Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

panna dzeszczowa

grupa krwi u ojca dziecka

Polecane posty

Gość jaką ty masz
zalezy od tego jaką ty masz..

Gość
mama E---------wcale nie musi!!!!!!!!! jestes niedoinformowana i innych wprowadzasz w bład bada sie tylko krew matki

Gość
nie ma!!!!!!!!! poczytaj o konflikcie serologicznym ale ciebie ten problem nie dotyczy

Myszko, to prawda nie musi robic badania krwi, wogole. nawet jesli ty bylabys RH- to ojciec nie musi, ale moze go zrobic by od poczatku wiedziec czy moze wystapic (ale nie musi) konflikt serologiczny. I przepraszam net-ar ze jestem taka niedoinformowana - trudno jest bywac na twym poziomie

Gość
nie przepraszaj......... ale jesli nie wiesz w czy rzecz , po co zabierasz głos mam ujemnna grupe krwi i wiem co pisze Nikt mi sie nie pytał o grupe krwi ojca dziecka gdy byłam w ciazy

Gość
28.01] 18:52 Mama E to nie musi - musialby gdybys miala Rh - jedna twoja odpowiedz przeczy drugiej zauwaz!

ja takze jestem ciekawa jaka grupe ma moj synek\\ja mam ab rh + a maz 0+ ponoc jest 6 kombinacji- kiedys by;la taka stronka do wyliczenia a w gazecie dzis przeczytalam ze moze miec albo A albo B bo jest dominujece hmm ciekawe

Diagnostyka konfliktu serologicznego Pierwszym badaniem, które należy wykonać u każdej ciężarnej, niezależnie od grupy krwi i czynnika Rh, jest ocena obecności przeciwciał przeciwerytrocytarnych w surowicy krwi. Badanie to umożliwia wykrycie wszystkich immunizacji, nie tylko u pacjentek z grupą krwi Rh (–). Jeżeli wynik badania jest ujemny u ciężarnych z grupą krwi Rh (–), celowe jest jego powtórzenie na przełomie II i III trymestru ciąży oraz w okresie okołoporodowym. Dodatni wynik badania w I trymestrze przemawia za obecnością przeciwciał, które powstały w poprzedniej ciąży. Pojawienie się przeciwciał w kolejnych badaniach lub wzrost ich miana świadczy o tym, że płód ma grupę Rh (+). Wymaga to powtarzania badań co 4 do 6 tygodni. Stwierdzenie obecności przeciwciał w surowicy krwi ciężarnej jest wskazaniem do wykonania badania USG celem dalszej diagnostyki w kierunku choroby hemolitycznej. Konflikt serologiczny może powstawać również w zakresie grup głównych A, B, AB oraz antygenów Kell, Duffy, Kid. Występują one jednak znacznie rzadziej i nie stanowią takiego zagrożenia dla płodu. Powtarzam za dr n. med. Stanisław Skublickim

net-ar, no lubie sobie troszke zaprzeczac. Ale wystarczyloby troszke elastycznosci mentalnej by zrozumiec o co mi chodzi. Moja grupa krwi to B rh - i wierz mi, spytano mnie o grupe krwi ojca! ale to moze tylko w moich stronach sa tacy ciekawscy

Gość Rh -
a ja mam Rh - i juz na początku padło pytanie o grupe krwi mojego męża. a w związku z tym, że on ma Rh+ to miałam już trzy badania na przeciwciała.

mnie też lekarz na pierwszej wizycie pytał o moją i ojca grupe krwi. Na wszelkie wypadek oboje zrobiliśmy badania:)

Gość
no i po co mezowi te badania wazna jest grupa krwi i czynnik rh matki i dziecka!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cizeko wam cos przekazac mimo szczerych dobrych checi

Ja mam AB- Bardzo rzadka grupa... Mój mąż ma (+) - wiemy, bo jesteśmy krwiodwacami :) A jak urodziło się moje pierwsze dziecko przeżyłam ciężki stres :) Było mało prawdopodobne, żeby dziecko odziedziczyło minusa po mnie... A procedura jest taka, że jak kobiecie (-) urodzi się dziecko (+) powinno się jej podać w ciągu 72 godzin po porodzie immunoglobulinę anty Rh, żeby zapobiec konfliktowi w nastepnej ciązy ;) Moja córka urodziła się 29.10, w piatek. Po piątku była sobota, potem niedziela, potem Święto Zmarłych... A ja czekałam jak głupia na tę Immunoglobulinę ;) Myślałam, że patałachy zapomniały, czy coś :O Dopiero w ostatnim dniu pobytu łaskawie mnie poinformowali, że córka ma \"moją\" grupę :)

A tak w ogóle - w pierwszej ciąży rzadko dochodzi do konfliktu... Tylko, jeśli kobieta miała w przeszłości kontakt z krwią odmiennej grupy - jakas operacja, źle przeprowadzona transfuzja... Jeżeli nie miała - nie ma niebezpieczeństwa.

net-ar nawet jeśli badania są niepotrzebne teraz, to jednak warto znac swoja grupę krwi prawda?

Gość
znac zawsze warto ale nie wiem po co komus wciskac kity ze potzrebna jest grupa i rh ojca dziecka Jonka naswietliła sprawe bardzo jasno moje dzieci wszystkie maja dodatni czynnik rh i dostawałam immunoglobuline

ja nikomu nie wciskałam kitu, lekarz zapytał mnie, a że nawet swojej nie znałam to zrobiłam i przy okazji mój facet też zrobił.