Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniaaaa18

słabnięcie po pobieraniu krwi.....zna ktoś ten problem.

Polecane posty

Gość aniaaaa18

nie boję się pobierania krwi...kiedy byłam w szpitalu miałam to robione codzinnie...wiec zapeniwam was że to nie strach....dziś z nowu byłam u pobierania krwi....po 5 minutach wstałam...idę do domu i znowu to dziwne ciepło idzie mi od kręgosłupa, szum w uszach, zrobiło mi się niedobrze i musialam uśiac na chodnku....wstawalam ale zaraz znowu musialam uściasc. wszyscy mi wmawiaja ze to ze strach. denerwuje mnie to. bo wiem ze to cos innego:( tylko niew iem czym to moze byc spowodowane? czy ktos nza odpowiedz?

Gość nadia***
hej, ja mam ten sam problem...niestety też zdarza mi się mdleć po oddaniu krwi...lekarz stwierdził anemię-za mało czerwonych krwinek, a co za tym idzie-dieta zbyt uboga w żelazo...więc zadbaj o posiłki z dużą ilością tego mikroelementu

Gość dokladnie mam tak samo
i uprzedz przy pobieraniu ze "po" mdlejesz

Gość ihopek
To chyba jakiś atawizm. Np u dzieci istnieje paniczny lęk przed utratą krwi. Myślą, że skoro z nich wypływa i nie są w stanie jej zmusić by wróciła do organizmu razem z niż tracą "życie". To chyba taki sam mechanizm obronny jak w przypadku bólu. Ból jest sygnałem, że dzieje się coś niedobrego i pewnie dlatego też upływ krwi też powoduje reakcję lękową, tak głęboko zakorzenioną w naszej świadomości że, no właśnie mdlejemy mimo "dojrzałego" wieku czy całej tej racjoanalizacji.....

Gość ihopek
Dzieci nie wiedzą przecież że nie są naczyniem z krwią lecz że organizm cały czas wytwarza nową krew. Boją się bo są przekonane że raz utraconej krwi już nie odzyskają....

Gość aniaaaaa18
ale ja powąznie się nie boję:) nigdy nawet by mi to przez mysl nie przeszło...przeżywałm w życiu duzo gorsze rzeczy i badanie krwi to naparwde pikuś...tylko po prostu po badaniu słabnę. nadia***--> tylko że ja właśnie podobno nie mam anemii...dziwna sparwa:(