Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tyzik

Zgoda na pośmiertne oddanie narządów

Polecane posty

Mam pytanie, czy ktoś wie gdzie należy złożyć takie oświadczenie? BARDZO MI ZALEŻY!

Gość do tyzik
Wystarczy Twoja pisemna zgoda! Ja noszę taką karteczkę przy sobie:)

mozesz formularz pobrac ze strony wydrukowac i wypelnic a potem to nisc przy sobie...ja mam w kazdej torebce po jednym...tak na wszelki wypadek........a no i warto poinformowac rodzine o tym zeby w razie czego (odpukac) nie bylo zaskoczenia itd. a formularz mozesz pobrac ze strony: www.przeszczep.pl nazywa sie to oswiadczenie woli

Niebardzo pomoge,ale jest taka instytucja,gdzie sklada sie pismo.Nie pamietam nazwy.

Ta instytucja to jest po to,aby zastrzec sobie,aby nie pobierac od Ciebie narzadow.Ale to dziwne wszystko.

Gość fggggdgddg
wg polskiego prawa jeżeli nie złoży się oświadczneia o tym że NIE wyraża się zgody na posmiertny przeszczeop to bez pytania kogokolwiek o zgodę lekarze moga pobrać twoje organy po śmierci do transplantacji. Praktyka jest jednak taka, całe szczęście, że lekarze bardzo szanują zdanie rodziny i ZAWSZE o tą zgodę pytają. W końcu nie każdy musi wyrażać zgodę. Ja jestem jak najbardziej zwolenniczka przeszczepów i noszę od ponad 2 lat zgodę na ewentualny przeszczep w etui z dokumentami , za dowodem. najpierw napisałam odręcznie. później fundacja zajmujaca się przeszczepem przesałała mi ich oryginalne oświadczenia woli. Noszę oba za dowodem, który zawsze mam przy sobie. Wie o tym rodzina, a mój mąż tez nosi takie oświadczenie. Mam jeszcze z 15 takich oswiadczeń i kiedy próbowałam komukolwiek ze znajomych lub rodziny dac to reakcja była zawsze dziwna, zmieszanie. Nie wiem dlaczego ludzie się tak boja takich deklaracji? nigdy nie wiadomo kiedy to nam może byc potrzebne??? poza tym dzieki takiemu oświadczneiu nie traci sięczasu na pytanie o ewentualna zgodę, w razie czego.

Mam przed oczyma artykuł ,ale on dotyczy oddania narządów w celu badań .Nic nie pisze o możliwości oddania organów do przeszczepu . Jest podane wszytko ,wszystkie formalności jakie trzeba dokonać ,jeśli to cie interesuje to mogę napisać .

Gość to ja pisałem
ktoś tu dobrze mówi. w naszym prawie każdy jest potencjalnym dawcą organów do przeszczepu, CHYBA ŻE zastrzeżesz że się na to nie zgadzasz- jest od tego specjalna agencja. jeśli twoje dane nie znajdują się w ich bazie, tzn że lekarze mogą od ciebie wziąć narządy. szczerze? te wasze karteczki są niewiele warte. jeśli wy macie takie coś w portfelu i nie daj Boże coś się z wami stanie, to i tak zapytają się najbliższych o zgodę. i jeśli oni się nie zgodzą, to lekarz prawnie niby może i tak zrobić przeszczep, ale ma problem natury moralnej. i często bywa tak że ulega rodzinie i do przeszczepu nie dochodzi. dlatego najważniejsze jest aby poinformować bliskich o swojej woli bycia pośmiertnym dawcą i poproszenie ich o uszanowanie waszej decyzji.

Gość mamnumerpl
Zapraszamy do wpisu: www.mamnumer.pl

Gość gość
Jw wiem ze stary temat, ale... Posmiertnie nie da sie oddac organow, bo sa nomieuzyteczne. Organy pobiera sie od zyjacych jeszcze dawcow, a smierc mozgowa tak na prawde nie istnieje.