Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niwa

Cukrzyca ciążowa czy ktoś miał ?

Polecane posty

Czy ktoś może mi powiedzieć cos na ten temat.Ja jestem w 23 tc. i zrobiałm badanie na krzywą cukrową i jetsem totalnie załamana na czczo wyszedł mi wynik w normie ale po wypiciu 50 glukozy norma jest do 7,8 a ja mam 11,3.

Miałam cukrzyce ciążową prawie przez połowe ciąży.Oczywiście od razu lekarz zalecił diete cukrzycową dla kobiet w ciąży.Po ciąży minęła cukrzyca ale mój synek miał alergie na białko.Przypuszczam że nie tolerancja białka wynikała z mojej diety gdyż właśnie podczas ciąży kazano mi odrzucic lub drastycznie ograniczyc wszelkie produkty mleczne!Dokładnie wypytaj lekarza o diete i jej skutki.Pomyślnego rozwiązania!Pozdrawiam m.

Ja mam niestety cukrzyce ciężarnych :( Jak na razie dostałam glukometr i mam godzinę po każdym posiłku mierzyć cukier.jak na razie obeszło się bez insuliny ale niestety dieta i jeszcze raz dieta. Herbata niesłodzona,żadnych tłustych ani ciężkostrawnych rzeczy.Nic co ma cukier.Chleb koniecznie razowy bo po zwykłym cukier idzie do góry. Teraz po trzech tygodniach mierzenia czasami pozwalam sobie na herbatniki półsłodkie albo na pomarańcze ale tylko wtedy gdy cukier wychodzi mi niski.

Aha Ja w pierwszej ciąży spożywałam dużo nabiału a moje dziecko i tak miało alergię na białko. Wydaje mi się że źle wpływa spożywanie w nadmiarze jak i w małych ilościach.

Niwa cukrzyca ciążowa to nie koniec świata, to dość częsta dolegliwość ostatnimi czasy.....poza tym wynik obciążenia 50 gramami glukozy nie jest przesądzający o cukrzycy, chyba że tak jak u mnie było jest bardzo wysoki, trudno mi się wypowiadać na temat Twojego bo ja miałam inne jednostki więc nie wiem jak ma się to do Twojego badania. Prawdopodobnie lekarz zleci badanie obciążenia 75 gramami glukozy i jeśli tu będzie cukier za wysoki lekarz na pewno skieruje Cię do poradni cukrzycowej gdzie dostaniesz glukometr i wszelkie wytyczne odnośnie diety. Najważniejsze jest trzymać cukier w ryzach a będzie dobrze. I jeszcze jedno nigdy, przenigdy nie słuchajcie jeśłi ktoś mówi, że pod sam koniec ciąży można sobie odpuścić dietę, ja miałąm pod koniec ciąży trochę zwiększone normy dopuszczalne cukru ale pilnowałam tego bardzo. Po porodzie cukrzyca zniknęła:)

Gość Natalia M
CZesc ,nie am sie co zalamywac, po prostu troszke inaczej twoj organizm pracuje ,najczesciej konczy sie po pologu. Jednak wezwzglednie stosuje sie do diety.Nie licz na kolezanki itp. idz po skierowanie do lekarza dietetyka lub zajmujacego sie dabetykami,taki rodzaj cukrzycy jest naprawde czesty. Warto zaopatrzyc sie w glukometr. Lekarz pomoze ci zmienic nawyki zywieniowe,ustali jadlospis,wszystko wyjasni.Nie martw sie dziecko nie dziedziczy tego po tobie, ani nie urodzi sie chora, a i tobie to przejdzie ..

Gość norma.
7,8 mmol/l - 140 mg% 11,3mmol/l- ok. 200 mg% Twoje wyniki są na granicy nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy. Przestrzegaj zaleceń a będzie dobrze.

Gość norma.
Eh, źle przeczytałam, myslałam że 7,8 po obciązeniu, jednak cukrzyca.

Gość norma.
W zasadzie to już nie wiem sama, w każdym razie w 2h po obciążeniu powinno być do 7,8. Od 7,8 do 11,1 nieprawidłowa tolerancja, a powyżej 11,1 cukrzyca. Może najlepiej spytaj lekarza to ci wyjaśni :)