Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość herbaciana herbata

Która herbata jest zdrowsza zielona czy czerwona???

Polecane posty

Gość herbaciana herbata

j.w.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patyczek niebieski
zielona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona of kors
pewno zioelona bo czerwona odchudza, a waidomo ze te wszystkie specyfiki odchudzajace to maja skutki uboczne bo jak nie odwadniaja orhganizmu to znowu robia z nim cos innego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czerwona jest lepsza na odchudzanie. przyspiesza przemiane materii, oczyszcza organizm z toksyn, a pita po diecie zapobiega powstawaniu efektu jojo. natomiast zielona herbata świetnie pobudza (ma ponoc lepsze dzialanie jak kawa), spowalnia procesy starzenia sie skóry oraz oczyszcza organizm z toksyn. tak wiec obie sa dobre :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ani zielona ani czerwona herbata nie mająskutków ubocznych :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luuluska
Picie zielonej herbaty dla Chińczyków jest swego rodzaju filozofią - drogą doprowadzającą do harmonii, spokoju ducha i prostoty, dla wszystkich natomiast może być drogą do zdrowia. Herbata zielona jest najstarszym napojem świata. Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent herbatą czarną, jej zielona siostra popadła w niełaskę. Obecnie jednak, wraz ze wzrostem świadomości o zdrowym odżywianiu, zielona herbata w Europie ma coraz większe znaczenie. Jej spożycie w Niemczech, Francji, Włoszech i Anglii w ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie. Thea sinesis Tak właśnie naukowo nazywa się herbata zielona - Thea sinesis,czyli herbata chińska. I chociaż krzew ten rośnie także w Japonii, Wietnamie i Indiach, pewne jest, że zielona herbata pochodzi właśnie z Chin. Pochodzi zresztą z tego samego krzewu co czarna, różni się jedynie sposobem produkcji. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej wartościowe składniki. Różni się również aromatem, a barwa naparu nie jest tak intensywna jak herbaty czarnej. Dla zdrowia i urody Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami. Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.: * chroni przed zawałem serca, * łagodnie stymuluje krążenie, * zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, * obniża poziom cholesterolu, * zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, * wzmacnia zęby i kości, * reguluje procesy trawienne. Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu. Jasność umysłu i aktywność Szczególnie docenia się działanie pobudzające i odprężające zielonej herbaty. Popijając ją, łatwiej się skoncentrować, szybciej można się nauczyć tekstu na pamięć. Przyzwyczailiśmy się pobudzać nasz organizm "małą czarną", która działa co prawda szybko, ale krótko. Zawarta w zielonej herbacie kofeina nie atakuje tak gwałtownie naszego organizmu. Jest to więc idealny napój dla osób, od których wymaga się nieustannej jasności umysłu i aktywności. Nasze zmysły stępione kawą, alkoholem, nikotyną mogą być niezadowolone po pierwszej filiżance. Nie rezygnujmy jednak, a doświadczymy wysublimowanych smaków. Dobry aromat, dobry smak... Aby polubić herbatę, najpierw należałoby poznać tajniki jej zaparzania. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu około 5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego dzbanka, gdyż jeżeli tego nie zrobimy, będzie miał on gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy inny smak. Według Arenda Vollersa, znawcy kultury chińskiej, przy pierwszym zaparzaniu otrzymujemy herbatę o dobrym aromacie, przy drugim uzyskujemy dobry smak. Natomiast trzecie zaparzanie ofiaruje nam... herbatę długiej przyjaźni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość herbaciana herbata
luuluska--->dzieki za dokładny opis dzialania zielonej herbaty:-)Innym też bardzo dziękuję za odp.:-) Pozdrawiam🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pije czarno

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na pobudzenie mózgu najlepszym rozwiązaniem bedzie zioła Yerby z życiorysu wiem hihi dwadzieścia sześć latek na karku dostałbym wrzodów w wyniku stresu w pracy lecz już dzięki herbacie mate jest ok http://www.naturamarket.eu/yerba-mate/ yerba odchudza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Każda herbata ma nieco inne właściwości, więc wybierając konkretną powinniśmy kierować się tym, czego oczekujemy. Ja sama częściej pijam zieloną, czerwona za to ma ponoć właściwości odchudzające. O parzeniu herbat warto też poczytać: http://frappe.pl/rodzaje-herbat-i-ich-wlasciwosci-jak-parzyc-i-podawac-rozne-rodzaje-herbaty/ bo szczerze mówiąc chyba mało kto się nad tym zastanawia. Wiedza o właściwościach herbat może być przydatna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pbD6Ho2ZW4cAdLYIEcrU2Ecr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×