl zasady: "facet to ma być facet, a nie ciepłe kluchy". Niedługo wrócisz na kafeterię z topikiem: "Mój facet mnie uderzył. co robić?" Ale wtedy będzie za późno.

Nie przesadzaj!Ciepłe kluchy potrafią być niezłymi ukrytymi psycholami.

Ciepłe kluchy przynajmniej nie robią rozbojów. A to już spora przewaga nad facetem autorki topiku.

ja tam bardziej bym się bała takich "ciepłych kluch"..... z nich najczęściej są prawdziwi psychopaci..... a jeszcze nikt ci nie uwierzy... .......jak to mówią cicha woda brzegi rwie.....

Gość tolerancj-a
jestem 5 lat po slubie i jakos nie zostalam nigdy uderzona,czyli jednak to nie standard,no coz,dobranoc Wszystkim,uciekam :)

Jasne, uwielbiam tekstu typu "wyrok nie przekreśla człowieka, trzeba dac szansę". Tylko, że to straszny banał. Jestem w stanie zrozumieć przekręty z samoachodami, chęć zrobienia łatwych pieniędzy. Ale koleś, który dopuścił się rozboju to dla mnie zwykły śmieć, który powinien żyć w izolacji od normalnego społeczeństwa.

rozboju.... równie dobrze mógł w liceum wykręcić koledze rękę i zabrać zeszyt do historii..... i co taki wielki przestępca byłby z niego? różne są kwalifikacje czynów, czasem wystarczy miec pecha i potem w kartotece wygląda to strasznie.... nie znamy sytucji dokładnie- więc jak możemy oceniać? aha....miałam prawo karne na studiach- żeby nie było, ze też siedziałam ;)

Co ty robiłaś na tym prawie karnym? Spałaś? Bredzisz i to strasznie. Zabranie komuś zeszytu rozbojem nie jest. Rozbój to poważne przestępstwo. Czemu usprawiedliwiasz bandytyzm? Ciebie też to pociąga? Taki "niegrzeczny chłopiec"?

Pozwalam sobie wkleić za wikipedią. Rozbój to kradzież połączona z użyciem przemocy wobec osoby lub groźbą natychmiastowego jej użycia albo dokonana poprzez doprowadzenie człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności. Na równi z tym należy traktować sytuację, w której pokrzywdzony pod wpływem takiej groźby natychmiast wydaje przedmiot sprawcy. Doprowadzenie do stanu nieprzytomnośći lub bezbronności następuje bez użycia przemocy i polega na upiciu pokrzywdzonego alkoholem, podaniu mu środka odurzającego lub skrępowaniu w sytuacji, gdy nie jest w stanie się przed tym bronić. Należą tu także wypadki polegające na zabraniu wózka inwalidzkiego lub kul osobie niepełnosprawnej. Zabór rzeczy przy wykorzystaniu bezradności pokrzywdzonego niespowodowanej działaniem sprawcy, który tylko wykorzystuje tę sposobność kradzieży jest zwykłą kradzieżą a nie rozbojem. Niszczenie własności pokrzywdzonego w celu zmuszenia go do określonego działania nie jest przemocą wobec osoby. Może natomiast stanowić element przestępstwa wymuszenia rozbójniczego Rozbój występuje także w postaci kwalifikowanej, surowiej karanej, jeżeli sprawca posługiwał się bronią palną, nożem lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym, albo działał w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu(np. wystawienie za okno). Typ kwalifikowany zachodzi także wtedy, kiedy sprawca popełnił rozbój wspólnie z inną osobą, która posłużyła się taką bronią, przedmiote, środkiem lub sposobem. Innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem jest każda rzecz, której właściwości lub zwykłe wykorzystanie stwarzają podobne zagrożenie jak nóż czy broń palna. Wątpliwości w orzecznictwie wywołuje kwestia, czy środek obezwładniający powinien także być podobnie niebezpieczny, jak broń palna lub nóż. W kodeksie karnym wyróżnia się trzy typy rozboju: zwykły - występek zagrożony karą od 2 do 12 lat pozbawienia wolności(art. 280 § 1 kk), uprzywilejowany(mniejszej wagi) - występek zagrożony karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności(art. 283 kk), kwalifikowany - zbrodnia zagrożona karą co najmniej 3 lat pozbawienia wolności(art. 280 § 2 kk).

Gość Monikkkk
ja bym sznase dała :) ile razy ktoś robi jakieś głupstwo a potem mądrzeje i żałuje :) tymbardziej jest w porządku i traktuje cie poważnie skoro od samego początku postanowił powiedzieć ci CAŁĄ prawdę:) jesli o mnie chodzi - dobry chłopak

... jak czytam teksty niektórych panów czy kogo tam, o tym jak to porządnych trzeba szukać, o wyższości ciepłych kluch, o tym że jak ma nieślubne dziecko to uderzy nową partnerkę to żal d... ściska od takich wypowiedzi i nie dziwię się że autorzy to jacyś sfrustrowani mężczyźni bez powodzenia ale mniejsza o to Whisper, jeśli facet ci się podoba i chcesz go, to sobie bierz. Ale bądź bardzo ostrożna i staraj się dowiadywać jak najwięcej o jego przeszłości. Dla mnie krzywdzenie innych, np świadome uczestniczenie w tym że ukradło się komuś samochód czy rozbój jest godne potępienia, nawet gdy stanie się to \"prawie przypadkowo\" (bo niby dlaczego, tak bardzo mu zależało na poklasku kolegów?). Sama jestem z rodziny gdzie nawet mandat uważa się za ogromny wstyd, i dobrze a z wykształcenia i zawodu jestem prawnikiem. Ale życie bywa cholernie przewrotne i tak trafiłam na mężczyznę z kilkoma wyrokami w zawiasach i dzieckiem z którym nie utrzymuje kontaktu (i cóż, to nie jedyne jego wady) a jednak ten facet jest dla mnie chodzącą doskonałością i jesteśmy w szczęśliwym związku od dwóch lat. Ja bym ci radziła zbierać jak najwięcej danych na temat mężczyzny który cię interesuje. Wiesz co byłoby miarodajne moim zdaniem? Dużo by ci dało spotkanie z jego rodzicami, żebyś wiedziała jakie miał wzorce od dzieciństwa, co oni mówią o nim, jakie on ma z nimi stosunki. Bo czym skorupka za młodu... W każdym razie ile się nie nagadamy, i tak nie zastąpi to twojego własnego rozeznania. Pytasz też czy ludzie, naszym zdaniem, się zmieniają. Ja uważałam że nie, teraz wiem że postawa każdego człowieka często jest zależna od tego z kim ma do czynienia.

Czy was do cna powaliło? Jak można nazwać rozbój głupstwem? Monikkk: nie wiem jak ty, ale ja takiego "dobrego chłopaka" bym nie chciał spotkać wieczorem na osiedlu.

tylko o to chodzi że taki chłopak może inaczej zachować się w stosunku do innego chłopaka spotkanego wieczorem na osiedlu a inaczej odnosić do dziewczyny z którą jest

trtrtr: wybacz, ale chyba się nie dogadamy. Dialog z tobą to jak rozmowy Tuska z premierem. Powtórzę: gość, który dopuścił się rozboju to zwykły śmieć. Porządni ludzie takich akcji nie robią. Dla mnie jest to oczywiste.

do \"kobiety (...)\": wybaczam, i nie musimy się dogadywać bo co do zasady nie do ciebie piszę ale do autorki tematu (odniosłam się tylko do twojej uwagi że nie chciałbyś spotkać kogoś takiego wieczorem a moja odpowiedź miała oznaczać że to że się boisz takiego człowieka, nie ma nic wspólnego z tym czy mają się go bać jego bliscy)

O matko, nie mogę. Czyli jak koleś jest dobry i miły a bliskich, ale bije, morduje, gwałci i okrada innych, to już jest w porządku? Weź się lecz.

A ja uważam,że ludzie się zmieniają.A co do rodziców-nie zgadzam się.Ileż to razy się słyszy-jakie to dobre dziecko-a dziecko seryjny morderca.Albo miał pomroczność jasną;-P

Gość prosta odpwiedź
zmieniają się .. zrobi drugie dziecko .. jmasz ak w banku :P

Za Wiki Books Rozbój jest przestępstwem powszechnym, jego sprawcą może być każdy człowiek. Jednakże w odróżnieniu od pozostałych przestępstw przeciwko mieniu, w przypadku których sprawca może ponieść odpowiedzialność po ukończeniu 17 lat, nieletni sprawca rozboju, który ukończył 15 lat odpowiada na zasadach określonych w kodeksie karnym \"jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne\" (art.10 §2 k.k). Jest to przestępstwo umyślne, popełnione z zamiarem bezpośrednim kierunkowym w celu przywłaszczenia. Przedmiotem ochrony jest mienie oraz wolność i zdrowie człowieka. Przedmiotem czynności wykonawczej jest cudza rzecz ruchoma, którą sprawca zabiera w celu przywłaszczenia a także osoba, wobec której sprawca dopuszcza się zamachu. Działanie sprawcy polega na zaborze cudzej rzeczy ruchomej przy użyciu jednego z trzech określonych w przepisie sposobów. Sprawca działa: używając przemocy wobec osoby grożąc natychmiastowym użyciem przemocy lub doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności. Przez przemoc należy rozumieć użycie siły fizycznej w celu pozbawienia pokrzywdzonego możliwości przeciwdziałania zaborowi mienia i zmuszenia go do bierności. Groźba natychmiastowego użycia przemocy wobec osoby musi wzbudzić w pokrzywdzonym obawę spełnienia w krótkim czasie od jej wyrażenia. Groźba taka może być wyrażona słownie, może też wynikać z zachowania sprawcy. Doprowadzenie do stanu nieprzytomności lub bezbronności polega na podjęciu takich działań, które nie są użyciem przemocy, a pozbawiają pokrzywdzonego możliwości przeciwstawienia się zaborowi mienia. Doprowadzeniem do stanu nieprzytomności może być odurzenie alkoholem lub narkotykami czy uśpienie, natomiast stan bezbronności może być spowodowany związaniem lub zamknięciem ofiary oraz np. odebraniem kul inwalidzie. §2 określa kwalifikowany typ rozboju ze względu na szczególny przedmiot jakim posługuje się sprawca oraz na sposób jego działania. Do przedmiotów którymi posługuje się sprawca zalicz się broń palną, nóż lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot oraz środek obezwładniający. Sprawca rozboju może także działać w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu lub wspólnie z inną osobą, która posługuje się bronią palną, nożem, niebezpiecznym przedmiotem, środkiem lub sposobem. Niebezpiecznym przedmiotem w rozumieniu art. 280 §2 jest każdy przedmiot, który ze względu na swoje właściwości lub sposób użycia może spowodować znaczne uszkodzenie ciała lub śmierć. Środek obezwładniający to każdy środek, którego użycie zgodnie z przeznaczeniem i właściwościami prowadzi do pozbawienia ofiary możliwości swobodnego poruszania się w ogóle lub unieruchomienia tylko niektórych części jej ciała. Mogą to być np. gaz obezwładniający oraz paralizatory elektryczne. Zwrot \"inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu\" oznacza wszystkie sposoby popełnienie przestępstwa niepolegające na posługiwaniu się bronią, nożem lub innym niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym, które stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla życia pokrzywdzonego. Rozbój jest przestępstwem materialnym, którego skutkiem jest dokonanie zaboru. Źródło: \"http://pl.wikibooks.org/wiki/Prawo_karne/Rozb%C3%B3j\"

ja niczego nie usprawiedliwiam..... po prostu nie znam dokładnie sprawy.... żeby oceniać.... moi rodzice, mieli kiedyś takiego znajomego, odsiedział kilka lat w więzieniu za MORDERSTWO!!!!!!!! i co? powinno się go skreślić? rodzice powini się do niego odwrócć plecemi- bo z mordercami strach sie zadawać? a jak sprawa wyglądała? kilku łebków poszło na dancing- czy jak to tam się wtedy nazywało, jeden poderwał laskę, która okazał się laską drugiego.... zaczeła się szamotanina, wyrzycono ich na zewnątrz.... tam zaczęła się bójka i ten znajomy tak nieszczęśliwie pchną jednego z napastników, że te uderzył głową o latarnią.....co gorsza uciekli przestraszeni - stąd kwalifikacja jako morderstwo a nie nieumyslne spowodowanie smierci.... poza tym każdy ma jeszcze prawo się zmienić......

"ludzie się zmieniają" "wyrok o niczym nie świadczy" "trzeba dać szansę" "ludzie są dobrzy" "świat jest piękny" Polecam przeczytanie rozmowy Procuratora z Jeszuą w Mistrzu i Małgorzacie na ten temat. Może się trochę opamiętacie.

zgadzam się, takich spraw jest od diabła a prawdy nie dojdziemy projektując własne lęki przed przestępcami na osobie o której wiemy że była karana a nie wiemy o co chodziło i jaki to jest teraz człowiek