Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PJ

Obfite wypadanie brwi... - co robić?!

Polecane posty

Gość PJ

Hej. Mniej więcej od września ubiegłego roku (ok. 5 miesięcy) mam problem z wypadaniem brwi. Wychodzą mi one w dość dużych ilościach i ostatnio wyraźnie się przerzedziły. Nie mam pewności, czym to jest spowodowane. W ubiegłe wakacje niemal przez cały okrągły miesiąc przebywałem na dużym nasłonecznieniu - wtedy moje włosy i brwi czasowo bardzo się rozjaśniły. Być może nadmierna ekspozycja na światło słoneczne zapoczątkowała taki proces (?). Byłem w tej sprawie u mojej lekarki - dermatolog, u której leczyłem się również z trądziku. Stwierdziła u mnie zapalenie łojotokowe skóry. Aby zapobiec przenoszeniu się łupieżu i grzyba ze skóry pod włosami na głowie - na brwi, poleciła mi Nizoral. Natomiast na brwi kazała mi nakładać maść sterydową - Locoid Crelo. Stosuję się do jej zaleceń już od dwóch miesięcy. Łupież mi się zmniejszył, natomiast brwi - jak wypadały, tak wypadają... (Może za rzadko nakładałem to LC?). Tydzień temu znowu byłem u pani doktor, mówiąc jej o nieskuteczności tej terapii, a ona kazała mi częściej - tzn. codziennie - stosować Locoid Crelo... Poza tym od dłuższego czasu zażywam również doustnie drożdże piwne z domieszką skrzypu polnego i pokrzywy, czasami także witaminę A. Odżywiam się raczej dobrze. Bywa, że przy toalcie porannej / wieczornej albo przy nakładaniu tej maści, o jakiej wspomniałem, za jednym razem wychodzi mi nawet 5 brwi :/... To bardzo nieprzyjemne. Co robić??? Z góry dziękuję za dobre rady. * (PS. Może dla niektórych zabrzmi to infantylnie i "nienaukowo", ale czy może się to wiązać z utratą nasienia? Podobno zawiera one duże ilości cynku i selenu (uczą się o tym nawet studenci medycyny), a słabszy organizm może źle zności nadmierne ubytki tego typu (?)...)

Gość PJ
Czy ktoś mógłby mi pomóc? :(

Gość kup sobie olejek rycynowy
nie zraź się tym, że jest on na zatwardzenie. Wszystkie prawie kobiety sosują go na rzęsy i brwi (lekko je nawet przyciemnia). Na efekty trzeba nieco czekać 🖐️

Gość zbadaj tarczyce koniecznie

Gość PJ
1. Nie jestem kobietą (patrz - ostatni akapit pierwszego posta). 2. Już ze dwa, trzy razy nakładałem sobie olejek rycynowy - przyklejają mi się do niego brwi i jeszcze więcej ich wyłazi :/. Poza tym, skoro maść sterydowa nie za bardzo pomaga, to olejek rycynowy chyba nie jest bardziej skuteczny (?), sam nie wiem... A może coś doustnego? Ech... Ciężka sprawa.

Gość PJ
Tarczycę? A to może mieć jakiś związek z brwiami? Jakieś ok. dwa lata temu robiłem sobie kompleksowe badania endykronologiczne - także na tarczycę, i nie wykazały żadnych nieprawidłowości... Może to wypadanie jest od stresu (jestem dość nerwowy), ale żeby w takich ilościach... Włosy też mi czasą lecą, ale mam je dosyć bujne i ubytków nie widzę. Chyba wypada mi ich mniej, niż brwi.

no bo go za dużo nakładasz 🖐️. Pożycz od kogoś (jakiejś kobiety) czystą szczoteczkę od tuszu, zamocz w olejku, nieco przetrzyj, i rozsczesz na brwiach. Ja mam z natury cienkie słabe brwi i też mi leciały po 3 dziennie, ten olejek nie działa na wszystkich, ale jeśli ktoś mam mocne włosy (a faceci z reguły takie mają) to efekty są widoczne po paru tyg (może szybciej). Słuchaj, a może Ty śpisz tak, że brwi "wycieras" w poduszkę i one się osłabiją, w efekcie czego "odczepiają się" pod wpływem porannej toalety. Spróbuj spać na plecach. Poza tym, brwi też wypadają, jeśli naskórek na brwiach jest suchy i się łuszczy. Kup sobie maść ochronną z witm A hasko lek ok 2 zł kosztuje, i smarują nią brwi (wniknie w głab skóry)

nie przejmuj się kretynkami :), oby ich nie spotkało "nie życz nikomu co tobie nie miłe " 🖐️

Gość PJ
Mam spać na plecach? Czy to nie przesada? Całe życie spałem na boku i jakoś mi dotychczas te brwi nie leciały... Powiadasz, żeby sobie szczoteczką (co to takiego?) do brwi smarować? Może spróbuję... A co jest lepsze - maść z wit. A czy olejek rycynowy? Bo nie będę smarował się jednym i drugim... A poza tym... Zwykle myję skórę mydłem szarym. To może od tego wysusza mi okolice brwi i one wypadają? Akurat mydło szare dobre jest na trądzik (wysusza przetłuszczoną cerę, choć moje problemy trądzikowe nie są już na szczęście zbyt poważne), ale może na brwi - nie... Aha. Dodam jeszcze, że zanim zacząłem stosować tą maść Locoid Crelo od dermatologa, to czasami wychodziły mi pryszcze pod brwiami - chyba takie zmiany łojotkowe... Więc już nie wiem, co robić - wysuszać, nie wysuszać???

Gość PJ
Do Somofmy - akurat brwi mam jeszcze wyraźne i w miarę ładne, choć dawniej miałem ładniejsze, nie chcę jednak pozwolić na ich dalsze przerzadzenie się...

nie wiem czy przesada. Wcześniej może to spanie nie miało znaczenia, ale jak sam napisałeś, meszki włosowe mogły się osłabić od słonća i do ej pory nie dojść do siebie. Jeśli nie robi Ci to różnicy, to spróbuj. Ja np. lewą brew mam gęstszą niż prawą :O, bo śpię na prawym boku i" wycieram" ją w poduchę, a kiedy się budzę, mam 2,3 brwi na tej stronie (sic!). olejek działa na włos, maść na skórę. Stosuj to mydło, a później nawilż brew. Możesz jeden wieczór użyć olejku, następnego maść (to raptem, w sumie jakieś 7 zł - maść + olejek), a na pewnie nie zaszkodzi.

ej, tylko nie odstawiaj tego olejku po 2,3 tyg jeśli nie widzisz poprawy ! Kosmetyczki zalecają co najmniej 3 m-czną kurację. a szczoteczka to część tuszu do rzęs, nią nakład się tusz. Zaangażuj jakąś kobietę, na pewno Ci pomoże, tylko doklądnie ją umyj od tuszu:). Nie wiem, co więcej Ci poradzić, mnie brwi robią się coraz gęstsze, tzn nad tą prawą jeszcze pracuje, ale jak przestanę ją wycierać w poduchę, będzie OK. Powodzenia !

Gość zawsze mozna
przykleic sztuczne jak ten gosc w akademii policyjnej :)

Gość PJ
A nic innego nie możecie polecić???

Gość ello...
Może spróbuję pokombinować z tym olejkiem rycynowym i maścią witaminową. Czy nikt nie ma większej wiedzy na ten temat (etiologia, leczenie)...?

Gość lord_y
Też mam ten sam problem. Od grudnia wypadają mi brwi. Jest to bardzo dołujące i na dodatek swędzi i piecze. Byłem 3 razy u dermatologa i przepisała mi płyny sterydowe. Jeden Diprosalic 2X w tyg a codziennie robiony z hydrocortyzolem. Stosowałem to 3 tyg a brwi dalej wypadają i na dodatek skóra się delikatnie złuszcza. Dodatkowo zauważyłem zwiększone wypadanie włosów łonowych. Po dzisiejszej wizycie lekarka kazała je odstawić i skierowała mnie na badania mikologiczne iż może to być grzyb. Badałem sobie Hormony tarczycy FT3 FT4, płciowe testosteron, LH, prolaktyna i nadnerczy DHEAS04 i wszystko ok a brwi już mi się bardzo przerzedziły i nie bardzo widać żeby w którymś miejscu odrastały:(:(:(

Gość Cortez
Za duzo onanizacji tez PODOBNO oslabia cialo, wlosy, skore, kosci i umysl. Chodzi glownie o wytrysk ( o pozbywanie sie spermy ) to naprawde facetow oslabia. Przecierz kobiety same moga zauwazyc ze jak facet sie spusci to chce mu sie spac, a kiedy nam sie chce spac ? jak jestesmy slabi prawda. W spermie jest poprostu duzo meskiej energi przecierz z tego rodzi sie czlowiek.

Gość yyyyyyyyyyyyyy
ja tez mam łojotokowe zapalenie skóry i tradzik i tez wypadają mi brwi. Wygląda na to,że to od tego łojotoku. Niestety nie wiem co poradzić.Trzeba zwalczyć zapalenie.

Gość aaaaaaaaaaas
o kurcze:O od siedzenia przed kompem?:O ale co dokladnie dzieje sie ze skora?ja mam taka prace od kilku lat i juz zauwazylam ze jakos zaczely mi nadmiernie wypadac rzesy ale nie brwi

Gość upupuu

Gość upupuup

Gość chyba zescie powariowali
calkiem :-O w zyciu nie slyszalam zeby od czestych wytryskow wypadaly brwi... bzdura jakas totalna, znam kilka osob ktore sie pieprza jak kroliki i brwi maja normalne :-) z tego slonca tez raczej nie bo w kaliforni czy we wloszech wszyscy musieliby flamastrem sobie brwi rysowac :-P poza tym czego szukasz skoro dermatolog zdiagnozaowal i wypisal leki - przeciez to nie bedzie cud, ze pomoze po 3 uzyciach, leki na lupiez, grzybice, lojotokowe zapalenie skory itd bierze sie miesiacami zeby najpierw zatrzymac proces a potem spowodowac odrastanie, wiec przestan kombinowac z olejkami rycynowymi i masciami z wit A tylko stosuj sie do zalecen lekarza w 100 % i badz cierpliwy

Gość upuupu

Gość upuupup

Gość upupupu