Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość racuch

Moja prośba.

Polecane posty

Gość racuch

Czy ma ktos moze Słownik terminów literackich? Potrzebuje hasła o powiesc w ogole i powiesci kryminalnej:( a nie mam do niego dostepu, praca uniemozliwia mi pojscie na razie do bibliotek. Wiem,moja wina,trzeba bylo wczesniej, itd. Licze na jakas dobra dusze. Jesli nie,pozostaje wymyslac z głowy;) Dzieki za uwage.

Gość znajdź se w goglach

Gość znajdź se w goglach
Powieść kryminalna to gatunek powieści traktujący o zbrodni i metodach jej wykrycia. Odmiany Współcześnie określić można cztery podstawowe odmiany powieści kryminalnej: Odmiana sensacyjno-awanturnicza (kryminalna sensu stricto), gdzie oprócz motywów przestępstwa występują również niezwykłe przygody bohaterów. Powieści tego typu powstały I połowie XX w. we Francji, oraz Anglii. W Polsce typ tej literatury zapoczątkowany został w dwudziestoleciu międzywojennym. Odmiana detektywistyczna, która charakteryzuje się problematyką psychologiczną, której głównym bohaterem jest detektyw prowadzący śledztwo. Odmiana zwana czarnym kryminałem amerykańskim, z której wywodzi się powieść gangsterska. Odmiana milicyjna rozwijająca się wyłącznie w krajach obozu socjalistycznego. Łączyła ona elementy kryminału sensacyjnego, detyktywistycznego, oraz pewne cechy socrealistycznej powieści tendencyjnej. Przykłady Arthur Conan Doyle (seria o Sherlocku Holmesie) Ian Fleming (seria o Jamesie Bondzie) powieści Agathy Christie powieści Raymonda Chandlera (np. Żegnaj laleczko) powieści Georgesa Simenona o komisarzu Maigret powieści szwedzkiej pary autorskiej Sjöwall i Wahlöö Harlan Coben (Nie mów nikomu) Mario Puzo (Ojciec chrzestny) Erle Stanley Gardner-cykl o Perrym Masonie (i nie tylko) Ruth Rendell (seria z insp. Wexfordem) Henning Mankell

powieść kryminalna- powieść o dynamicznej-->akcji, przedstawiająca poszukiwania, które mają doprowadzić do ustalenia, kto jest sprawcą przestępstwa, a więc do rozwiązania zagadki; w innej odmianie koncentruje się na działaniach przestępców(tzw. czarna powieść amerykańska). Ukształtowała się w XIX w., współcześnie stała się jedną z najpopularniejszych form literatury rozrywkowej. Oddziałuje na twórczość o dużych ambicjach literackich (np. powieść F. Dostojewskiego, W. Faulknera, M. Butora).

Gość racuch
Dziękuje.:) Wiem,ze w googlach jest cos,ale chodzilo mi konkretnie o to haslo ze słownika.