Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie zapytanie

leasing

Polecane posty

Gość takie zapytanie

proszę o pomoc Jaka jest podstawowa różnica pomiędzy leasing operacyjny a leasing finansowy Który korzystniejszy i dlaczego ?

Gość takie zapytanie
jest ktoś kto pomoże ?

Leasing operacyjny opiera się na umowie najmu składników majątkowych o krótkim okresie użytkowania, krótszym niż okres ich ekonomicznego zużycia. Istnieje możliwość wypowiedzenia umowy najmu przed upływem okresu oznaczonego w umowie, zarówno ze strony leasingobiorcy, jak i leasingodawcy. Leasingodawca może wynająć używany obiekt kilku osobom w ciągu całego okresu amortyzacji. Przy umowach leasingu operacyjnego raty leasingowe stanowią koszt uzyskania przychodu leasingobiorcy, stąd też obniżają podstawę opodatkowania. Wyleasingowany środek trwały należy przez cały czas trwania umowy do majątku leasingodawcy, i to on dokonuje odpisów amortyzacyjnych. Raty leasingowe są jednak tak skalkulowane, że koszty amortyzacji, konserwacji, remontów, ubezpieczenia itp. w zasadzie pokrywa leasingobiorca. Leasing finansowy dotyczy kontraktów długoterminowych, wyklucza prawo wcześniejszego zerwania umowy najmu. Odstępując od umowy leasingobiorca zobowiązany jest do zapłacenia leasingodawcy odszkodowania w wysokości całości rat leasingowych za pozostały okres najmu. Okres umowy jest zbliżony do okresu ekonomicznego zużycia obiektu i pokrywa się z jego okresem amortyzowania. Istotną cechą tego rodzaju leasingu jest przeniesienie ryzyka na leasingobiorcę, na którym spoczywa obowiązek utrzymania środków w sprawności technicznej. W przypadku leasingu finansowego przedmiot leasingu zaliczany jest do majątku leasingobiorcy, stąd też to on dokonuje odpisów amortyzacyjnych. W koszty może więc zaliczyć jedynie tzw. część odsetkową rat leasingowych.

Gość takie zapytanie
to ważne ..

Gość takie zapytanie
Dziekuje za odpowiedz tylko nadal nie wiem jaka jest podstawowa różnica i który korzystniejszy I jak to wyglada jezeli chodzi o zwrot vat

Gość macho28
widocznie jesteś niemiłosiernie tępa :o

jak chcesz znać odp to wejdz na neta tam jest pełno stronek o tym hehe, nie trzeba być specjalistą żeby to wiedzieć...

Gość kaczor55
Moim zdaniem korzystniejszy jest leasing finansowy. Ale przecież zawsze możesz doradzić się kogoś z firmy leasingowej. Np Impuls - leasing www.impuls-leasing.pl . Możesz skonsultować się z doradcą. Wszystko Ci wyjaśnią w bardzo prosty sposób i na pewno to załapiesz :)

Gość lenka159
Ja czytałam o leasingu na http://www.comperia.pl/forum i wydaje mi się, że lepiej wziąć kredyt samochodowy, ale jak kto woli:) Podobno w lasingu wkład własny wynosi ok 45% wartości samochodu a teraz mało kogo stać na taką wpłatę, no chyba że ma firmę i to na nią chce kupić auto. Ja szukam samochodu dla rodziny i pod uwagę biorę tylko kredyt.

Gość CzerwonaRóża
Z tego co niedawno na temat leasingu czytałam tutaj http://www.comperia.pl/forum to chyba bardziej opłaca się barć kredyt. Chociaz to też zależne jest od tego w jakiej sytuacji finansowej jest dana osoba.

Gość gość
Skończyłem studia stomatologiczne i założyłem prywatną praktykę. Wzięłam w leasing używane wyposażenie gabinetu Najlepszą ofertę zaproponował mi mleasing.pl, tylko 3,99%

Gość gość
Co korzystniejsze, to juz zalezy od konkretengo sprzętu i umowy. Ja zetknąłem sie z oboma rodzajami. Ale tak czy inaczej, najkorzystniejsze oferty mają na http://mleasing.pl/ , przebierałem niedawno dłuuugo długo w najróżniejszych propozycjach i po porównaniu wyszło mi, że najbardziej opłaca się leasing własnie u nich.

Gość lorfayo
a ja sprawdziłem Wasze oferty i powiem tylko tyle - wcale nie mają tak dobrych warunków. Generalnie nie opłaca się brać czegokolwiek w leasing w bankach, bo bardzo często się okazuje, ze nagle ukryte koszty się pokazują... dlatego ja korzystałem z usług platformafinansowa.pl (czyli instytucji pozabankowej) i jestem zadowolony.

Gość gość
Ja się na tym kompletnie nie znam dlatego skorzystałam z pomocy firmy www.auto-finance.pl która specjalizuje się w porównywaniu i doborze ofert leasingowych i znaleźli dla mnie odpowiednie źródło finansowania dzięki któremu wyposażyłam firmę w profesjonalny sprzęt.

Gość kasaszmal
Nie trzeba się na tym znać, to są dość oczywiste sprawy. Jeśli miałbym Ci polecić jakiś leasing to najlepiej wybrać ofertę Toyota Bank, tam są dostępne w leasing nowe samochody - toyotki pierwszej wody :-) https://www.toyotabank.pl/przydatne-linki/leasing-hp/

Gość tarrr

Nie mogę narzekać na leasing w LE -leszczecin.pl. Załatwiałem u nich nowe ciągniki siodłowe pod swoją działalność i mogę tylko chwalić. Po prostu tutaj mi się opłaca, pierwsza oferta leasingowa która rzeczywiście została skrojona na miarę, dopasowana do moich potrzeb, a nie wycięta z jakiegoś szablonu pod tytułem - dla każdego, czyli de facto dla nikogo.