Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość michaaa

skąd wziąć gips szapchlowy na ścianę?

Polecane posty

Gość michaaa
psterko a jaka jest cena gładzi? duzo drozsza jest ta gładź?

Gość masajska psterka kóz
Tylko uważaj, żeby nie zetrzeć wszystkiego :D I przygotuj się na mnóstwo pyłu - okno najlepiej otwórz, wszystko powynoś, albo chociaż szczelnie przykryj

Gość michaaa
ta jak okno otworzę to dopiero zacznie mi wiuwać :o zreszta to przedpokój to i tak saprzeciagi

Jak nie otworzysz to się udusisz. Maseczkę przeciwpyłową se kup, taką na nos i usta i gogle załóż jak masz. Narciarskie.

Nie wiem, jaka jest różnica w cenie, bo jak kupuję to po 25 kg Uni Gipsar

no nie pszesadzajcie poprostu umyć się po tym trzeba

chyba wykąpać :D:D:D

Gość michaaa
nie no z ta maseczka to wiem, ze się przydaje bo rodzina robila remont

Gość u nas od dawien dawna jest zwy
do kawałka ściany nie używaj siatki tylko papier o minimalnej ziarnistości. musisz mieć na co założyć ten papier-jeśli nie masz kostki użyj kawałek równego drewna. Nie nakładaj zbyt dużo gipsu, staraj się przy nakładaniu aby było równiutko to później nie namęczysz się przy zacieraniu. Możżesz też zrobić to na mokro bez zacierania-użyj gąbki w momencie ścinania się gładzi. Tylko partacze nakładają dużo tylko po to żeby potem wynieść w śmieciach wszystko co nałożyli. masajska..._gładz szpachlowa zawiera gips.w tej terminologii o to samo chodzi.Inny jest tylko tynk maszynowy. I nie gruntuj farbą rozcieńczoną z wodą-to zła rada. Użyj gruntu lub nic nie używaj-świerzo gipsowane ściany nie wymagają koniecznie gruntowania. Kolor wyjdzie bez problemu. pozdrawiam

aha, i nie ma nic gorszego niż "gipsar" także omijaj.Każdy dobry majster to powie

Byś się nie zdziwiła :D

Gość michaaa
u nas od dawien dawna jest zwy -->dzięki[kwiat[:) Mam kostkę taką z uchwytami. W mordę jeża - ile to trzeba wiedziec no...:o Zresztą jeden problem mam z glowy, bo co do gładzi to i tak wiecej niz 5kg nie uradzę, wiec za duzo na pewno nie kupię:D

Popatrz. A u mnie jeszcze nie odpadł :D

tu nie chodzi o odpadanie tylko o jakość. jest za mięki i tylko partacz co idzie na latwiznę go używa żeby się nie namachać przy zacieraniu.. Mężczyzną jestem. Mam firmę budowlaną-tym się zajmuję

A propos różnicy: raz kupiłam coś na czym pisało gips szpachlowy 9wcześniej miałam coś na czym pisało gładź szpachlowa), wierz mi, różnica była kolosalna i w nakładaniu i w ścieraniu i w kolorze, a z Ciebie taki majster jak z koziej dupy trąbka :P

na mokro pez packi nie polecam :( na własną odpowiedzialność :)

Sądzę, że jak się idzie w skalę przemysłową to się nie używa art. do pieszczenia domu, tylko coś co jest funkcjonalne, tanie i wydajne. Wybacz, ona nie ma firmy budowlanej i sądzę, że woli iść na łatwiznę :P byle szybko i w miare prosto te pół metra ściany zrobić :-0

ZWYKŁY PAPIER SIĘ SZYBKO ZACIERA A SIATKA NIE sorki za litery dlatego jest o wile łatwiej co z ciebie za majster :)

Gość oliwieraaaaaaa
A ja mam pytanie o tynk retro - lub strukturalny. Czy to to samo? Jak to się nakłada (robi) czy jest drogi? wydajny? jak się prezentuje i czy w ogóle opłaca się w to bawic!?

Gość michaaa
dobra, jestem jeszcze 5min, ale juz wiem co i jak bo sobie przypomnialam troche jak to wygladalo u rodzinki a czy mozna szlifowac nast.dnia?nie pamiętacie? ile toto schnie?

Poza tym, po ch... się namachac przy zacieraniu, jak się można nie namachać ? :P

szlifować możesz i za dwa lata jak chcesz

nawet jak znajdziesz dwa worki z napisem Głądz... czy gips... ale innych firm to się będą różniły. np. gładz kreissel'a i gładz z innej firmy nie będą takie same. ani w gęstości, ani twardości, ani w czasie schnięcia ani w kolorze. Są te bielsz i są szarawe. Np. gotowa gładz śnieżki jest tak biała że nie trzeba już malować na biało-mówię o finiszu.

Gość michaaa
2 lata to ja robię juz ten remont :o

Podobnież jak Uni Gipsar lux czy jaki tam. I wiem, że jakość nie jest nigdy identyczna w zależności od firm, ale sorry, nie różni się 5 odcieniami, jak w przypadku gipsu i ładzi

pól dnia schnie zobaczysz jak będzie miało jednolity jasny kolor zależy od temp i wilgoci

Gość oliwieraaaaaaa
a co z tym tynkiem strukturalnym ? Czy dobrze się trzyma na ścianie? Czy najpierw trzeba zdrapać poprzedni kolor ( ło matko... jak ja nitego nie lubię...) NO i w przyszłości, jak już mi się znudzi ten tynk - co zrobić?

Spytaj Pana w sklepie :D

Gość michaaa
fiu fiu jaka ciekawa dyskusja się wywiązała :D

skoro wiesz lepiej:) powiedz tylko czemu gipsar się tak nazywa? nie mówie tu że gips to to samo co gładz, bo chyba wszyscy wiemy co to gips. Mówię tylko że stwierdzenie"gładz szpachlowa" i "gips szpachlowy" w praktyce oznacza to samo. Umownie nazywa to producent(jeśli jest z zagranicy to także kwestia przetłumaczenia.) polecam papier bo to mala powierzchnia a przy użyciu siatki ciężko będzie ujednolicić z resztą sufitu. już uciekam, bo wszyscy wiedzą lepiej a ja chciałem pomóc a nie się licytować. Generalnie wszystko można zrobić "nie tak jak trzeba" i może jest nawet jakaś szansa że będzie jakoś wyglądało. Pozdrawiam