Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Weronika24

praca a ciąza- pomocy!

Polecane posty

Gość Weronika24

Pracuje od grudnia, moja umowa kończy sie w czerwcu. A termin porodu mam w lipcu. Czy dobrym pomysłem jest mówic o tym pracodawcy? Czy moze mnie zwolnić? Jakie sa moje prawa? Prosze o odp.

jeśli masz umowę do czerwca to ulega ona przedłużeniu do dnia porodu, pracodawca nie moze cie zwolnic jeśli jesteś w ciąży, tyle wiem mozesz wpisać w googlach \"prawo pracy\" i ci wyskoczy wszystko i różne fora na których możesz sie konkretnie wszystkiego dowiedzieć. Gratuluję potomka, ciesz sie swoim szczęsciem, pozdrawiam serdecznie

Gość Weronika24
dzieki za odp. a tak w ogole wskazane jest powiedziec szefowi o ciązy? czy po prostu przyniesc w jakims terminie L4

Jeśli jesteś w Ciąży twój pracodawca NIE MOŻE: zobowiązywać Cię do pracy przy komputerze dłużej niż 4 godz, zlecać Ci prac w kontakcie ze szkodliwymi substancjami, wymagać od Ciebie wykonywania prac związanych z wysiłkiem fizycz, zatrudniać Cię w godz nadliczbowych, w systemie przerywanego czasu pracy, delegować poza stałe miejsce pracy

Pracodawca MA OBOWIĄZek: zmienić Ci rozkład czasu pracy byś pracowała tylko w dzień, gdy nie może tego zrobić musi przenieść Cię na inne stanowisko ale nie zmniejszając pensji, zwolnić Cię na badania

Gość Weronika24
Tak cos słyszałam. Ale chodzi mi czy opłaca mi sie mowic o tym fakcie.

Gość nie tyle oplaca
co zwyczajnie wypada ;) jesli ty nie bedziesz fair to i on nie musi byc wzgledem ciebie

Gość Alexxxa
Nie masz obowiązku mówić pracodawcy o twojej ciąży, ale spójrz na to z jego strony. On też chce wiedzieć czy będziesz "chorowała" calą ciążę, czy będziesz pracować. Musi jakoś podzielić pracę i zaplanować przyszłość. A może opłaci się jednak pracować, bo on przedłuzy ci umowę.

I rozważ czy warunki, w jakich obecnie pracujesz nie są szkodliwe dla zdrowia. Ja bym powiedziała, w obecnej sytuacji i tak jesteś chroniona przez przepisy prawa pracy.

Gość Weronika24
A cos mi grozi jak nie powiem;):P

Prawo prawem, ale to czy mówić i co ważniejsze kiedy i jak mówić to zależy od Ciebie. wg mnie bardziej \"fer\" byłoby mu powiedzieć aby mógł \"się przygotować do Twojej Ciąży\" - u mnie np. mój pracodawca postarał się o stażyste z Urzędu pracy, dostaliśmy dziewczyne na staż która przez pół roku pomagała mi w biurze sama się ucząć , a potem została zatrudnionasama na moim stanowisku na czas mojego odejścia. a czy Twój pracodawca wpadnie na podobny pomysł - kto wie. z Jednej strony było to fajne bo było mi lżej ale z 2 strony gdzie ja potem miałam wracać? do czego? ;( ale decydując się na dzieciątko trzeba się liczyć z możliwością straty stanowiska...

jak nie powiesz a cos się stanie (odpukać!!!!!!!!!!!) to pracodawca powie że niczego nie wiedział i tyle, mogą byc prablemy. Poza tym tak jak napisali ci wcześniej, rozważ czy pracujesz w szkodliwych warunkach, bo jeśli tak a pracodawca nie wie o ciąży to nie przesunie cię do innych warunków, i wtedy jak coś się stanie to on będzie kryty

Jeżeli kobieta chce skorzystać z przywilejów należnych ciężarnej pracownicy, musi powiadomić pracodawcę, że spodziewa się dziecka. Wtedy może oczekiwać, że pracodawca nie będzie jej zatrudniać np. w godzinach nadliczbowych lub w porze nocnej. - Jeśli pracodawca nie wiedząc o ciąży pracownicy, skieruje ją do prac zabronionych, nie może ponosić odpowiedzialności za jej stan zdrowia. - Pracownica informując szefa o ciąży, musi okazać zaświadczenie od lekarza ginekologa położnika. - Jeśli jednak pracownica pragnie zachować w tajemnicy swój stan i nie chce korzystać z przywilejów ciężarnej, ma do tego prawo. Art. 185 § 1 kodeksu pracy

Gość Weronika24
Okey dzieki za odp.:):):) Jeszcze pomyśle..

Gość
pracodawca Musi? a to ciekawe?/ hahah a pracownica nie musi byc szczera w stosunku do pracodawcy / Ona moze taic i kombinowac? OTO Polska............własnie !