Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takowa_zainteresowana_w_takim

Dzieląc rachunek na pół...

Polecane posty

Gość takowa_zainteresowana_w_takim

Witam. Wszystkie koleżanki dziwią się, że gdy ide z moim M. do kina, ja płacę za swój bilet, a on za swój. ,,To jak to tak..idziecie do kina razem czy osobno ?'' Jemy obiad w restauracji. I znów rachunek na pół. ,,To on jest Twoim kolegą czy facetem?'' A prawda jest taka, że ja widzę to trochę inaczej. Nasz zwiazek to zwiazek na odleglosc i moj M. ponosi jeszcze koszty podróży- ok. 50 zl miesiecznie. Dodam jeszcze, ze nie pracuje, bo oboje dopiero kończymy liceum. A Wy jak to widzicie ? Czy dobrze robie czy nie?

Jest przynajmniej jasno miedzy Wami, zadnych niedomowien, niespodzianek czy stresow finansowych. Nie pracujecie, jestescie wiec na utrzymaniu rodzicow. W stosunku do nich tez jest to w porzadku. Niewazne jakie sa zasady danego zwiazku - wazne zeby obydwoje sie na nie godzili i zeby byly oczywiste.

Gość powiedz kolezankom
że właśnie jest Twoim facetem a nie sponsorem..

takowa i cale szczescie, ze nie rozumiesz ;) Nie warto sie zastanawiac nad tym co tam sie dzieje w tych ich pustych glowkach nastawionych jedynie na branie kasy :O

Gość krucha z cukrem
oj, daj spokój. nie słuchaj koleżanek - one najwidoczniej uważają, że ze związku z facetem musza wynikać jakieś konkretne korzyści materialne. ja osobiście byłam w szoku, kiedy dowiedziałam się, że połowa moich koleżanek jest zwyczajnie opłacana przez swoich facetów i bynajmniej nie jest to zapłacenie za piwo w pubie, ale kupno płaszcza na zimę, butów, torebki, opłacenie szkoły itd... szok. grunt, to rozsądnie podchodzić do finansów. naciągactwu mowimy zdecydowane NIE! :)

Mam tylko nadzieje, ze im przejdzie ten kryzys wieku nastoletniego :P Moze im sie wydaje, ze nasz krolewicz musi teraz jezdzic nie na bialym koniu, a na takim pozlacanym? Tylko szkoda mi ich, bo z drugiej strony nie zbuduja dobrego zwiazku...

Gość Melchior
:-) Jestem gotów zostać opłacany przez kobietę. Dla wyrównania historycznych rachunków.

Gość krucha z cukrem
wiesz, każdy inaczej definiuje "dobry" związek. relacji opartej na miłości, przyjaźni...po prostu czerpania przyjemności z samej obecności tej osoby pewnie nie zaznają. za to zapewne nieźle sie "ustawią" w życiu ;) kwestia priorytetów. wybierasz to, co wolisz :)

Gość Melchior
Zażenowana z całą pewnością z powodu tego futra. Rozumiem. Która kobieta teraz nosi futro?

Gość Melchior
Czy i ona także opłaca w połowie rachunki za futro? Ta Twoja babcia?

Gość blablablablablabla
(Melchior, historyczne rachunki są już wyrównane, mój facet się tym zajął.) Takowa_zainteresowana..., i słusznie postępujesz, przynajmniej nie czujesz się uzależniona a twój chłopak przerażony wizją rachunku z restauracji, skutecznie zniechęcającą do takich wyjść. Podejrzewam że koleżanki zazdroszczą wam porozumienia, i tego że chodzicie tu i tam, nie oglądając się na to kto wypad sfinansuje. Trzymaj się!

Gość blablablablablabla
zwierzęta są obdzierame półżywe ze skóry, wcześniej męczą się w klatkach, matki rodzą maleństwa tylko po to żeby wkrótce zginąć, jak i te ich słodkie maluszki za jakiś czas, całej hodowli towarzyszy strach zwierząt które czują co się dzieje w barakach obok, ich rozpaczliwe próby uratowania się to co najmniej żenujące, w tym dla tego kto potem ma na sobie takie futro z dziesiątek zwierząt, bezmyślnie zadowolony to tak out topik, ku uwadze

Gość Melchior
A Ty jadasz świńskie kotlety, blablabla?

Gość Jeżeli nie pracujecie
to uważam, że jest ok Kolezanki twoje myślą, że co, on ma iść kraść, albo ciebie maja finansowac jego rodzice ?

Gość Przypuszczam że
gdyby on pracowal to pewnie nie raz by chcial za ciebie płacić ... a ty nie raz za niego :-D

Pisze widzac te sytuacje z punktu widzenia rodzica dziecka uczacego sie/studiujacego. Gdyby moj syn mial finansowac jakas lale z mojej kieszeni - nie podobaloby mi sie to ani troche (a tym bardziej gdyby paniena miala wymagania z ksiezyca). Rozumiem i nawet namawialabym na drobne (zaznaczam: DROBNE!) prezenciki typu mila karteczka, ksiazka, bibelot, kwiatek bo to niewiele kosztuje a ile radosci moze przyniesc. Natomiast corka (dorosla, na studiach ale wciaz na utrzymaniu rodzicow) mieszka z chlopakiem i dziela wszystkie wydatki miedzy siebie, On juz po studiach, pracuje ale mimo wszystko corka woli czuc sie niezaleznie. Oplaty tez dziela (mieszkaja w moim mieszkaniu, ja czasem cos dokladam ale rzadko, place rachunki jak przyjezdzam za okres w ktorym korzystam z mediow). Sama nigdy nie lubilam takiej zaleznosci i zawsze staralam sie byc na swoim - musze Cie jednak uprzedzic ze takie jak my nie maja latwego zycia ale za to wszystko osiagaja same, nie sa bluszczami. Nawet w malzenstwie bylam "chora" gdy zdarzalo sie ze musialam na chwile pozegnac sie z niezaleznoscia (niemoznosc podjecia pracy). U mnie to uroslo prawie do obsesji ;) bo balam sie wypominania ale to juz inna bajka.

Jakos nie chcialabym zostac lalą, którą się sponsoruje i żerować na jego rodzicach. Zwłaszcza, że rodziców ma bardzo fajnych i miłych :) Zazdroszcze mu tej rodzinnej atmosfery w domu :) Od mojego M. dostalam wlasnie duzo taki milych rzeczy jak ksiazka czy kwiatek i powiem szczerze, ze bardziej mi sie to podoba niż jakieś drogie prezenty, ktore moglyby mnie wprawic w lekkie zaklopotanie.