Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strach sie bac

do tych co wiedza - zwolnienie z pracy, urlop itd

Polecane posty

Gość strach sie bac

chce wyjechac do anglii ale koncze szkole dopiero 20 ostatnie egzaminy wiec chce wyjechac 22 obecnie pracuje i chcialabym w czerwcu rowniez bo zawsze to jedna wyplata wiecej i chcialabym sie zwolnic z koncem czerwcac czy moge zrobic tak ze bede pracowac a na te ostatnie dni wezme urop i juz wyjade wczesniej? czy tak sie da i czy zalatwienie tych papierow wszystkich koncowych mozna zalatwic wczesniej? wiem ze to takie zagmatwane ale bardzo mi zalezy na czasie prosze o rade kto wie

Gość strach sie bac
uppp

Gość gość2
mozesz wziasc urlop, najlepiej gdyby byl platny, jezeli go nie masz moze pracodawca nie udzielic ci urlopu bezplatnego. zreszta wszystko zalezy od pracodawcy i od stanowiska jaki zajmujesz, no i sprawdz ile czasu masz na wypowiedzenie umowy.

Gość możesz wziąć urlop
tylko jest chyba jeszcze coś takiego jak obiegówka, którą wypełniasz ostatniego dnia

nie wiem, jak jest z obiegówką na uczelni co do pracy - jesli masz do wykorzystania jakiś urlop płatny, to nawet pracodawcy zależy na tym, żebyś wybrała go do końca okresu zatrudnienia, ponieważ w innym przypadku musi Ci wypłacić ekwiwalent pieniężny za niewykorzystany urlop jeśli nie masz juz urlopu płatnego, możesz poprosić o bezpłatny, ale to juz zalezy od dobrej woli pracodawcy, czy Ci go udzieli

Gość strach sie bac
wlasnie bede miec urlop od stycznia zbieram dni ktorego nie ruszam a co to jest obiegowka?

Gość strach sie bac
ewa 33 ja nie pracuje na uczelni urlop mam tylko czy moge wyjechac juz w czasie tego urlopu czy musze czekac do ostatniego? :o

Gość strach sie bac

Oczywiście, że możesz wyjechać w czasie urlopu - w urlopie możesz robić, co Ci sie podoba. Dobrze byłoby jednak odebrać świadectwo pracy, jeśli pracujesz na umowę o pracę, a nie np. na umowę zlecenie (wtedy nie wystawia się świadectwa pracy). To ważny dokument. Pracodawca ma obowiązek wysłać go pocztą na podany w aktach osobowych adres, ale najlepiej odebrać go osobiście w ostatnim dniu pracy. Obiegówka na studiach to jest taki dokument- tabelka, w której masz 55 (no, może przesadzam) instytucji współpracujących z uczelnią bądź miejsc na uczelni typu biblioteka, siłownia, pracownia chemiczna, gdzie na koniec nauki wbijają Ci pieczątkę, że jesteś z nimi rozliczona (co pozyczyłaś, to oddałaś, nic nie zalegasz z opłatami np.). Składasz to w sekretariacie, żeby dostać dyplom do łapki.

Gość strach sie bac
hm no wiec jestem na studium wiec nie wiem czy jest tam obiegowka :o tylko ze jak juz wyjade to wroce dopiero na swieta i to jest to na razie swiadectwo pracy nie bedzie mi potrzebne wiec mogliby je wyslac poczta lub np moi ktos z rodziny moglby mi odebrac a czy wyplate mogliby rowniez odebrac oni? czy ja musze sie podpisac na liscie czy moze ktos upowazniony?

Idź najlepiej do prawnika - za poradę zapłacisz pewnie 100 złotych, albo nawet mniej, a będziesz wiedział na czym stoisz. Możesz też poszukać informacji na ten temat wśród znajomych, którzy studiują prawo - ten sposób polecam, sama go często wykorzystuję ;-)